Oppositionen: Regeringen er dobbeltmoralsk

NYHED: En samlet opposition på nær DF kalder det særdeles uheldigt og pinligt, at Danmark har meldt sig ud af ernæringssamarbejdet i Europarådet, når regeringen samtidig slår på tromme for en styrket indsats mod fedmeepidemien. Forbrugerministeren afviser kritikken.

Udgangspunktet har aldrig været at spare penge men derimod en vurdering af, at vi fremover vil kunne få meget mere ud af at koncentrere vores ernæringsindsats i EU-regi og WHO end ved at fortsætte i Europarådet.

Lars Barfoed (K)
Forbrugerminister
Regeringen har i al stilhed besluttet pr. 1. januar næste år at melde Danmark ud af Europarådets ernæringssamarbejde.

Men effektueringen af exitet skal ikke have lov til at gå ubemærket hen.

Det mener en samlet opposition, med undtagelse af Dansk Folkeparti, der kritiserer regeringen for at have taget en dobbeltmoralsk og usaglig beslutning, som er meget lidt befordrende for fedmebekæmpelsen.

Ren Lomborg-logik
"Det er jo ren Lomborg-logik, hvor det eneste parameter bliver penge. I stedet burde regeringen have tænkt på, at vi i den grad mangler viden og forskning på ernæringsområdet. Og hvis vi endelig skal tænke i kr. og øre, har Danmark for 250.000 kr. om året hidtil haft adgang til et kæmpe internationalt forskernetværk. For de samme penge ville man jo ikke en gang kunne lønne en enkelt forsker herhjemme," siger forbrugerordfører for Socialdemokraterne Karen Hækkerup.

Dokumentation
Læs relaterede artikler og debatindlæg:

Stop besparelser på ernæringsforskning

Ernærings-exit vil give bagslag

Ernæringsindsats sparet væk

Ministerråd blåstempler råd om skolekost

Kamp mod fedme langt fra mål

Inddrag eleverne – det er dem, det handler om

Fakta om Europarådet:

  • Europarådet er et samarbejdsorgan med 46 medlemslande. Stort set alle europæiske lande er medlem, ligesom en række ikke-europæiske lande også er det. Se en oversigt over alle medlemslandene her

  • Europarådet har aktiviteter på fødevareområdet på udvalgte emner inden for rammerne af Partial Agreement in the Social and Public Health Field, som de fleste europæiske stater også er medlem af.

  • Det er det samarbejde, Danmark har valgt at træde ud af pr. 1. januar 2006.

  • Europarådet udformer ikke regler med juridiske konsekvenser. Samarbejdet er af faglig-videnskabelig karakter og munder ud i anbefalinger af forskellig art.

  • Der er et tæt samarbejde mellem Europarådet og EU om de omhandlede områder, hvor Europarådets rolle især er at generere faglig viden, som på forskellig vis kan indgå i EU-reguleringen af fødevareområdet.

    Kilde: Fødevarestyrelsen


  • Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024