Specialenhed mod vildledende kosttilskud

Specialenhed sættes ind i junglen af kosttilskud for at hjælpe forbrugerne med at skelne mellem godt og skidt.
Claus Iversen
Dokumentation
Urter med slankende virkning. Fiskeolier for gigtplagede og energipulver til hårdt trænede sportsfolk. Markedet for kosttilskud er stort, og der er mange penge at tjene for producenterne af kapsler, piller og pulver.

For forbrugerne har markedet i årevis været lidt af en jungle, men siden den 1. november har alle nytilkomne kosttilskud skulle anmeldes til den lokale fødevareregion, og nu har fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) besluttet at etablere en specialenhed mod vildledende kosttilskud.

Enheden skal bestå af tre årsværk, en jurist og to kosttilskuds-specialister, som skal hjælpe regionerne med kontrollen af kosttilskud, yde juridisk bistand og planlægge særlige kontrolaktioner rundt om i landet.

- I denne branche er nogle producenter åbenbart så fantasifulde, at der må mere kontrol til. Derfor sætter vi nu mange gode kræfter ind på at få ryddet op, men selvfølgelig skal forbrugerne også gøre brug af deres sunde fornuft, før de lægger hundredvis af kroner på disken. Som udgangspunkt er en normal og varieret kost jo tilstrækkelig til at sikre de nødvendige næringsstoffer, siger Mariann Fischer Boel.

Den øgede kontrol med kosttilskud er et resultat af en arbejdsgruppe, som fødevareministeren nedsatte i januar 2003 for at gennemgå administrationen af kosttilskud. Senest i juli 2005 skal alle eksisterende kosttilskud være anmeldt til fødevareregionerne.

Virksomhederne skal kunne dokumentere, at deres produkter har en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning og - ikke mindst - skal de dokumentere rigtigheden af lovlige anvendte anprisninger. Eksempelvis er det ikke tilladt at angive, at et kosttilskud kan forebygge, lindre eller have gavnlig virkning på sygdomme eller sygdomssymptomer.

- Mit håb er, at alle producenter vil begynde at opføre sig anstændigt, når de ved, at de ikke længere kan slippe godt fra at love at kurere alskens skavanker hos hvem som helst, siger Mariann Fischer Boel.

Kosttilskud adskiller sig fra lægemidler ved ikke at være underlagt samme strikte regler for godkendelse og krav om oplysning om blandt andet bivirkninger. Alligevel er indholdsstofferne i nogle tilfælde de samme i både naturlægemidler og kosttilskud.

Dette problem er man også ved at komme til livs. I oktober 2003 blev der nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, der skal hjælpe med at definere grænsen mellem kosttilskud og lægemidler, så færre produkter markedsføres som både lægemiddel og kosttilskud. Gruppen består af repræsentanter fra Fødevaredirektoratet og Lægemiddelstyrelsen.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024