Regeringen vil overproduktionen af sukker til livs

Danmark kan ikke, på eget initiativ, reducere det dyrkede areal med sukkerroer i Danmark, eller i øvrigt at ændre bestemmelserne vedrørende sukkerproduktion i EU, men den danske regering støtter en reform af markedsordningen for sukker med en markant prisnedsættelse og afskaffelse af kvotereguleringen, og dermed reducere overproduktionen af sukker.
Tina Møller
Dokumentation

Spørgsmål 193:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen (pdf) af 17. februar 2003 fra Det Økologiske Råd vedrørende overproduktion af sukker."

Svar:

Som svar på spørgsmålet skal jeg henvise til vedlagte svar til Det Økologiske Råd på brev af 17. februar 2003.

 

Mariann Fischer Boel

/Birgitte Riber Rasmussen

Det Økologiske Råd

Landgreven 7

1301 København K

att.: Hans Nielsen

Den 7. March 2003

J.nr.: 1997-320/M03-0001





Kære Hans Nielsen

 

Tak for dit brev af 17. februar 2003 om sukkerproduktionen i Danmark og EU og konsekvenserne heraf for de sukkerproducerende udviklingslande.

Du skriver bl.a. om den store produktion af C-sukker og opfordrer kraftigt medlemmerne i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri til at tage initiativer, der kan stoppe den danske overproduktion af sukker. Du foreslår, at problemet med overproduktion af sukker for Danmarks vedkommende løses ved, at Danmark reducerer det dyrkede areal med sukkerroer.

Produktionen af sukker er reguleret af EU-regler i form af den fælles markedsordning for sukker. Dette gælder bl.a. de enkelte landes produktionskvoter. De fælles markedsordninger har direkte lovmæssig virkning og finder umiddelbart anvendelse i medlemsstaterne. Danmark har således ikke adgang til på eget initiativ at reducere det dyrkede areal med sukkerroer i Danmark eller i øvrigt énsidigt at ændre bestemmelserne vedrørende sukkerproduktion i EU.

EU-Kommissionens forslag til reform af den fælles landbrugspolitik, som blev fremlagt i januar i år, indeholder ingen reform af markedsordningen for sukker. EU-Kommissionen er imidlertid i henhold til den fælles markedsordning for sukker forpligtet til i 2003 at fremlægge en rapport på baggrund af en analyse af markedssituationen, kvotesystemet, priserne og forholdet mellem de forskellige erhvervsgrene inden for sektoren samt en analyse af konkurrencen som følge af EU's internationale forpligtelser. Kommissionen har bebudet, at rapporten vil blive fremlagt til juni 2003.

Den danske regering støtter en reform af markedsordningen for sukker med en markant prisnedsættelse og afskaffelse af kvotereguleringen. En sådan reform vil uden tvivl reducere EU’s sukkerproduktion og dermed EU’s eksport af sukker, hvilket generelt vil give udviklingslandene øgede eksportmuligheder. Man skal dog være opmærksom på, at en sådan reform umiddelbart må forventes at reducere eksportindtægterne for en række af de udviklingslande, der eksporterer sukker til EU under præferenceaftaler uden importtold, hvilket vil sige til EU’s interne priser. Det drejer sig om de såkaldte AVS-lande og Indien.

 

Med venlig hilsen

 

Mariann Fischer Boel


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024