Dansk ja til amerikansk økologi møder skepsis

ORGANIC: Regeringens ja til at forenkle eksportreglerne for økologi mellem USA og EU bliver mødt med skarp kritik fra både Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening. Nødvendigt for landbruget, mener Socialdemokraterne.
Den danske regerings ja til at ligestille økologireglerne i EU med de amerikanske regler bliver mødt med kritik fra Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening.
Den danske regerings ja til at ligestille økologireglerne i EU med de amerikanske regler bliver mødt med kritik fra Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening.Foto: colourbox.com
Per Bang Thomsen

Det er en anerkendelse af det amerikanske regelsæt, mens vi her i EU har fået et ekstra krav, som vi skal leve op til. Derfor er det ikke ligeværdigt.

Kirsten Lund Jensen
Økologichef i Landbrug & Fødevarer
Fakta

Oversigt over danske firmaer, der har eksporteret økologiske produkter til USA:

I 2011:
DLF-Trifolkum
Danish Agro AmbA.
Jensen Seeds A/S
Vikima Seed A/S

I 2010:
DLF-Trifolium
Danish Agro AmbA
Aarhusegnens Andel AmbA
Jensen Seeds A/S


Kilde: NaturErhvervstyrelsen
De økologiske landmænd i Danmark kan blive ramt hårdt på både pengepungen og konkurrenceevnen, hvis man ændrer de nuværende regler for eksport af økologisk produkter mellem EU og USA.

Det er meldingen fra både Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening, efter den danske regering for nylig har valgt at bakke op om et forslag fra Europa-Kommissionen, som vil ligestille økologireglerne i EU med de amerikanske regler.

Læs grundnotatet her.

Som det ser ud i dag, skal økologiske bøffer, oste og gulerødder, der er blevet produceret inden for EU's grænser, først igennem en særlig ekstrakontrol, når de skal eksporteres til USA. Det samme er tilfældet, når økologiske landmænd i USA vil sælge deres produkter til EU-medlemslandene, og derfor ønsker man fra Kommissionens side at forenkle hele kontrolproceduren.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024