Regeringens resultater - og oppositionens syn 2

Regeringen har med udgivelsen "Regeringens resultater - oktober 2003-2004" gjort status over et års arbejde. FødevareTinget giver de kommende dage alle oppositionspolitikere fra Fødevareudvalget mulighed for at kommentere. Dette er dem, der har svaret.
Lars Igum Rasmussen

Forenklinger i jordlovgivningen – landbrugsloven
Regeringens forslag til ny landbrugslov og lov om drift af landbrugsjord blev vedtaget den 4. maj 2004. Den ny landbrugslov fokuserer på landbrugets struktur- og ejerformer og giver erhvervets udøvere et større råderum inden for de rammer, der sættes af hensynet til natur, landskab og miljø. Driftsloven er en rammelov, der i første omgang erstatter ældre lovgivning om flyvehavre og muldvarpebekæmpelse samt stiller visse minimumskrav til pleje af arealer, der ikke udnyttes jordbrugsmæssigt.

"Den nye landbrugslov indeholder ingen forenklinger af betydning, det er en middelmådig liberalisering for at tilgodese de største landbrug. En rigtig og modig løsning ville have været at sikre den rigtige strukturudvikling ved at nedsætte den øvre hektargrænse, som kun 2% af landmændene har problemer med. Til gengæld kunne fortrinsstillingen så afskaffes og det kunne gøres lettere for alle at købe land."

"Overordnet ønsker Socialdemokraterne, at flere mennesker får mulighed for at bo på landet, og at de, der bor der, har en fornuftig og bæredygtig produktion. Familier, andelsselskaber, bofællesskaber, og deltidslandmænd børe have langt bedre mulighed for at købe jord og bo på den, også uden at skulle gennemføre en landbrugsuddannelse. Men folketingsflertallet og regeringen tænker primært på at sikre de store landbrug. Godsejerne og svinebaronerne bliver vinderne."

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024