Regeringens resultater på fødevareområdet

Regeringen har udgivet en redegørelse, der giver et overblik over, hvad regeringen har opnået i Folketingsåret 2002-2003. FødevareTinget gengiver her fødevareministerens kapitel.
Claus Iversen
Regeringens redegørelse for folketingsåret 2002/2003 begynder med forord af statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Han skriver bl.a.:

"Det har været en travl folketingssamling 2002-2003. I det forløbne folketingsår er der gennemført en lang række reformer og vigtige lovforslag med brede flertal i Folketinget, bl.a. ”Flere i arbejde”, boligpolitikken, forbrugerområdet, arbejdsskadereform, klage og erstatningssystem på patientområdet, folkeskolen, universiteter, forskning og energiområdet."

Et helt kapitel er tilegnet fødevareminister Mariann Fischer Boel (V), og her redegør hun for regeringens tiltag på fødevare-, landbrugs- og fiskeriområdet.

Dokumentation
Fødevareministerens redegørelse for resultaterne på hendes område:

”Alt om kost – smag for livet”

  • Regeringen har i oktober 2002 igangsat projektet ”Alt om kost – smag for livet”. Projektet skal støtte indsatsen hen imod en sundere kost i den danske befolkning. Virkemidlerne er bl.a. mere information via et rejsehold, en hotline samt en hjemmeside, der bredt samler informationer vedr. ernæring. Regeringens kampagne vil gøre det nemmere at få kommunikeret oplysninger ud om sund kost til befolkningen, så oplysningerne lettere kan bruges.

    Modernisering af dyrlægeloven

  • Regeringens lovforslag om ændring af lov om dyrlægegerning blev vedtaget i november 2002. Formålet med loven er at modernisere registrene over dyrlæger og dyrlægepraksis, så kontrollen med ordinering og anvendelse af lægemidler kan gøres mere effektiv. Loven udbygger også reglerne om fratagelse af dyrlægers og besætningsejeres rettigheder, herunder mulighed for at fratage dyrlæger retten til at indgå sundhedsrådgivningsaftaler.

    Strategi for dyrkning af GMO-afgrøder i Danmark

  • Fødevareministeren har taget initiativ til at udarbejde en strategi for sameksistens mellem GMO-afgrøder, konventionelle og økologiske afgrøder i dansk landbrug. Strategien skal anvise virkemidler og muligheder for regulering af de problemstillinger, som introduktionen af GMO-afgrøder vil kunne medføre. Formålet er at sikre forbrugernes frie valg og udviklingen af forskellige produktionsformer. Strategien oversendes til Folketinget i juni 2003.

    Bedre fødevaresikkerhed

  • Regeringens lovforslag om ændring af lov om foderstoffer blev vedtaget i maj 2003. Forslaget indgår i EU-Kommissionens ”jord-til-bord” strategi og skal bidrage til en bedre fødevaresikkerhed ved at indføre forsigtighedsprincippet. Formålet er på et tidligt tidspunkt at kunne forhindre omsætning og anvendelse m.v. af foderstoffer, der må antages at udgøre en fare for menneskers eller dyrs sundhed eller for miljøet.

    Forenklinger i jordlovgivningen

  • Der er nedsat et udvalg under Fødevareministeriet, som har til opgave at komme med forslag til forenklinger af reglerne og administrationen af jordlovgivningen, herunder regler, der giver erhvervet større råderum inden for de rammer, der sættes af hensyn til natur, landskab og miljø. Udvalget afslutter arbejdet den 1. juli 2003.

    Forenkling af gødningsplanlægning

  • Regeringens lovforslag om forenkling af lov om jordbrugets anvendelse af gødning blev vedtaget i marts 2003. Loven indebærer, at jordbrugerne fremover skal indsende hektarstøtteansøgning og gødningsoplysninger samtidig mod tidligere på 3 forskellige tidspunkter. Endvidere skal landmænd ikke længere udarbejde markplaner og beregninger af husdyrgødning i forbindelse med gødningsplanlægningen. Forenklingen kan betyde en årlig besparelse for landbrugsbedrifterne på op til 150 mio. kr.

    Ændringer til Landdistriktsprogrammet

  • Kommissionen har i januar 2003 godkendt ændring af det danske landdistriktsprogram 2000-2006. Ændringen omfatter bl.a. en forenkling af MVJ-ordningen, der samtidig øger mulighederne for at indgå fleksible aftaler med henblik på bevaring af natur- og halvkulturarealer i samarbejde mellem amtet og landmanden. Næste revision af landdistriktsprogrammet er under behandling i EU-Kommissionen. Denne ændring vedrører primært en omlægning af støtten til økologisk jordbrugsproduktion.

    En særlig indsats i fiskeriafhængige områder

  • Regeringen har som led i den regionale vækststrategi besluttet, at Fødevareministeriet vil målrette 25 mio. kr. i EU-midler til foranstaltninger i fiskeriafhængige områder. Indsatsen vil dels ske gennem strukturforanstaltninger for fiskerisektoren til udvikling og omstilling af fiskerierhvervet, dels via især artikel 33-ordningen under landdistriktsprogrammet. Indsatsen forudsætter en medfinansiering af et tilsvarende beløb fra de regionale parter.

    Markedsorienteret økologisk produktion og afsætning

  • Fødevareministeren har tiltrådt et oplæg fra Det Økologiske Fødevareråd til strategi for eksport af økologiske fødevarer. Strategien, som indgår i regeringens vækststrategi ”Vækst med vilje”, omfatter tiltag i offentlig og privat regi til støtte for erhvervets eksportindsats. Samtidig igangsættes en informationskampagne for Ø-mærket om økologisk produktion og fødevarer. Endvidere er der i 2003 afsat ekstra 25 mio. kr. til styrkede afsætningsinitiativer.

    ICES’ erklæring

  • På baggrund af udviklingen i EU’s fiskeripolitik og problemerne med at opnå en tilstrækkelig sikker biologisk rådgivning tog regeringen initiativ til en international erklæring, der fastslår en række krav til grundlaget for den fiskeribiologiske rådgivning fra ICES (Det Internationale Havundersøgelsesråd). Erklæringen (THE COPENHAGEN DECLARATION on future ICES strategy) blev den 4. oktober 2002 underskrevet i København af alle 19 nordatlantiske lande repræsenteret i organisationen.

    Strukturtilpasninger i fiskeriet

  • EU-Kommissionen indførte med få dages varsel med virkning fra 15. april 2003 et særligt 6 ugers stop for trawlfiskeri i Østersøen for at give en stor bestand af unge torsk tid til at vokse over mindstemålet. Regeringen har på baggrund af de særlige omstændigheder indført en oplægningsstøtte, hvor fiskere, der som følge af stoppet afgiver fangstmængder, kan få en modsvarende økonomisk støtte.

    IOK regulering i sildefiskeriet

  • Regeringen har på baggrund af Folketingets vedtagelse V 117 og en ændring af fiskeriloven i maj 2002 gennemført en ny fiskeriforvaltningsordning i sildefiskeriet, hvorefter de sildekvoter, der af EU tildeles Danmark fra 1. januar 2003 fordeles til danske fiskefartøjer efter deres historiske fiskeri. Samtidig får fartøjerne adgang til, foreløbig i en 5-årig periode, at handle de tildelte kvoteandele, hvilket vil bidrage til en strukturtilpasning inden for det pelagiske fiskeri (sild og makrel).

  • Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024