Privatisering af jordfordeling

Claus Iversen
Dokumentation
Fødevareministeren vil etablere en tilskudsordning vedrørende jordfordeling. Det sker på baggrund af EU-Kommissionens tilsagn om medfinansiering af en ny jordfordelingsordning.

“Ordningen vil blive skruet sådan sammen, at den tilgodeser landmændenes behov for jordfordeling samtidig med, at vi i vid udstrækning privatiserer ordningen, siger Fødevareminister Mariann Fisher Boel, der understreger, at modellen desuden skal sikre, at Danmark opnår så meget EU-medfinansiering af udgifterne til ordningen som muligt.”

Fødevareminiteriet arbejder derfor nu på en bekendtgørelse, der nærmere skal fastlægge kriterierne i en jordfordelingstilskudsordning. Det sker på baggrund af EU-godkendelsen og en rapport fra en intern arbejdsgruppe, der med ekspertstøtte fra formanden for De Praktiserende Landinspektører opstillede tre modeller med varierende grad af privatisering af arbejdsopgaverne.

“Det er vigtigt, at vi hele tiden har fokus på fordelingen af opgaver, mellem den offentlige og private sektor. En del opgaver, som vi har været vant til at betragte som offentlige, kan med fordel flyttes til privat regi. Jeg mener, at jordfordeling er et godt eksempel, så nu tager vi et første skridt. Vi må så følge udviklingen, herunder behovet for jordfordeling”, siger fødevareministeren.

Udgangspunktet vil være, at der med den nye tilskudsordning overføres flest mulige arbejdsopgaver til private aktører, men inden for rammerne af jordfordelingsloven og med fortsat anvendelse af kendelsessystemet. Inden bekendtgørelsen udstedes, vil alle involverede parter blive hørt, og derefter vil fødevareministeren vurdere den endelige udformning af ordningen.

Jordfordeling består hovedsageligt i, at jordene i et område omfordeles. Typisk i forbindelse med at landmænd ønsker at nedtrappe og derfor sælge jord, mens andre landmænd gerne vil udvide deres bedrift. Det er et krav, at der i jordfordelingsområdet sker en forbedring af arronderings- og strukturforholdene, som noget nyt vil der også skulle ske en forbedring af miljø- og /eller naturforholdene.

Privatiseringen vedrører alene den såkaldt almindelige jordfordeling. Den jordfordeling, der vedrører vådområdestrategien, skovrejsning og naturgenopretning vil fortsætte uændret.

Yderligere oplysninger hos:
Vicedirektør Jens Hauge Pedersen, Direktoratet for FødevareErhverv, tlf. 33 95 81 04.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024