Debat

Se deltagerne i Fødevaretingets debatpanel

DEBATPANEL: Peter Gæmelke, Margrete Auken, Paul Holmbeck og Peter Kjelstrup. Altingets debatpanel er klar til at komme med netop deres syn på tilstanden inden for fødevarepolitikken
Mikael Børsting

Redaktør af Altinget|Fødevarer pr. 1. februar 2005.

Journalist fra Syddansk Universitet (SDU) januar 2003 efter praktik på B.T. med ophold på Christiansborg-redaktionen.

Efter uddannelsen fortsatte Mikael Børsting på B.T.s samfundsredaktion i to omgange af et halvt år.

Mikael Børsting har løbende skrevet "Isams historie - fra flygtning til fængsel", der udkom på Lindhardt og Ringhof maj 2003.

Og senest har han sammen med politisk journalist Andreas Karker fra B.T. skrevet "Haarder - en biografi" på Lindhardt og Ringhof oktober 2005.

Kontakt:
Telefon på Christiansborg: 3337-5895
Mobiltelefon: 4074-8961
Privattelefon: 3929-1616

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Hver uge vil en af de fire centrale aktører tage temperaturen på det fødevarepolitiske område.

Reaktioner på indlæggene fra paneldeltagerne sendes til [email protected], så vi kan få en levende og løbende debat.

Debatdeltagerne:

  • Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke:
    Landbrugets førstemand Peter Gæmelke har siden 1995 spillet en central rolle inden for alt, hvad der har med dansk landbrug at gøre.

    Gæmelkes karriere begyndte på Dalum Landbrugsskole, hvor han var driftsleder fra 1977 til 1983. Siden han forlod landbrugsskolen, har han været selvstændig landmand på Røjgaard ved Vejen, hvor han i dag bor med sin familie, som tæller hans kone, Tove Lykke Gæmelke, der er erhvervschef i Vejen, og parrets to børn.

    I 1991 blev Peter Gæmelke valgt til anden viceformand for De Danske Landboforeninger, og fire år senere afløste han H.O.A. Kjeldsen som formand for De Danske Landboforeninger og som præsident for Landbrugsraadet.

    Peter Gemælke er kendt som en mand, der står fast på sit synspunkt. Da den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) i en nytårstale beskyldte landbruget for at være fabrikker, der truede vandmiljøet, udtalte Gæmelke.

    "Jeg er nødt til at hæve stemmen på mine medlemmers vegne, men den dag, da jeg bliver en sur og destruktiv bonde, er det på tide at gå fra borde,"

    Med den bemærkning valgte Peter Gæmelke dialogens vej frem for en offensiv kurs mod SR-regeringen.

    På Axelborg i København beskriver de ansatte præsidenten som krævende, målrettet - men også opmærksom.

    Internationalt er Peter Gæmelke en nøglefigur i den internationale landbrugssammenslutning, IFAP. Han er Danmarks repræsentant i bestyrelsen for EFSA, den europæiske fødevareautoritet, og siden 2003 har han været præsident for den europæiske landbrugsorganisation, COPA, hvor en af hans væsentligste opgaver har været at integrere landbrugsorganisationerne i de 10 nye medlemslande i COPA.

    Peter Gæmelke er senest blevet valgt som repræsentant i regeringens Globaliseringsråd.

  • EU-parlamentariker for SF, Margrete Auken
    Ustyrlig dame med stærke meninger. Sådan kan man kortfattet beskrive Margrete Auken.

    Hendes politiske engagement er sjældent stærkt og kompromisløst. Enerådende, måske endda ustyrlig, vil nogle kalde Margrete Auken, der senest bragte furore i SFs hovedbestyrelse, da hun i juli sidste år, som nyvalgt EU-parlamentsmedlem, trodsede aftalen med partiets hovedbestyrelse om at samarbejde med det socialistiske GUE og på egen hånd meldte sig ind hos De Grønne.

    Margrete Auken, søster til tidligere miljøminister Svend Auken (S), er født på Frederiksberg, hvor begge forældre var læger. Samtalen omkring middagsbordet foregik på højt niveau i den ekstremt diskussionslystne familie. Men når det gjaldt sympatien for venstrefløjen, var der aldrig slinger i valsen.

    "Vi har altid været røde hjemme hos os, og det var en selvfølge, at vi holdt med arbejderne, det var de fattige mod de rige, og jeg var stolt af min far, fordi han havde de meninger, selv om han havde sin egen hudlægeklinik og dermed var arbejdsgiver," udtalte Margrete Auken i et interview i Kristeligt Dagblad, december 2003.

    Gennem næsten 40 år har Margrete Auken delt avis med ægtefællen docent, dr.phil. Erik A. Nielsen. Hun blev i 1972 ansat ved Frederiksberg Kirke, og i 10 år var hun tilknyttet Slotskirken.

    Hun har været medlem af Folketingets præsidium siden 1994. Blev medlem af Folketinget for SF i 1979. Har været medlem af Nordisk Råd og dettes præsidium, formand for gruppen af Venstrefløjspartier i Nordisk Råd i 1981. Medforfatter til "Kirkens mund og mæle".

  • Direktør i Økologisk Landsforening, Paul Holmbeck.
    Paul Holmbeck blev ansat i Økologisk Landsforening i februar 1995. Oprindeligt som politisk medarbejder, men han tog karrierestigen i hurtige spring og blev udnævnt til direktør i december 1999.

    Netop tempo er kendetegnet for manden, som er født i Illinois, USA, i 1961. Han er uddannet i statskundskab og økonomi på Duke University og har arbejdet i et årti som journalist for blandt andet New York Times. I 1992 flyttede han til Danmark – godt hjulpet af Helle, som han i dag har to børn med.

    Med i bagagen havde han en stor portion erfaring med lobbyarbejde - primært på vegne af græsrodsorganisationer, der arbejdede med boligforbedringer og diskrimination i belastede bykvarterer i USA.

    Efter to år som politisk medarbejder i Økologisk Landsforening blev han desuden leder af den internationale lobbyindsats fra 15 lande i EU (1997 – 1999), der bl.a. sikrede forbudet mod at anvende gensplejsning indenfor den økologiske produktion.

    Som direktør i Økologisk Landsforening har Paul Holmbeck sat politiske fingeraftryk på vandmiljøplaner, midler til økologisk forskning og omlægning af offentlige køkkener til økologi og en GMO lov, der slog "forurener betaler" princippet fast, og som indeholder beskyttelse for økologiske landmænd og forbrugere.

    "Noget af det, jeg er mest stolt af, er, at vi har opnået positive resultater i modvind de sidste tre år. Vi har opbygget et samarbejde med regeringen og spillet sammen med et solidt alternativt "Økologi-GMO-Dyrevelfærd" flertal i Folketinget," udtalte Paul Holmbeck i forbindelse med sit 10-års jubilæum i Økologisk Landsforening.

    Men det er ikke kun i den faglige arena, at Paul Holmbeck skruer farten op. Han er også inkarneret distanceløber. Han var elite-maratonløber allerede som 15 årig, og han kan stadig præstere "noget" i de længere løb. Såvel politikere som kollegaer bruger ord som uholdenhed, overblik, lyttende og inspirerende, når de skal beskrive indvandreren fra USA.

  • Journalist og kommunikationsrådgiver, Peter Kjelstrup
    "Træffes døgnet rundt. Medierne holder ikke pause!"

    Når man klikker sig ind under kontaktfeltet på Kjelstrup Kommunikations hjemmeside, så er man ikke i tvivl om det journalistiske drive. Peter Kjelstrup er journalist med stort J, og hans karriere er enestående i dansk dagspresse.

    På Berlingske Tidende var han i årene 1978-1986 stedfortrædende erhvervsredaktør, men hans primære arbejde var nyhedsjournalistik inden for energi, økonomi og alle former for erhvervsjournalistik.

    Han var den første journalist i Danmark, der lavede et interview med Mærsk Mc-Kinney Møller, og han var forfatter til afsløringen af "Den klokkerene" statslige oliekontrakt.

    Efter Berlingske Tidende satte han sig på den anden side af bordet. Nu var det ikke længere ham, der stillede de kritiske spørgsmål. Peter Kjelstrup blev informationschef i Norsk Hydro i Danmark

    Siden blev titlen i 1989 skiftet ud til koncerninformationschef i MD Foods / Arla Foods, hvor han havde ansvaret for alle former for medierelationer lokalt og internationalt. Desuden stod han for information til 15.000 andelshavere og 20.000 medarbejdere, imageansvaret, sponsorering af det danske fodboldlandshold, ledelsesrådgivning samt lobbyisme.

    Senest har han været kommunikationsdirektør for LEGO koncernen inden han i 2004 kastede sig over sit eget kommunikationsfirma - Kjelstrup Kommunikation Aps.

    Et kommunikationsfirma som blandt andet giver virksomheder et informationsmæssigt serviceeftersyn. Er der sammenhæng mellem intern og ekstern information? Kan medarbejderne f.eks. orienteres hurtigere end medierne? Kan virksomheden klare en mediekrise?

  • Politik har aldrig været vigtigere

    Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

    Omtalte personer

    Paul Holmbeck

    Direktør, Holmbeck EcoConsult, fhv. direktør, Økologisk Landsforening
    Statskundskab og økonomi (Duke Uni., North Carolina. 1983)

    Peter Gæmelke

    Bestyrelsesformand, Velliv Foreningen og Løvenholmfonden
    executive board programme (Insead 2011), merkonom i regnskab (1991), landbruger (1977)

    Margrete Auken

    MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
    cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024