Om vejning, klassificering og indberetning af markedspriser for slagtekroppe af svin, kvæg og får samt afregning af svinekroppe

Klassificeringsudvalgene for svin og kvæg er blevet slået sammen til ét klassificeringsudvalg. Det er derfor ikke noget nyt i bekendtgørelsen som sådan, reglerne er ikke ændrede, men der eksisterer nu kun ét udvalg.
Tina Møller
Dokumentation

Bekendtgørelse om vejning, klassificering og indberetning af
markedspriser for slagtekroppe af svin, kvæg og får samt
afregning af svinekroppe

 

I medfør af § 1, stk. 1 og 2, § 3, § 4, stk. 1, 2, 3 og 7, § 4 a, stk. 1 og 2, § 5 stk. 2, § 22 stk. 1 og § 24 i lov om administration af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om markedsordninger for landbrugsvarer m.v. jf. lovbekendtgørelse nr. 285 af 8. maj 2002 fastsættes:

Kapitel 1

Indledende bestemmelser

§ 1. Bestemmelserne i denne bekendtgørelse vedrører vejning, klassificering og identifikation af slagtekroppe af kvæg og får samt vejning, klassificering og afregning af slagtekroppe af svin. Desuden vedrører bekendtgørelsen indberetning af markedspriser for kvæg og får og svin i henhold til Det Europæiske Fællesskabs forordninger herom.

§ 2. Direktoratet for FødevareErhverv nedsætter et Klassificeringsudvalg for Svin, Kvæg og Får. Udvalget består af indtil 13 medlemmer. Formanden udpeges af Direktoratet for FødevareErhverv. Medlemmerne udpeges for en periode på op til 2 år ad gangen. Fem medlemmer udpeges efter indstilling fra KØDBRANCHENS FÆLLESRÅD. Heraf skal tre medlemmer repræsentere eksportslagterierne og et medlem repræsentere KØDBRANCHENS FÆLLESRÅDS sekretariat og et medlem Dansk Kvæg. Fem medlemmer udpeges efter indstilling fra organisationen Danske Slagterier, Heraf skal det ene medlem repræsentere Landsudvalget for Svin. Et medlem udpeges efter indstilling fra Danske Slagtermestres Landsforening og et medlem efter indstilling fra Danske Håndværksslagtere.

Stk. 2. Udvalget vælger indtil to næstformænd blandt sine medlemmer og udarbejder en forretningsorden, der skal godkendes af Direktoratet for FødevareErhverv. Sekretær for udvalget er den i stk. 3, nævnte overinspektør.

Stk. 3. En overinspektør ansættes af Klassificeringsudvalget efter godkendelse af Direktoratet for FødevareErhverv. Det nødvendige antal inspektører ansættes af Klassificeringsudvalget efter indstilling fra Overinspektøren.

Stk. 4. De udgifter, der er forbundet med udvalgets og inspektørernes arbejde, kan afholdes af midler fra Svine,-Kvæg- og Fåreafgiftsfondene i overensstemmelse med de bevillingsregler, der gælder for disse fonde. Budgetter og regnskaber for disse udgifter skal godkendes af Svine,-Kvæg og Fåreafgiftsfondenes bestyrelser. De med klassificeringen forbundne udgifter på de enkelte slagterier afholdes af disse.

Kapitel 2

Klassificering m.v. af kvæg og får

§ 3. Vejning af slagtekroppe af kvæg og får samt kategorisering, klassificering og identifikation af slagtekroppe og halve slagtekroppe af kvæg og får skal ske i henhold til Det Europæiske Fællesskabs regler og i henhold til denne bekendtgørelses regler:

1)   På slagterier, der er autoriseret af Fødevaredirektoratet til at afsætte sine produkter til andre EU-lande og tredjelande (eksportslagterier) og som på årsbasis slagter mere end 50 stykker kvæg om ugen.

2)   På slagterier, der slagter mellem 25 og 50 stykker kvæg om ugen på årsbasis og som har ansøgt om og er blevet godkendt af Klassificeringsudvalget til at deltage i klassificeringsordningen.

3)   På slagterier, der er autoriseret af Fødevaredirektoratet til at slagte får, og som har ansøgt om og er blevet godkendt af Klassificeringsudvalget til at deltage i klassificeringsordningen.

Stk. 2. Den i stk. 1 nævnte identifikation skal ske ved etikettering.

Stk. 3. Den fysiske eller juridiske person, som ejede dyret umiddelbart før slagtningen skal skriftligt eller elektronisk have meddelelse om slagtevægten, kategorien og resultatet af klassificeringen fra det pågældende slagteri, jf. stk. 1.

§ 4. Klassificering skal omfatte alle godkendte slagtekroppe, dog undtaget spædekalve med en slagtevægt under 25 kg og lam med slagtevægt under 7 kg.

Stk. 2. Alle slagtekroppe skal kunne identificeres gennem et entydigt fortløbende slagtenummer i stigende ubrudt nummerrækkefølge. Samme slagtenummer må kun anvendes en gang inden for samme uge. Det skal registreres, hvilken klassificør, der har foretaget klassificeringen.

Stk. 3. Der skal udfyldes et klassificeringsskema godkendt af Klassificeringsudvalget, hvoraf fremgår, hvorledes tarering samt korrektioner finder sted. Korrektioner skal foretages på grundlag af Det Europæiske Fællesskabs bestemmelser om notering af markedspriser på grundlag af det Europæiske fællesskabs handelsklasseskema for slagtekroppe.

§ 5. Klassificering skal udføres på grundlag af kroppens form, muskelfylde og farve i lår, ryg og bov.

Stk. 2. Klassificering af slagtekroppe skal omfatte bedømmelse af kropsbygning, fedningsgrad, farve samt kategori i overensstemmelse med bilag 1.

§ 6. Slagtekroppen skal på hver fjerding forsynes med etiket. Etiketterne skal indeholde følgende oplysninger:

1)   Autorisationsnummer.

2)   Slagtedato.

3)   Slagtenummer.

4)   CKR-nummer.

5)   Form, fedme samt for kvæg kategori A, B, C, D og E og kategori L og S for får og lam.

6)   Slagtekroppens varme vægt.

Stk. 2. Angivelserne på etiketten må ikke fjernes før udbeningen og skal være letlæselige.

Stk. 3. Såfremt en rettelse har medført ændringer af klassificeringen, skal etiketterne rettes således, at det fremgår, at der er sket rettelser, ligesom der skal være dokumentation for rettelsen.

§ 7. Klassificeringen skal være foretaget senest en time efter slagtningens påbegyndelse.

§ 8. Klassificeringen i henhold til § 3, stk. 1, skal foretages af personer, der har gennemgået en af Klassificeringsudvalget godkendt uddannelse i klassificering og som godkendes som klassificører af klassificeringsudvalget. Udgifterne ved uddannelse af klassificører afholdes af de enkelte slagterier.

Stk. 2. Det enkelte slagtested skal have mindst 2 ansatte, som er godkendte klassificører, med mindre klassificeringsudvalget har meddelt dispensation fra dette krav.

§ 9. Den af slagteriet foretagne klassificering på slagterier omfattet af § 3, stk.1, nr.1, må ikke inden for et kvartal afvige fra den kontrol, der efterfølgende foretages af Klassificeringsudvalgets overinspektør eller inspektører med mere end 20 % for kropsbygning og fedningsgrad.

Stk. 2. Klassificeringsudvalgets overinspektør eller inspektører opgør forskellen mellem slagteriets klassificering og kontrollens for såvel negative og positive afvigelser.

Stk. 3. Differencen mellem negative og positive afvigelser jf. stk. 2, må ikke overstige 15 %.

§ 10. Automatiske anlæg til klassificering af slagtekroppe af okser og kalve samt fåre- og lammekroppe skal opfylde Det Europæiske Fællesskabs regler herom og må kun efter godkendelse af Klassificeringsudvalget anvendes uden samtidig medvirken af godkendt klassificør.

Stk. 2. Klassificeringsudvalget fastsætter krav til nøjagtighed og kalibrering af disse anlæg. Anlæggenes drift kontrolleres af Klassificeringsudvalget i henhold til § 25, stk. 1.

§ 11. De af § 3, stk.1, omfattede virksomheder er forpligtede til at opbevare slagte- og vejelister, klassificeringsjournaler, ændringslister og afregningslister m.v. for klassificeringen i mindst 5 år.

Kapitel 3

Klassificering m.v af svin

§ 12. Vejning og klassificering skal foretages af personer, der har gennemgået en af Klassificeringsudvalget godkendt uddannelse i klassificering og som godkendes som klassificører af klassificeringsudvalget. Udgifterne ved uddannelse af klassificører afholdes af de enkelte slagterier.

§ 13. Ved slagtekroppe af svin forstås hele eller midtflækkede kroppe af slagtede svin uden tunge, børster, klove, kønsorganer, flomme, nyrer og mellemgulv efter afblødning og udtagning af indvolde.

Stk. 2. Som undtagelse fra den i stk.1, definerede udskæring kan slagtekroppe af svin afhudes før vejning og klassificering. I disse tilfælde skal slagtekroppen udskæres som anført i stk. 1, fortæerne afskæres umiddelbart over »os capri accessarium, bagtæerne afskæres umiddelbart under »calcaneum samt masken fjernes.

§ 14. Vejning og klassificering af slagtekroppe af svin med en vejningsvægt fra 50 til 110 kg skal ske i henhold til Det Europæiske Fællesskabs regler og i henhold til denne bekendtgørelses regler:

1)   På slagterier, der slagter mere end 200 svin pr. uge i årsgennemsnit.

2)   På slagterier, der slagter mindre end 200 svin pr. uge i årsgennemsnit og som har ansøgt om og er blevet godkendt af Klassificeringsudvalget til at deltage i klassificeringsordningen.

Stk. 2. Slagtekroppe af svin, hvor den beregnede del af magert kød af svinekroppens vægt i procent udgør 60 eller derover indplaceres i en klasse, som betegnes ved bogstavet S.

§ 15. Den foretagne vejning og klassificering af de varme slagtekroppe skal anvendes ved afregningen til producenterne og danne grundlag for henføring til salgsklasser

§ 16. Ved vejningsvægten forstås vægten af en slagtekrop, udskåret som anført i § 13, stk.1, og vejet senest 45 minutter efter at svinet er blevet stukket.

Stk. 2. Vejningsvægten for slagtekroppe udskåret som anført i § 13, stk. 2, skal beregnes i overensstemmelse med følgende formel : vejningsvægt =5,83+1,037 x vægten af den afhudede slagtekrop.

Stk. 3. Såfremt der undtagelsesvis foretages anden udskæring af slagtekroppen end de i § 13 anførte skal dette godkendes af Direktoratet for FødevareErhverv. Vejningsvægten skal i så tilfælde korrigeres for den ændrede udskæring.

§ 17. Følgende metoder til klassificering af svinekroppe kan anvendes:

1)   Apparat benævnt »Klassificeringscenter (KC) med tilhørende beregningsmetode, hvis enkeltheder er anført i bilag 2, del I.

2)   Apparat benævnt »Fat-O-Meater/»Manual klassificering (FOM/MK) med tilhørende beregningsmetode, hvis enkeltheder er anført i bilag 2, del II.

3)   Apparat benævnt »UNI-Fat-O-Meater (UNIF-OM) med tilhørende beregningsmetode, hvis enkeltheder er anført i bilag 2, del III.

4)   Apparat benævnt »Fully Automatic Ultrasonic Carcase Grading (AUTOFOM) med tilhørende beregningsmetode, hvis enkeltheder er anført i bilag 2, del IV.

Stk. 2. For apparaterne »Klassificeringscenter, »Fat-O-Meater/Manual Klassificering, og »Uni-Fat-O-Meater skal målingen finde sted på slagtekroppen udskåret som anført i § 13. For apparatet »AUTOFOM skal målingen finde sted på slagtekroppen før åbningen af denne.

§ 18. Mærkning af slagtekroppe i overensstemmelse med de af Det Europæiske Fællesskab fastsatte bestemmelser kan udelades, hvis der i en protokol for hver svinekrop anføres mindst følgende:

1)   Identificering.

2)   Vægt inden afkøling.

3)   beregnet indhold af magert kød.

Stk. 2. Svinekroppe, der bliver solgt i uudskåret stand i en anden medlemsstat, skal dog altid mærkes.

§ 19. Direktoratet for FødevareErhverv træffer efter indstilling fra Klassificeringsudvalget afgørelse om godkendelse af nyt klassificeringsudstyr og andre forhold vedrørende vejning, klassificering og afregning af svinekroppe, som er omfattet af denne bekendtgørelse.

Kapitel 4

Indberetning af priser og klassificeringsresultater for kvæg og svin

§ 20. KØDBRANCHENS FÆLLESRÅD indsamler, beregner og indberetter markedspriser for kvæg til Europa-Kommissionen i overensstemmelse med Det Europæiske Fællesskabs bestemmelser herom.

Stk. 2. Virksomheder omfattet af denne bekendtgørelses § 3, stk. 1, skal ugentligt foretage indberetninger til KØDBRANCHENS FÆLLESRÅD af afregningspriser for samtlige klassificerede slagtekroppe på 25 kg eller derover.

§ 21. Indberetningen skal for hver klassificeret kvægkrop mindst omfatte:

1)   Slagteriets autorisationsnummer samt eventuelt markedets autorisationsnummer.

2)   Slagtedato.

3)   Dyrets CKR-nummer samt leverandørbesætninges CHR-nummer.

4)   Leveringskode.

5)   Oplysning om kategori og klassificering af form og fedme.

6)   Korrigeret slagtet vægt.

7)   Afregningspris angivet i øre/kg korrigeret vægt.

§ 22. Indberetningen skal foretages af slagterivirksomheden eller den juridiske eller fysiske person, der er ansvarlig for afregningen til den sidste leverandør.

Stk. 2. Indberetningspligten omfatter dyr, som af slagterivirksomheden er modtaget direkte fra leverandør og fra evt. mellemmand.

Stk. 3. Indberetningspligten for priser omfatter ikke:

1)   Returdyr til producent.

2)   Nødslagtede dyr.

3)   Rækkekøb (samlet køb af flere dyr uanset samlet vægt).

§ 23. Direktoratet for FødevareErhverv kan efter ansøgning dispensere fra indberetningspligten.

§ 24. Organisationen Danske Slagterier foretager på grundlag af indberetninger fra organisationens medlemsvirksomheder beregning af markedsprisen for svinekroppe i overensstemmelse med Det Europæiske Fællesskabs bestemmelser herom og indberetter disse til Direktoratet for FødevareErhverv.

Stk. 2. Markedsprisen beregnes på grundlag af noteringen for svinekroppe af klasse E med en vægt på 60 kg men under 110 kg.

Kapitel 5

Fælles bestemmelser

§ 25. Kontrol med overholdelse af de i §§ 3-18, og §§ 20-24, nævnte bestemmelser, herunder at de i § 24, nævnte markedspriser er i overensstemmelse med de priser, der ligger til grund for afregningen udøves af overinspektøren og inspektørerne. Kontrollen foretages ved uanmeldt besøg.

Stk. 2. Resultaterne af den kontrol, der foretages af Klassificeringsudvalgets overinspektør og inspektører kan offentliggøres.

Stk. 3. Overinspektøren indberetter alle tvister og uregelmæssigheder vedrørende kapitel 2 og 3, til bedømmelse i Klassificeringsudvalget. Overinspektøren sender kopi af det indberettede til Direktoratet for FødevareErhverv.

Stk. 4. Klassificeringsudvalgets afgørelser i medfør af § 3, stk. 1, nr. 2 og 3, § 8, § 10, § 12 og § 14, stk. 1, nr. 2, kan indbringes for Direktoratet for FødevareErhverv inden 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt den, som klagen vedrører. Klagen skal sendes til Direktoratet for FødevareErhverv.

Stk. 5. Ved overtrædelse af bekendtgørelsen træffer Direktoratet for FødevareErhverv afgørelse efter indstilling fra Klassificeringsudvalget.

Stk. 6. Overinspektøren indberetter uregelmæssigheder vedrørende kapitel 4, til KØDBRANCHENS FÆLLESRÅD. Ved overtrædelse af bekendtgørelsen træffer Direktoratet for FødevareErhverv afgørelse efter indstilling fra KØDBRANCHENS FÆLLESRÅD.  

§ 26. Efter reglerne i bekendtgørelse om Direktoratet for FødevareErhvervs opgaver og beføjelser kan klager over afgørelser, som er truffet af direktoratet indbringes for ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri inden 4 uger efter at afgørelsen er meddelt den, som klagen vedrører. Klagen skal sendes til Direktoratet for FødevareErhverv.

§ 27. Klassificeringsudvalget udarbejder årligt en rapport om omfanget af den udførte kontrol og de foranstaltninger, der er iværksat som følge af kontrollen.

§ 28. De slagterier, der er omfattet af bekendtgørelsen, skal yde den for kontrollens gennemførelse nødvendige bistand.

§ 29. Med bøde straffes den der overtræder § 3, § 4, § 5, § 6, § 7, § 8, § 9, § 10, § 11, § 12, § 13, § 14, § 15 og § 16 stk. 2 og 3, § 17, § 18, § 20, § 21 og § 22, stk. 1, og 2.

Stk. 2. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

§ 30. Bekendtgørelsen træder i kraft 15. maj 2003.

Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 952 af 10. december 1993 om klassificering og indberetning af markedspriser for kvæg og får og bekendtgørelse nr. 255 af 3. april 1997 om indvejning, klassificering og afregning af svin samt indberetning af markedspriser for disse ophæves.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, den 11. april 2003

Mariann Fischer Boel

/Niels Schnedler-Sørensen


Bilag 1

Klassificering af oksekroppe og kroppe af får og lam

1. Kategorier

Udover kategoriseringen med betegnelserne A-E skal slagtekroppene inddeles i følgende kategorier:

1=

Tyrekalv

2=

Ungtyr under 2 år

3=

Tyr over 2 år

4=

Stud

5=

Kviekalv

6=

Kvie

8=

Ung ko

9=

Ko

For de tre kategorier af hundyr inddeles efter alder på følgende måde:

Kvie:

Alle hundyr, hvor der ikke har været mælkesekretion i yveret

Ung ko:

Kroppen fremtræder med ingen til nogen forbeningsgrad i de yderste bruskdannelser på torntappene. De oprindelige bruskdannelser er endnu ikke helt sammenvoksede med torntappene

Ko:

Større forbeningsgrad end nævnt ovenfor.

2. Kropsbygning

De 5 E.U.R.O.P-klasser tredeles og beskrives som følger:

15=E+

 

14=E

Ekstraordinær muskelfylde

13=E-

 

12=U+

 

11=U

Kraftig muskelfylde

10=U-

 

9=R+

 

8= R

God muskelfylde

7=R-

 

6=O+

 

5=O

Middelgod muskelfylde

4=O-

 

3=P+

 

2=P

Ringe muskelfylde

1=P-

 

3. Fedningsgrad

Der anvendes 5 fedningsgrader som følger:

For kvæg:

For får:

1

=

Intet talg i brysthulen,

1

=

Intet eller ganske tyndt fedtlag,

2

=

Musklerne mellem ribbenene klart synlige i brysthulen,

2

=

Tyndt fedtlag; muskler næsten synlige overalt.

3

=

Musklerne i brysthulen er klart synlige i brysthulen,

3

=

Muskler næsten overalt dækket med fedt, dog med undtagelse af kølle og bov; mindre fedtdepoter i brysthulen,

4

=

Fremtrædende fedtstriber på låret. I brysthulen kan der i musklerne mellem ribbenene være aflejret fedt og

4

=

Muskler dækket med fedt, dog delvis synlige på kølle og bov; ret udprægede fedtdepoter i brysthulen og

5

=

Låret er næsten dækket af et tykt fedtlag , således ar der kun i ringe omfang fremtræder fedtstriber. I brysthulen er der fedtaflejringer mellem ribbenene

5

=

Slagtekroppen dækket med tykt fedtlag: store fedtdepoter i brysthulen

4. Farve i kød og talg:

Farveskalaen femdeles og beskrives som følger:

For kvæg:

For får:

1

=

Ekstra lys

1

=

Ekstra lys

2

=

Ret lys

2

=

Ret lys

3

=

Normal

3

=

Normal

4

=

Lidt mørk/gullig

4

=

Lidt mørk/gullig talgfarve

5

=

Mørk/gul

5

=

Mørk/udpræget gul talgfarve

5. Slagtekroppens vægt:

Kroppens vægt konstateres på grundlag af den indvejede varme vægt med korrektion for nedkølingssvind på 2,00 %.

Øvrige korrektioner for kvæg foretages i overensstemmelse med Fællesskabets bestemmelser om notering af markedspriser på grundlag af Fællesskabets handelsklasseskema for slagtekroppe:

Korrektioner for får og lam foretages som følger:

Plucks

8,0 %

Hale

0,5 %

 

Fedningsgrad

 

1

2-3

4-5

Nyrer og nyretalg hos lam

1%

2,0%

3,0%

Nyrer og nyretalg hos får

1,0%

3,0%

5,0%


Bilag 2

Klassificering af svin

Metoder til klassificering af svinekroppe i Danmark:

Del I:

 

Klassificeringscenter (KC)

1.

Svinekroppe klassificeres ved hjælp af apparatet »Klassificeringscenter« (KC).

2.

Apparatet er forsynet med 9 sonder, hver af en diameter på 6 mm, og hver med en lysdiode (Siemens SFH 950-LD 242 II), en fotodiode (Siemens SFH 960-BP 103) og en dybdeanvendelse på mellem 1 og 180 mm.

 

Måleværdierne udtrykkes i beregnet indhold af magert kød ved hjælp af en centralenhed.

3.

Svinekroppens indhold af magert kød beregnes på grundlag af ti målinger foretaget på syv målepunkter, som er anført i stk. 4, og i overensstemmelse med følgende formel:

 

a.

kroppe med hud:

 

 

y =

62,941-0,1706 x1-0,0818 x2-0,1645 x3-0,1964 x4-0,1005 x5-0,2553 x6-0,1813 x7 + 0,0853 x8 + 0,0452 x9 + 0,0513 x10 + 0,0427 x11

 

b.

 

afhudede kroppe:

 

 

y =

58,881 - 0,1706 x 1 - 0,0818 x 2 - 0,1645 x 3 - 0,1964 x 4 - 0,1005 x 5 - 0,2553 x 6 - 0,1813 x 7 + 0,0853 x 8 + 0,0452 x 9 + 0,0513 x 10 + 0,0427 x 11 «

 

 

 

hvor:

 

 

y =

beregnet indhold af magert kød i svinekroppen i procent.

4.

Målepunkterne er:

 

x1 =

spæklagets tykkelse (1) i mm, målt ved midten af tredje halshvirvel, 10,5 cm ved siden af svinekroppens midterlinje

 

x2 =

spæklagets tykkelse (1) i mm, målt ved midten af fjerde halshvirvel, 7 cm ved siden af svinekroppens midterlinje

 

x3 =

spæklagets tykkelse (1) i mm, målt mellem fjerde og femtebagerste brysthvirvel, 3 cm ved siden af svinekroppens midterlinje

 

x4 =

spæklagets tykkelse (1) i mm, målt mellem anden og tredjebagerste brysthvirvel, 7 cm ved siden af svinekroppens midterlinje

 

x5 =

spæklagets tykkelse (1) i mm, målt mellem første lændehvirvel og bageste brysthvirvel, 6 cm ved siden af svinekroppens midterlinje

 

x6 =

spæklagets tykkelse (1) i mm, målt 4 cm foran forkanten af skambenet, 7 cm ved siden af svinekroppens midterlinje

 

x7 =

spæklagets tykkelse (1) i mm, målt ved forkanten af skambenet, 11 cm ved siden af svinekroppens midterlinje

 

x8 =

muskeltykkelse i mm, målt mellem fjerde og femtebagerste brysthvirvel, 3 cm ved siden af svinekroppens midterlinje

 

x9 =

muskeltykkelse i mm, målt mellem anden og tredjebagerste brysthvirvel, 7 cm ved siden af svinekroppens midterlinje

 

x10 =

muskeltykkelse i mm, målt mellem første lændehvirvel og bageste brysthvirvel, 6 cm ved siden af svinekroppens midterlinje

 

x11 =

indvejningsvægten af kroppen i kg (eksklusive flomme, nyrer og mellemgulv).

 

 

Formlen gælder for kroppe på mellem 50 og 110 kg.

(1) inklusive svær hvad angår kroppe med hud.

 

 

 

 

 

Del II

 

Fat-O-Meater/Manuel Klassificering (FOM/MK)

1.

Svinekroppe klassificeres ved hjælp af apparatet »Fat-O-Meater/Manuel Klassificering« (FOM/MK)

2.

Apparatet er forsynet med en sonde af en diameter på 6 mm med en lysdiode (Siemens SFH 960-LD 242 II), en fotodiode (Siemens SFH 960-BP 103) og en dybdeanvendelse på mellem 1 og 94 mm.

Måleværdierne udtrykkes i beregnet indhold af magert kød ved hjælp af en centralenhed.

3.

Svinekroppens indhold af magert kød efter følgende formel:

 

a.

kroppe med hud:

 

 

y =

65,29152-0,2106379 x1-0,61076 x2 + 0,1128888 x3 + 0,02276837 x4

 

b.

 

afhudede kroppe:

 

 

y =

62,16152 - 0,2106379 x 1 - 0,61076 x 2 + 0,1128888 x 3 + 0,02276837 x 4 «

 

 

 

hvor:

 

 

y =

beregnet indhold af magert kød i svinekroppen i procent.

 

 

 

x1 =

spæklagets tykkelse (1) i mm, målt 8 cm ved siden af svinekroppens midterlinje mellem tredje- og fjerdesidste lændehvirvel

 

 

 

x2 =

spæklagets tykkelse (1) i mm, målt 6 cm ved siden af svinekroppens midterlinje mellem tredje- og fjerdesidste ribben

 

 

 

x3 =

musklens tykkelse i mm, målt på samme tid og sted som x2

 

 

 

x4 =

indvejningsvægten af kroppen i kg.

 

 

 

 

Formlen gælder for kroppe på mellem 50 og 110 kg.

(1) inklusive svær hvad angår kroppe med hud.

 

 

 

 

 

Del III

 

Uni-Fat-O-Meater (UNIFOM)

1.

Svinekroppe klassificeres ved hjælp af udstyret »Uni-Fat-O-Meater« (UNIFOM).

2.

Apparatet er forsynet med en sonde af en diameter på 6 mm med en lysdiode (Siemens SFH 960-LD 242 II), en fotodiode (Siemens SFH 960-BP 103) og en dybdeanvendelse på mellem 1 og 94 mm.

UNIFOM afviger fra FOM/MK med hensyn til materiel og programmel til fortolkning af refleksionsprofilen fra den optiske sonde. Desuden er UNIFOM ikke forbundet med vejeinstrumentet, hvorfor den slagtede vægt ikke kan direkte indberegnes ved beregningen af indholdet af magert kød.

3.

Slagtekroppens indhold af magert kød beregnes efter følgende formel:

 

y =

68,386166 - 0,1240656X1-0,8717984X2 + 0,1088299X3

 

 

hvor:

 

y =

beregnet indhold af magert kød i svinekroppen i procent.

 

 

x1 =

spæklagets tykkelse i mm, målt 8 cm ved siden af svinekroppens midterlinje mellem tredje- og fjerdesidste lændehvirvel.

 

 

x2 =

spæklagets tykkelse i mm, målt 6 cm ved siden af svinekroppens midterlinje mellem tredje- og fjerdebagerste ribben.

 

 

x3 =

musklens tykkelse i mm, målt på samme tid og sted som x2.

 

 

 

Formlen gælder for kroppe på mellem 50 og 110 kg.

 

 

 

 

 

Del IV

 

Fully Automatic Ultrasonic Carcase Grading (AUTOFOM)

1.

Svinekroppe klassificeres ved hjælp af udstyret »Fully Automatic Ultrasonic Carcase Grading« (AUTOFOM).

2.

Udstyret er forsynet med 16 ultralyds-hoveder, 2 MHz (Krautkramer, SFK 2 NP) med en operationsafstand på 25 mm mellem hvert målehoved.

Ultralydsdataene dækker tre større dele af kroppen og omfatter tre spæklagstykkelser og en muskeltykkelse. De øvrige parametre er relateret til ovenstående parametre.

Måleresultaterne omregnes til skønnet indhold af magert kød ved hjælp af en central databehandlingsenhed.

3.

Svinekroppens indhold af magert kød beregnes på grundlag af 127 enkelte målepunkter efter følgende formel:

 

y =

59,24000168-0,030622402 x1-0,0559959 x2-0,025685901 x3-0,0115708 x4-0,0364976 x5-0,019477801 x6-0,0157021 x7-0,028626302

 

 

x8-0,0132835 x9-0,012896401 x10-0,026035002 x11-0,00185023

x12-0,0136233 x13-0,048098601 x14-0,0204149

x15-0,0178324 x16-0,041277599 x17-0,020299699 x18-0,0206571 x19-0,040948

 

 

x20-0,014101701 x21-0,0245975 x22-0,048922502 x23-0,018260401 x24 + 0,0050389 x25 + 0,0103042 x26 +

0,0022657 x27 + 0,00243124 x28 + 0,008291731 x29 + 0,00578348

 

 

x30-0,0017511 x31 + 0,00803249 x32-0,000173431 x33-0,00513116 x34 + 0,00469745 x35 + 0,000372995 x36-0,00014972 x37-0,00113224 x38 + 0,000434787 x39 + 0,00121559 x40-0,00312394 x41-0,00203788 x42 +0,25331402 x43-0,0197071 x44 + 0,0249134 x45 + 0,0494201 x46 +0,00279633 x47 + 0,053343497 x48 + 0,022081601 x49 + 0,051484603 x50

+ 0,039685801

 

 

x51-0,00879017 x52-0,00845072 x53-0,00725005 x54-0,0103406

x55-0,021988701 x56-0,025504801x57-0,026593 x58-0,067017801

x59-0,068600304 x60-0,062353503 x61-0,049126402 x62-0,070018396 x63-0,076502904 x64-0,071316704

x65-0,0104453 x66-0,0116967 x67-0,000348352 x68 + 0,015280101

x69-0,00395203

 

 

x70-0,026739201 x71-0,035513401 x72-0,00254834 x73-0,00432901 x74-0,0049929 x75-0,00576441 x76-0,00676548

x77-0,00772101 x78-0,042503901 x79-0,048328102 x80-0,055129498

 

 

x81-0,059772301 x82-0,0645658 x83-0,067458406 x84 + 0,016674001 x85 + 0,0148772 x86 + 0,013334701

x87 + 0,010916 x88 + 0,00617342 x89 + 0,00379121

 

 

x90-0,034854501 x91-0,075036302 x92-0,0275991 x93 + 0,000509895 x94-0,000547192 x95-0,00133919 x96 +

0,000919671 x97-0,000180694 x98-0,00297095 x99-0,001185

 

 

x100-0,00388737 x101-0,00329167   x102-0,00305314 x103-0,00351509 x104-0,00314768 x105-0,00292778

x106-0,00229802 x107-0,00209384 x108-0,00177929 x109-0,00121272

 

 

x110-0,000435302 x111 + 0,000315525 x112 + 0,00126716 x113 +

0,00265209 x114 + 0,0147121 x115 + 0,0239079 x116 + 0,025629202 x117 + 0,0204865 x118 + 0,019831302 x119 + 0,0182009 x120 + 0,015869601 x121 + 0,0250687 x122 + 0,025464201 x123 + 0,025771502 x124 +

0,020633401 x125 + 0,020213 x126 + 0,0225557 x127

 

y =

beregnet indhold af magert kød i svinekroppen i procent.

4.

Beskrivelsen af målepunkterne er givet i den danske protokol, del II, der er indgivet til Kommissionen efter artikel 3, stk. 3, i Kommissionens forordning (EØF) nr. 2967/85.

Formlen gælder for kroppe på mellem 50 og 110 kg.

 

Officielle noter

1) Bekendtgørelsen indeholder bestemmelser, som er nødvendige for anvendelsen af følgende forordninger:
For oksekød: Rådets forordning (EØF) Nr. 1208/81 af 28. april 1981om fastsættelse af Fællesskabets handelsklasseskema for slagtekroppe af voksent kvæg med senere ændringer,
Kommissionens forordning (EØF) Nr. 2930/81 af 12. oktober 1981 om supplerende bestemmelser for anvendelsen af   Fællesskabets handelsklasseskema for slagtekroppe af voksent kvæg med senere ændringer,
Kommissionens forordning (EØF) Nr. 563/82 af 10. marts 1982 om gennemførelsesbestemmelser til forordning 1208/81 med hensyn til notering af markedspriserne for voksent kvæg på grundlag af Fællesskabets handelsklasseskema for slagtekroppe med senere ændringer,
Rådets forordning (EØF) Nr. 1186/90 af 7. maj 1990 om udvidet anvendelse af Fællesskabets handelsklasseskema for voksent kvæg,
Kommissionens forordning Nr. 344/91 af 13. februar 1991 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EØF) Nr.1186/90 af 7. maj 1990 om udvidet anvendelse af Fællesskabets handelsklasseskema for voksent kvæg og
Kommissionens forordning (EF) Nr. 2273/2002 af 19. december 2002 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning Nr. 1254/1999 for så vidt angår registrering af priserne for visse kvægkategorier på EF’s repræsentative markeder.
For fårekød: Rådets forordning Nr. 2529/2001   af 19. december 2001 om den fælles markedsordning for fåre- og gedekød
Rådets forordning (EØF) Nr. 2137/92 af 26. februar 1992 om Fællesskabets handelsklasseskema for fårekroppe og om EF-standardkvaliteten af ferske og kølede fårekroppe,
Kommissionens forordning (EF) Nr. 315/2001 af 20. februar 2002 om registrering af priserne for ferske kølede slagtekroppe af får på Fællesskabets repræsentative markeder og
Kommissionens forordning (EØF) Nr. 461/93 af 26. februar 1993 om gennemførelsesbestemmelser til Fællesskabets handelsklasseskema for fårekroppe med senere ændringer.
For svinekød: Nr. 92/469/EØF: Kommissionens beslutning af 2. september 1992 om godkendelse af metoder til klassificering af svinekroppe i Danmark,
Kommissionens forordning (EØF) Nr. 2967/85 af 24. oktober 1985 om fastsættelse af gennemførelsesbestemmelser til Fællesskabets handelsklasseskema for svinekroppe og
Rådets forordning (EØF) Nr. 3220/84 af 13. november 1984 om fastsættelse af Fællesskabets handelsklasseskema for svinekroppe.
I bekendtgørelsen er medtaget visse bestemmelser fra ovennævnte forordninger. Ifølge artikel 249 i EF-traktaten gælder en forordning umiddelbart i hver medlemsstat. Gengivelse af disse bestemmelser i bekendtgørelsen er således udelukkende begrundet i praktiske hensyn og berører ikke de nævnte forordningers umiddelbare gyldighed i Danmark


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024