Restriktioner som følge af fugleinfluenza

Som følge af udviklingen af fugleinfluenza i Sydøstasien har EU-landene i sidste uge vedtaget flere restriktioner for import af dyr, fødevarer og andre animalske produkter fra en række lande i Sydøstasien.
Kristian Lund Pedersen
Dokumentation
Restriktionerne er indført for at beskytte såvel mennesker som EU’s fugle- og fjerkræbestand.

Herhjemme har Fødevaredirektoratet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Det Danske Fjerkræraad udsendt et informationsbrev, som rejsebureauerne kan give rejsende til sydøstasiatiske rejsemål.

Indtil nu er der konstateret udbrud af fugleinfluenza i Sydkorea, Japan, Vietnam, Thailand, Kina, Indonesien, Pakistan, Cambodja, Laos og Taiwan.

Fødevareminister Mariann Fischer Boel siger: - Fødevaredirektoratet, Starens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen følger udviklingen nøje og koordinerer arbejdet med at sikre beredskabet. Men det er vigtigt, at man som rejsende selv gør, hvad man kan for ikke at få fugleinfluenza og undgå at bære den med sig hjem. Restriktionerne er ment som en beskyttelse, men gør det ikke alene. Alle har et ansvar for, fugleinfluenzaen ikke spredes.

Ministeren opfordrer til, at man inden rejse til et af de pågældende lande, besøger enten Fødevaredirektoratet eller Statens Serum Instituts hjemmeside, hvor de seneste oplysninger om fugleinfluenzaen og forholdsreglerne er tilgængelige.

Informationsbrevet beskriver, hvilke forholdsregler rejsende bør tage for at undgå at bringe smitten med hjem og påpeger blandt andet, at:

  • har man haft kontakt med levende fugle eller fjerkræ under sit udlandsophold, skal man undgå at komme i direkte eller indirekte kontakt med fugle eller fjerkræ i de første 48 timer efter hjemkomsten

  • bruger man engangsovertrækstøj og/eller fodtøj under besøg på ejendomme med fjerkræ, så skal det efterlades på ejendommen. Ved anvendelse af vaskbart overtrækstøj og støvler, rengøres dette omhyggeligt, inden ejendommen forlades

  • at man omhyggeligt rengør og desinficerer alt, der har været i direkte eller indirekte kontakt med fjerkræ og æg, og som nødvendigvis skal med til Danmark

  • det er forbudt at hjemføre levende fugle og fjerkræ samt fjerkræprodukter og andre madvarer fra rejser i de berørte lande. De danske toldmyndigheder er særligt opmærksomme på at kontrollere disse forbud ved hjemkomst fra de nævnte lande.

  • Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024