Resultater af kontrollen af økologiske virksomheder

Tina Møller
Dokumentation
Virksomheder omfattet af offentliggørelsen Plantedirektoratet offentliggør løbende resultater af kontrollen foretaget fra den 1. maj 2002 med virksomheder autoriseret efter § 12, stk. 2, i bekendtgørelse om økologisk jordbrugsproduktion –dvs. virksomheder der behandler, opbevarer eller sælger produkter til brug for økologisk jordbrugsproduktion.

Resultaterne anføres under de autoriserede, ansvarlige virksomheder, som er opført i alfabetisk orden.

Offentliggørelsen omfatter dels resultaterne af den ordinære økologikontrol af virksomhederne og dels resultaterne af kontrol af økologisk foder og frø for indhold af GMO.

Det kontrolleres, om økologireglerne på området er overholdt – dvs. økologiloven, bekendtgørelse om økologisk jordbrugsproduktion samt Rådets forordning (EØF) nr. 2092/91 af 24. juni 1991 om økologisk produktionsmetode for landbrugsprodukter og om angivelse heraf på landbrugsprodukter og levnedsmidler med senere ændringer (RFO 2092/91).

Foderstoffer, fodermidler, foderblandinger, tilsætningsstoffer til foder, tekniske hjælpestoffer til foderstoffer og visse stoffer, der anvendes i foderstoffer, må ikke være fremstillet ved brug af genetisk modificerede organismer (GMO) eller produkter afledt heraf, jf. RFO 2092/91 bilag I, del B, nr. 4.18.

Den ordinære økologikontrol består af en fysisk kontrol og en dokumentationskontrol.

Hos eksempelvis foderstofvirksomhederne udføres der typisk to kontrolbesøg pr. år. Ved det ene besøg gennemgås alle relevante bilag. Dette besøg er anmeldt.

Ved det andet besøg gennemgås produktionsanlægget med henblik på at sikre, at produktionen af økologiske produkter foregår adskilt fra anden produktion. Dette besøg sker uanmeldt og lægges i den periode, hvor den økologiske produktion pågår.

GMO-kontrollen omfatter prøver af økologiske foderstoffer (primært foderblandinger og råvarer) og økologisk frø, der analyseres for indhold af GMO. Udover ansvarlig virksomhed er prøvetagningsstedet tillige anført.

Analyseresultaterne er opgjort på ingrediensniveau. Det samlede GMO-indhold i foderblandinger afhænger derfor af de forskellige ingrediensers indbyrdes størrelse. Af kolonne 8 fremgår den procentvise andel af den pågældende ingrediens i forhold til den samlede blanding.

Et analyseresultat, hvor der er konstateret indhold af GMO under 0,1 % eller med spor, er markeret med en trekant (▼). Udtrykket spor anvendes ved fund af GMO i støv, dvs. i en ingrediens der ikke er deklareret og ikke skal være i blandingen.

Fordelingen af prøver i forhold til produktionen er ikke nødvendigvis repræsentativ. Det tilstræbes dog, at antallet af prøver over en længere periode afspejler størrelsen af produktionen af foderblandinger hos den enkelte producent.

Plantedirektoratet opfordrer derfor til, at analyseresultaterne citeres loyalt og med omhu.

Specielt bør man undgå at drage konklusioner om firmaer, hvor der blot er udtaget få prøver.



Resultater af kontrollen (pdf)


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024