Om visse forureninger i fødevarer

Tina Møller
Dokumentation

Bekendtgørelse om visse forureninger i fødevarer

 

I medfør af § 10, stk. 1, § 13, § 61, stk. 1, § 62, og § 78, stk. 3, i lov nr. 471 af 1. juli 1998 om fødevarer m.m. (fødevareloven) fastsættes:

Kapitel 1

Område

§ 1. Bekendtgørelsen finder anvendelse på forurenende stoffer i fødevarer, som er omfattet af Rådets forordning (EØF) nr. 315/93 om fællesskabsprocedurer for forurenende stoffer i levnedsmidler. Forordningen er optaget som bilag 7 i denne bekendtgørelse.

Stk. 2. Bekendtgørelsen finder ikke anvendelse på forurenende stoffer, der er fastsat særlige regler for.

§ 2. Det er forbudt

1) at anvende produkter, der ikke overholder de nationale maksimalgrænseværdier i bilag 1 og 3, som ingredienser ved fremstilling af fødevarer, jf. også bestemmelserne herom i Kommissionens forordning (EF) nr. 466/2001 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler, med senere ændringer, samt

2) at blande produkter, der overholder de nationale maksimalgrænseværdier i bilag 1 og 3 med produkter, der overskrider disse maksimalgrænseværdier, jf. også bestemmelserne herom i Kommissionens forordning (EF) nr. 466/2001 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler, med senere ændringer.

Kapitel 2

Visse metaller

§ 3. Fødevarer må ikke sælges, hvis indholdet af bly, cadmium, kviksølv eller tin overstiger de nationale maksimalgrænseværdier i bilag 1 i denne bekendtgørelse.

Stk. 2. For bly, cadmium og kviksølv gælder desuden Kommissionens forordning (EF) nr. 466/2001 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler, som ændret ved Kommissionens forordning (EF) nr. 221/2002, jf. bilag 8 i denne bekendtgørelse. Forordningens grænseværdier er gengivet i bilag 1 i denne bekendtgørelse.

§ 4. Ved salg af fødevarer skal det tilstræbes, at indholdet af bly, cadmium, kviksølv og tin er lavere end overvågningsværdierne i bilag 1.

Stk. 2. Såfremt en fødevares indhold af bly, cadmium, kviksølv eller tin overstiger overvågningsværdierne i bilag 1, foretager fødevareregionen en konkret sundhedsmæssig vurdering efter fødevarelovens § 7, stk. 2.

Kapitel 3

Erucasyre i olier og fedtstoffer

§ 5. Det er forbudt at sælge olier, fedtstoffer og blandinger heraf som fødevarer, såfremt indholdet af erucasyre (cis-13-docosensyre) i produkterne overstiger 5 %. Indholdet af erucasyre beregnes på grundlag af det samlede fedtsyreindhold i de fedtstoffer, produkterne indeholder.

Stk. 2. Stk. 1 finder tilsvarende anvendelse for fødevarer tilsat olier, fedtstoffer eller blandinger heraf, såfremt fødevarens samlede fedtstofindhold udgør mindst 5 %.

Kapitel 4

Nitrat

§ 6. For nitrat i salat og spinat gælder Kommissionens forordning (EF) nr. 466/2001 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler, som ændret ved Kommissionens forordning (EF) Nr. 563/2002, jf. bilag 8 i denne bekendtgørelse. Forordningens grænseværdier er gengivet i bilag 2 i denne bekendtgørelse.

Kapitel 5

Mykotoksiner

§ 7. Fødevarer må ikke sælges, hvis indholdet af mykotoksiner overstiger de nationale maksimalgrænseværdier i bilag 3 i denne bekendtgørelse.

Stk. 2. For aflatoksiner i jordnødder, nødder, tørret frugt, cerealier og mælk gælder desuden Kommissionens forordning (EF) nr. 466/2001 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler, jf. bilag 8 i denne bekendtgørelse. Forordningens grænseværdier er gengivet i bilag 3 i denne bekendtgørelse.

Stk. 3. For aflatoksin i majs, der skal undergå sortering eller anden fysisk behandling inden konsum eller anvendelse som ingredienser i fødevarer, gælder desuden Kommissionens forordning (EF) nr. 466/2001 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler, som ændret ved Kommissionens forordning (EF) nr. 257/2002, jf. bilag 8 i denne bekendtgørelse. Forordningens grænseværdier er gengivet i bilag 3 i denne bekendtgørelse.

Stk. 4. For aflatoksin i krydderier og ochratoksin A i korn og tørrede druer gælder desuden Kommissionens forordning (EF) nr. 466/2001 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler, som ændret ved Kommissionens forordning (EF) nr. 472/2002, jf. bilag 8 i denne bekendtgørelse. Forordningens grænseværdier er gengivet i bilag 3 i denne bekendtgørelse.

§ 8. Den, der fremstiller, importerer eller engros sælger de fødevarer eller råvarer bestemt til fremstilling af fødevarer, som er nævnt i bilag 4 i denne bekendtgørelse, skal for hvert enkelt parti over for fødevareregionen kunne dokumentere, at de maksimale grænseværdier for aflatoksin i Kommissionens forordning (EF) nr. 466/2001 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler med senere ændringer, er overholdt.

Stk. 2. Dokumentation i henhold til stk. 1 skal opbevares i mindst to år fra importdatoen.

Kapitel 6

3-monochlorpropan-1,2-diol (3-MCPD)

§ 9. For 3-MCPD gælder Kommissionens forordning (EF) nr. 466/2001 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler, jf. bilag 8 i denne bekendtgørelse. Forordningens grænseværdier er gengivet i bilag 5 i denne bekendtgørelse.

Kapitel 7

Dioxin

§ 10. For dioxin gælder Kommissionens forordning (EF) nr. 466/2001 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler, som ændret ved Rådets forordning (EF) nr. 2375/2001, jf. bilag 8 i denne bekendtgørelse. Forordningens grænseværdier er gengivet i bilag 6 i denne bekendtgørelse.

Kapitel 8

Offentlig kontrol

§ 11. Til brug for kontrollen med overholdelse af Kommissionens forordning (EF) nr. 466/2001 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler, som senest ændret ved Kommissionens forordning (EF) nr. 563/2002 finder Fødevarelovens § 64 tilsvarende anvendelse.

§ 12. Som led i kontrollen med overholdelsen af grænseværdier for forurenende stoffer i fødevarer af animalsk oprindelse udtages der stikprøver efter en af Fødevaredirektoratet årligt fastsat stikprøveplan.

§ 13. Udtagning af prøver til kontrol af indholdet af aflatoksiner i fødevarer samt prøveforberedelsen og de analysemetoder, som anvendes i den forbindelse, sker i overensstemmelse med Kommissionens direktiv 98/53/EF, som ændret ved direktiv 2002/27/EF.

§ 14. Udtagning af prøver til kontrol af indholdet af bly, cadmium, kviksølv og 3-MCPD i fødevarer samt prøveforberedelsen og de analysemetoder, som anvendes i den forbindelse, sker i overensstemmelse med Kommissionens direktiv (EF) nr. 2001/22.

§ 15. Udtagning af prøver til kontrol af indholdet af nitrat i spinat og salat samt prøveforberedelsen og de analysemetoder, som anvendes i den forbindelse, sker i overensstemmelse med Kommissionens direktiv 2002/63/EF.

§ 16. Udtagning af prøver til kontrol af indholdet af ochratoksin A i fødevarer samt prøveforberedelsen og de analysemetoder, som anvendes i den forbindelse, sker i overensstemmelse med direktiv 2002/26/EF.

§ 17. Udtagning af prøver til kontrol af indholdet af dioxin og dioxinlignende PCB i fødevarer samt prøveforberedelsen og de analysemetoder, som anvendes i den forbindelse, sker i overensstemmelse med direktiv 2002/69/EF.

Kapitel 9

Straffebestemmelser

§ 18. Med bøde straffes den, der overtræder

1) § 2, § 3, stk. 1, § 5, § 7, stk. 1, eller § 8,

2) Rådets forordning (EØF) Nr. 315/93 om fællesskabsprocedurer for forurenende stoffer i levnedsmidler, eller

3) Kommissionens forordning (EF) Nr. 466/2001 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler, som ændret ved Rådets forordning (EF) Nr. 2375/2001, Kommissionens forordning (EF) Nr. 221/2002, Kommissionens forordning (EF) Nr. 257/2002, Kommissionens forordning (EF) Nr. 472/2002 og Kommissionens forordning (EF) nr. 563/2002.

Stk. 2. Straffen kan stige til fængsel i indtil 2 år, hvis overtrædelsen er begået med forsæt eller grov uagtsomhed, og der ved overtrædelsen er

1) forvoldt skade på sundheden eller fremkaldt fare herfor, eller

2) opnået eller tilsigtet opnået en økonomisk fordel for den pågældende selv eller andre, herunder ved besparelser.

Stk. 3. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

Kapitel 10

Ikrafttræden m.m.

§ 19. Bekendtgørelsen træder i kraft den 28. februar 2003.

Stk. 2. Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 184 af 25. marts 2002 om visse forureninger i fødevarer.

Fødevaredirektoratet, den 18. februar 2003

Per H. Kristiansen

/Camilla Bjerre Søndergaard


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024