Restriktive krav til GM-afgrøder i Danmark

Hovedprincippet i en ny strateg om GM-argrøder vil blive, at der stilles en række krav til dyrkningen af GM-afgrøder i Danmark, som GM-landmanden får ansvaret for at opfylde. Regeringen vil lægge stor vægt på, at kommende regler for utilsigtet indhold af GMO i såsæd bliver så restriktive som muligt.
Tina Møller
Dokumentation
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 5. marts 2003 udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:



Spørgsmål 222: "Ministeren bedes kommentere henvendelsen (pdf) af 21. februar 2003 fra Økologisk Landsforening vedrørende den kommende strategi for sameksistens."

Fødevareministerens svar: Økologisk Landsforening har sammen med en række andre interessenter deltaget i strategiarbejdet om sameksistens via den såkaldte ”kontaktgruppe”. Medlemmerne af kontaktgruppen har løbende haft lejlighed til at fremføre ideer og synspunkter som dem i henvendelsen af 21. februar 2003.

Disse er herefter blevet drøftet med de nedsatte arbejdsgrupper. Arbejdet er nu ved at være i sin afsluttende fase. Et udkast til strategi har været drøftet med kontaktgruppens medlemmer og vil blive sendt i en egentlig høring om kort tid. Jeg vil samtidig oversende udkastet til udvalgets orientering.

Hovedprincippet i strategien vil blive, at der stilles en række krav til dyrkningen af GM-afgrøder i Danmark, som GM-landmanden får ansvaret for at opfylde. Kravene vil tage udgangspunkt i kataloget af virkemidler, som indgår i udredningsgruppens rapport om sameksistens.

Endvidere vil strategien pege på det vigtige i at sikre en offentlig kontrol og monitering af og med GM-dyrkningen. Hensigten er, at kravene beskrevet i strategien skal udmøntes i retsregler via en kommende lov vedrørende sameksistens.

Desuden vil regeringen arbejde for, at spørgsmålet om sameksistens tages op på europæisk plan. Regeringen vil i den forbindelse lægge stor vægt på, at kommende regler for utilsigtet indhold af GMO i såsæd bliver så restriktive som muligt.

Danske regler om sameksistens vil omfatte håndteringen af GM-afgrøder i primærproduktionen. De vil således supplere de kommende forordninger vedrørende sporbarhed og mærkning af GM-foder og fødevarer, som omfatter produktionskæden fra 1. handelsled og frem. Endvidere har Kommissionen fremsat forslag til offentlig kontrol på foderstof- og fødevareområdet i alle led fra jord til bord. Kommende nationale sameksistensregler skal således ses i sammenhæng med generelle EU-regelsæt på fødevareområdet.




Mariann Fischer Boel / Kent Harnisch

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024