Rådets fiskeripolitik afbalanceret

Kommissionens beslutning om den kommende fiskeripolitik er truffet på et afbalanceret grundlag, der tager hensyn til de forskellige interesser, der er i fiskerierhvervet, herunder det kystnære fiskeri samtidig med at der blev opnået en rimelig sikkerhed for, at torskebestandene vil blive genopbygget. Det oplyser fødevareministeren i dette svar til Folketingets Fødevareudvalg.
Claus Iversen
Dokumentation

Spørgsmål 153:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 20. januar 2003 fra Landsforeningen Levende Hav vedrørende genopbygning af fiskebestande.

Svar:

Landsforeningen Levende Hav mener, at de foranstaltninger til genopbygning af torskebestandene i Nordsøen, der blev indført på rådsmødet i december 2002, ikke vil sikre dette mål.

Udgangspunktet for forhandlingerne var den biologiske rådgivning fra det internationale Havforskningsråd (ICES) om at indføre stop for fiskeri efter torsk i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat. EU-Kommissionen så gerne en lukning af torskefiskerierne eller, hvis ikke dette kunne lade sig gøre, så en meget væsentlig reduktion af kvoterne for torsk i 2003, hvor Kommissionen højst kunne acceptere en kvote på ca. 17.000 t i Nordsøen svarende til en reduktion af fiskeridødeligheden med 80 %.

Kommissionens forudsætning for at acceptere et torskefiskeri i 2003 på et højere niveau end 17.000 t var, at der samtidig blev indført indsatsbegrænsninger i overensstemmelse med anbefalingerne fra ICES. I sammenhæng med den havdageordning, som Rådet nåede til enighed om, blev den endelige kvote for Nordsøen herefter fastsat til 27.300 t, svarende til en reduktion af fiskeridødeligheden på 65%.

Rådets beslutning om kvoterne for 2003 vil ifølge ICES’ beregninger føre til en forøgelse af torskebestanden fra ca. 35.000 t til ca. 61.000 t, hvor det endelige mål er en gydebestand inden for sikre biologiske grænser på 150.000 t. Jeg mener, at der med denne beslutning er sikret en positiv udvikling for torskebestanden.

Indsatsbegrænsningerne er målrettet de enkelte fiskerier i forhold til, hvor stort indhold af torsk, der er i de pågældende fiskerier. Ved tildelingen af havdage er der i betydeligt

omfang taget hensyn til kystfiskeriet og de mindre fartøjer. F.eks. har man generelt friholdt fartøjer under 10 meter for indsatsbegrænsninger. Herudover får fartøjer, der fisker med garn og langliner begrænset deres fiskeriindsats mindre end fartøjer, der fisker med trawl. Alt i alt mener jeg, at den beslutning, der blev taget i december 2002, på en balanceret måde tager hensyn til de forskellige interesser, der er i fiskerierhvervet , herunder det kystnære fiskeri samtidig med at der blev opnået en rimelig sikkerhed for, at torskebestandene vil blive genopbygget.

Mariann Fischer Boel

 

 

/Erik Møller

 

 


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024