Penge til landdistrikter kan tages fra landbruget

NYHED: DF mener, at MVJ-ordningerne sluger for stor en del af pengene i det kommende landdistriktsprogram. Regeringens støtteparti ser kun to muligheder for at sikre penge til at skabe liv og beskæftigelse. Enten må MVJ-ordningerne beskæres, eller man må tage penge fra landbrugsstøtten.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Om Landdistriktsprogrammet

Danmark skal i maj – juni måned aflevere en overordnet plan til EU-Kommissionen, for hvordan de 800 millioner kroner fra EU skal bruges i landdistriktsprogrammet.

Derfor regner man i Fødevareministeriet med, at regeringen i slutningen af april eller i begyndelsen af maj ved hvordan pengene fordeles.

Landdistriktsmidlerne kan bruges til alt fra udbredelse af bredbånd til miljøvenligt landbrug. Derfor er Miljø-, Fødevare, og Erhvervsministerierne inddraget i forhandlingerne om, hvor mange penge de forskellige områder skal have tildelt.

Når kommissionen har godkendt den overordnede plan, skal regeringen udarbejde landdistriktsprogram helt ud i detaljerne.

Fødevareministeriet står for både det nuværende landdistriktsprogram og på ministeriets side: landdistriktsprogram.dk

Altinget og Fødevareministeriet
Dansk Folkeparti vil sikre flere penge til at skabe beskæftigelse og liv i landdistrikterne.

Partiets fødevareordfører, Christian H. Hansen, er dog ligesom fødevareminister Hans Christian Schmidt (V) bange for, at de 800 millioner kroner, som EU har afsat til de danske landdistrikter i perioden 2007-2013, primært vil gå til natur- og miljøområdet. I går sagde fødevareministeren til Jyllands-Posten:

"Vi har bundet os til MVJ-aftaler (miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger), som rækker fem år frem. Hvis vi fortsætter med det de kommende år, bliver der ikke meget tilbage. Jeg vil meget gerne have mere miljø, men der skal også være midler til, at landdistrikterne ikke affolkes."

Store dele går til miljøet
I det nuværende landdistriktsprogram bliver 75 procent af midlerne brugt på økologisk jordbrug og MVJ-ordninger og i Fødevareministeriet peger man på, at aftalerne rækker 2-3 år ind i det nye landdistriktsprogram.

Dokumentation
Landdistriktsprogrammet 2007-2013

Det nuværende program begyndte i 2000 og udløber i 2006. Formålet var og er at holde liv i landdistrikterne.

Formålet med det nye program:

  • Forbedre konkurrenceevnen i landbruget og skovbruget

  • Beskytte natur og miljø

  • Forbedre livskvaliteten for befolkningen og sprede de økonomiske aktiviteter i landdistrikterne.


  • Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024