Som blommen i et æg

Mål af størrelsen på en æggeblomme skaber problemer for forskere. Blommens størrelse har betydning for den udklækkede kyllings vækst og trivsel.
Kristian Lund Pedersen
Dokumentation
Æggeblommens størrelse har måske betydning for, hvornår æggene klækkes eller hvor livskraftige kyllinger, der kommer ud af æggene.

Forskerne har fornemmelse af, at der er en sammenhæng mellem blommens størrelse og kyllingernes robusthed. Derfor indgår æggeblommens størrelse som en del af et stort projekt, som hedder Robuste og Harmoniske Slagtekyllinger.

Æggeblommens størrelse følger ikke æggets størrelse. Men det er ikke så ligetil at måle en æggeblomme, når man skal se ind til blommen uden at skade ægget i øvrigt.

Ved en gennemlysning kan man ikke se blommen præcist nok til at sige noget om dens størrelse, og ultralyd og røntgenscanning virker heller ikke, da selve æggeskallen generer metoderne.

Og slår man ægget ud og vejer blommen, ødelægges den spæde begyndelse til en kylling, hvilket heller ikke er en brugbar løsning, da formålet netop er at finde ud af, om blommens størrelse har betydning for den udklækkede kyllings vækst og trivsel.

Derfor blev Billeddiagnostisk Afdeling på Viborg Sygehus kontaktet. Afdelingen råder over en teknik, kaldet Nuclear Magnetisk Resonans Image (NMRI). I et samarbejde med hospitalet lykkedes det at udvikle en metode, hvor æg blev scannet og efterfølgende slået ud og vejet.

Udviklingsarbejdet blev gennemført i samarbejde mellem overlæge Eva Brems og reservelæge Eddie Nielsen, Viborg Hospital sammen med seniorforsker Poul Sørensen, forsker Guosheng Su og projektleder Helle Juul-Madsen, Forskningscenter Foulum.

Forskerne opdagede det overraskende, at blommen ikke altid er rund eller oval, men har forskellige, lidt skæve former, når den ligger inde i ægget. Det vanskeliggjorde arbejdet med at finde det rigtige snit og udregne arealet og dermed størrelsen af den scannede æggeblomme.

Det er dog lykkedes at finde en rimelig god sammenhæng mellem scanningsbilledet og æggets faktiske størrelse, og scanningsmetoden benyttes nu i projektet.

Den nye målemetode kan formentlig give vigtige oplysninger. Blandt andet har forskerne hidtil troet, at æg fra samme høne var nogenlunde ens. Men selv om æggene har samme størrelse, kan blommerne meget vel have forskellige størrelser.

En teori er derfor, at blommens størrelse afhænger af, hvornår på dagen hønen har lagt ægget.

Forskerne vil også gerne vide, hvorfor nogle æg er kortere eller længere tid om at blive klækket. Der går normalt 21 dage fra æg lægges i en rugemaskine, til de klækkes, men nogle æg klækkes 12 timer før forventet og andre 12 timer efter. Det hænger ikke sammen med æggets størrelse, men måske ligger svaret i blommens størrelse.

Hvis der viser sig at være sammenhæng mellem blommens størrelse og kyllingernes livskraft, kan denne viden bruges i det fremtidige avlsarbejde.

Ved at vælge de æg, der indeholder de største blommer, kan man i givet fald avle sig frem til mere livskraftige kyllinger.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024