Spor af knoglebestanddele i fjermel

Der er fundet rester af knoglebestanddele fra landdyr i et parti fjermel, der anvendes til fiskefoderblandinger. Det viser en analyse plantedirektoratet har foretaget af Dana Feed A/S´s produkter. Fodertypen DAN-EX 2446 lever derfor ikke op til de gældende krav om foderstof, og leverancen tilbagekaldes.

Tina Møller
Dokumentation

Spørgsmål 194:

Ministeren bedes oversende en statistik for, hvor mange svin der i de seneste 5 år er kørt til destruktion.

Svar:

Spørgsmålet har været forelagt Fødevaredirektoratet, der har oplyst følgende:

"Som det fremgår af opgørelsen i bilag 1 over tilførsel til destruktionsanstalterne for 1983-2002 er tilførsel af svin til destruktionsanstalterne opdelt i 2 grupper: søer/store orner og svin. Opgørelsen i gruppen svin indeholder dels et antal som er angivet i kolonnen svin og viser antallet af tilførte svin fra størrelsen ca. 30 kg og op til slagtesvinestørrelse og dels angivelsen med *, der viser grise afhentet fra containere hvori de opsamles hos producenten, men disse grise bliver ikke talt og ikke vejet.

Tilførslerne har de sidste 5 år været følgende :

1998 1999 2000 2001 2002

Søer/store orner 112.331 119.794 122.716 127.080 137.235

svin ca. 30- 100 kg 884.537 900.902 890.553 817.885 838.428

svin under ca. 30 kg se bemærkninger i opgørelsen. "

 

Spørgsmål 195:

Hvilken forklaring har firmaet Dana Feed A/S, Horsens på, at Plantedirektoratet har fundet rester af kød og ben i et parti hydrolyseret fjermel, der er anvendt til brug i fiskefoderblandinger, og er man sikker på at kød- og benresterne kun stammer fra fugle?

 

Svar:

Spørgsmålet har været forelagt Plantedirektoratet, der har oplyst følgende:

"Plantedirektoratet er i færd med at undersøge arten og oprindelsen af fjermelet, der er fremstillet i Tyskland, og har på den baggrund rettet henvendelse til de tyske myndigheder. Plantedirektoratet har bedt de tyske myndigheder oplyse om forhold vedrørende produktionen af fjermelet. Før disse oplysninger foreligger, kan direktoratet ikke tage stilling til redegørelsen fra Dana Feed A/S.

Dana Feed A/S har ved telefax af den 11. februar 2003 meddelt Plantedirektoratet, at det af handelsdokumentet fra leverandøren fremgår, at EU-norm 90/667 vedrørende max molkekylevægt på 10.000 dalton overholdes for produktet. Det anlæg, hvorpå produktet er produceret, har virksomheden derfor betragtet som værende godkendt som leverandør af hydrolyseret protein, som kan anvendes til konsumdyr. Leverandørens påtegning på handelsdokumentet om at produktet udelukkende må anvendes til pels- og kæledyr har virksomheden betragtet som irrelevant, da produktets anvendelse har været leverandøren bekendt fra kontraktens indgåelse. Virksomheden har anset erklæringen om overholdelse af EU-direktivet som værende vigtigst.

For så vidt angår spørgsmålet om, hvorvidt man er sikker på at kød- og benresterne kun stammer fra fugle viser analysen, at den pågældende prøve indeholder overvejende hydrolyserede fjerbestanddele samt en mindre mængde knoglebestanddele fra landdyr. Plantedirektoratet har fået svar fra de tyske myndigheder, der bekræfter at fabrikken udelukkende forarbejder fjerkræ."

Dana Feed A/S har udsendt en meddelelse om forureningen til sine kunder og offentliggjort den på sin hjemmeside den 19. februar 2003. Meddelelsen er vedlagt som bilag 2 til besvarelsen.

 

Spørgsmål 196:

Ministeren bedes fremsende en fuldstændig oversigt over, hvor meget slagteriaffald – fordelt på dyrearter – der årligt er produceret i Danmark siden 1996, fordelt på de enkelte år – samt oplyse hvorledes og til hvilke formål (i hvilke mængder) dette affald bortskaffes, herunder hvor store mængder der eksporteres til hvilke lande og til hvilke formål, samt om der føres nogen form for kontrol med anvendelserne herhjemme samt i modtagerlandene.

Svar:

Spørgsmålet har været forelagt Fødevaredirektoratet, der har oplyst følgende:

" Tilførselen af råvarer fra kvægslagterier, svineslagterier, fjerkræslagterier, små slagtehuse og slagterforretninger m.m. til destruktionsanstalterne fremgår af opgørelsen i bilag 1 over tilførsel til destruktionsanstalterne. Disse produkter opgøres som en samlet tilførsel og Fødevaredirektoratet er derfor ikke i besiddelse af tal for hvad der årligt er tilført af materiale for de forskellige dyrearter.

Tal for den samlede mængde af animalske råvarer tilført destruktionsanstalterne fra 1983 til 2002 fremgår af opgørelsen over tilførsel til destruktionsanstalterne.

Udover det slagteaffald som sendes til destruktionsanstalterne bliver der fra nogle slagterier leveret lavrisikomateriale direkte til pet food fabrikker og farmaceutiske tekniske virksomheder.

På grundlag af en opgørelse som er lavet til EU-kommissionen i september 2002 kan imidlertid oplyses følgende, som er baseret på tal for 2001:

Daka, Randers får på årsbasis tilført ca. 265.000 tons råmateriale, og af dette er ca. 145.000 tons specificeret risikomateriale (SRM) og andet affald fra kreaturslagterier, ca. 105.000 tons er selvdøde dyr og de resterende 15.000 tons er SRM og selvdøde kreaturer fra Sverige.

Af dette materiale produceres ca. 75.000 tons SRM-mel og 38.000 tons SRM-fedt

Alt det producerede materiale skal forbrændes.

Daka, Løsning får på årsbasis tilført ca. 325.000 tons råmateriale, og dette består af ca. 270.000 tons slagteaffald fra svineslagterier og ca. 55.000 ton affald fra fjerkræslagterier.

Af dette produceres ca. 70.000 tons kød og benmel, ca. 38.000 tons destruktionsfedt, ca. 16.000 tons fjerkræpulp og ca. 6.000 tons svinepulp. Af kød og benmelet anvendes en del til pet food og pelsdyrfoder dels herhjemme dels til eksport, resten må gå til forbrænding. Destruktionsfedtet går for størstedelen til svinefoder. Svinepulpen og fjerkræpulpen leveres i tryksteriliseret tilstand i flydende form til pelsdyrfoderfabrikker i Danmark.

Daka, Lunderskov modtager ca. 50.000 tons svineblod hvoraf der produceres ca. 9.000 tons blodmel, der afsættes til produktion af pet food og pelsdyrfoder eller til afbrænding.

Daka, Ortved modtager ca. 110.000 tons affald i form af slagteaffald fra såvel svine-, fjerkræ- som kvægslagterier på Sjælland samt selvdøde dyr bortset fra drøvtyggere. Heraf produceres ca. 25.000 tons kød og ben mel og 15.000 tons destruktionsfedt. Tidligere er der solgt kød og benmel til pet food og pelsdyrfoder og fedt til foderbrug, men nu går alt til forbrænding.

Daka, Nyker modtager ca. 10.000 ton affald i form af affald fra svine- og fjerkræslagteri på Bornholm, og heraf produceres ca. 3.500 ton kød og benmel og 1.000 ton destruktionsfedt. Kød og ben melet leveres dels til produktion af pet food og pelsdyrfoder dels til forbrænding. Det producerede destruktionsfedt går til svinefoder.

Danpo, Løgstør modtager ca. 35.000 ton slagteaffald fra fjerkræslagterier som varmebehandles og anvendes til pelsdyrfoder.

Omsætning og bortskaffelse:

SRM-mel produceret på Daka, Randers går udelukkende til forbrænding dels på Ålborg Portland og OPTIROC, dels i Sverige og Tyskland. I Danmark er der i perioden uge 1-35 2002 afbrændt 10.924 tons, mens der er eksporteret 49 tons.

Af kød og benmel og blodmel er der i perioden uge 1-35, 2002 afsat 9.500 tons til pelsdyrfoder og pet food i Danmark, 3.537 tons er eksporteret til EU-land til pet food og pelsdyrfoder mens 6.171 tons er eksporteret til tredjelande til pet food og pelsdyrfoder.

Af kød og benmel og blodmel er der i perioden uge 1-35, 2002 sendt 58.613 tons til forbrænding i danske kraftværker og forbrændingsanlæg.

Forsendelse:

Afsendelse af SRM-mel og kød og benmel til forbrænding i Danmark sker i plomberede køretøjer i henhold til egenkontrolprogrammer, som kontrolleres af de respektive fødevareregioner. Eksport sker efter forud indgåede aftaler med certifikat og i køretøjer plomberet af fødevareregionerne.

Forsendelse i Danmark af kød og benmel og blodmel til pet fod og pelsdyrfoder sker i plomberede køretøjer. Plomberingen ved afsendelse foretages af afsendervirksomhedens tilsynsførende dyrlæge og aftagning af plomben på modtagevirksomheden foretages af Fødevareregionen eller Plantedirektoratet, som bliver adviseret af den afsendende region, som ligeledes får bekræftelse på at varen er modtaget.

Eksport til andre EU-lande sker kun til virksomheder som er godkendt til modtagelse af den pågældende produkttype af det respektive lands kompetente myndighed. Ved afsendelsen udstedes certifikat og transportmidlet plomberes af embedsdyrlægen, og der sendes en ANIMO meddelelse til den lokale kompetente myndighed i modtagerlandet, som skal bekræfte modtagelsen overfor den afsendende myndighed, når varen er modtaget og afplomberet. Hvis den afsendende myndighed ikke modtager tilbagemelding om modtagelse skal de fornødne foranstaltninger træffes.

Eksport til tredjelande sker kun efter at der er indgået en bilatterel aftale mellem Fødevaredirektoratet og det modtagende lands kompetente myndighed, hvori modtagerlandet forpligter sig til ikke at anvende kød og benmelet til formål som er omfattet af foderforbudet og ikke eksportere det igen med mindre det indgår i produkter som er tilladt. Varen afsendes med certifikat udstedt af en embedsdyrlæge og i plomberede køretøjer."

 

Spørgsmål 197:

Det ønskes oplyst, hvor store mængder slagteriaffald, herunder i form af kød- og benmel, der fandtes opmagasineret i Danmark pr. 1. januar 2003.

Svar:

Spørgsmålet har været forelagt Plantedirektoratet, der har oplyst følgende:

" Fødevaredirektoratet er ikke i besiddelse af en opgørelse over lagrene af SRM-mel og almindeligt kød og benmel pr. 1. januar 2003.

Oplagringen af forarbejde animalske produkter på destruktionsanstalterne og deres fjernlagre var den 30 august 2002 følgende:

Daka, Randers: 116.196 tons SRM-mel og 4.061 tons SRM-fedt

Daka, Løsning: 31.977 tons kød og benmel og 270 tons fedt

Daka, Lunderskov: 11.513 tons blodmel

Daka, Ortved: 17742 tons kød og benmel og 535 tons fedt

Daka, Nyker: 866 tons kød og benmel og 3 tons fedt

Der var således den 30 august 2002 oplagret i alt:

SRM-mel - 116.196 tons

Kød og benmel og blodmel – 62.098 tons. "

 

 

Mariann Fischer Boel

/Birgit Gottlieb

 

Bilag 1

Opgørelser over tilførsler til Destruktionsanstalterne i 1983-1988

             
 

1983

1984

1985

1986

1987

1988

i Alt

Heste

1.401

1.482

1.842

1.824

1.988

2.017

10.554

Føl

965

960

1.006

1.081

1.151

1.072

6.235

Okser

34.580

31.096

32.322

33.093

33.649

30.823

195.563

Ung kreaturer

0

11.310

14.216

10.503

8.642

9.336

54.007

Spæde kalve

162.265

140.831

135.847

133.831

128.583

118.887

820.244

Får/geder

24.917

6.336

7.822

9.268

10.227

11.261

69.831

Lam/kid

0

1.105

1.515

1.864

2.274

2.655

9.413

Søer/store orner

0

59.972

120.975

77.728

42.539

41.018

342.232

Svin

544.534

482.624

510.722

609.166

704.158

684.097

3.535.301

Hunde

0

22.818

26.608

25.293

21.599

21.187

117.505

Andre dyr

0

5.664

5.768

6.870

7.925

8.339

34.566

i Alt

768.662

764.198

858.643

910.521

962.735

930.692

5.195.451

Animalske råvare i tons

0

439.714

448932

491.053

531.386

504.797

2.415.882

               

Opgørelser over tilførsler til Destruktionsanstalterne i 1989-1994

             
 

1989

1990

1991

1992

1993

1994

i Alt

Heste

2.279

2.135

2.451

2.648

2.700

2.978

15.191

Føl

849

1.277

1.098

1.004

841

912

5.981

Okser

29.389

31.785

28.407

28.098

29.052

29.385

176.116

Ung kreaturer

7.906

9.298

16.567

23.009

20.410

21.923

99.113

Spæde kalve

117.320

122.291

122.725

112.885

115.376

124.041

714.638

Får/geder

11.268

14.547

14.996

12.948

11.730

12.074

77.563

Lam/kid

2.848

3.863

8.117

6.436

5.845

6.878

33.987

Søer/store orner

39.476

42.173

54.119

61.403

65.832

72.958

335.961

Svin*

742.202

990.182

1.386.750

1.606.243

1.636.668

1.728.974

8.091.019

Hunde

20.219

25.182

21.043

14.931

7.036

7.601

96.012

Andre dyr

8.738

11.838

22.788

29.240

20.427

23.902

116.933

i Alt

982.494

1.254.571

1.679.061

1.898.845

1.915.917

2.031.626

9.762.514

Animalske råvare i tons

507.114

502.890

522.852

511.251

577.791

647.962

3.269.860

*1991: Svin: indeholder 103.854 afhentninger af smågrisecontainere, ansat til 7 stk. pr. container.

             

*1992: Svin: indeholder 114.864 afhentninger af smågrisecontainere, ansat til 7 stk. pr. container.

             

*1993: Svin: indeholder 114.183 afhentninger af smågrisecontainere, ansat til 7 stk. pr. container.

             

*1994: Svin: indeholder 127.328 afhentninger af smågrisecontainere, ansat til 7 stk. pr. container.

             

 

 

 

 

             

Opgørelser over tilførsler til Destruktionsanstalterne i 1995-2000

             
 

1995

1996

1997

1998

1999

2000

i Alt

Heste

3.338

3.519

3.826

4.115

4.485

4.755

24.038

Føl

894

2.024

1.119

995

978

897

6.907

Okser

26.553

29.008

29.962

31.039

36.108

35.134

187.804

Ung kreaturer

23.001

23.793

20.489

21.193

23.171

20.341

131.988

Spæde kalve

126.057

133.811

137.547

131.856

135.853

133.922

799.046

Får/geder

11.039

12.254

12.309

12.623

14.843

10.683

73.751

Lam/kid

6.644

8.333

7.532

8.340

9.047

7.544

47.440

Søer/store orner

76.458

82.979

96.166

112.331

119.794

122.716

610.444

Svin*

1.801.978

1.916.705

791.701

884.537

900.902

890.553

7.186.376

Hunde

7.639

7.925

8.199

7.520

5.755

963

38.001

Andre dyr

31.481

36.624

34.065

23.642

19.392

11.189

156.393

i Alt

2.115.082

2.256.975

1.142.915

1238191

1270328

1238697

9.262.188

Animalske råvare i tons

644.561

632.450

654.152

689.877

744.464

699.134

4.064.638

*1995: Svin: indeholder 135.646 afhentninger af smågrisecontainere, ansat til 7 stk. pr. container

             

*1996: Svin: indeholder 144.010 afhentninger af smågrisecontainere, ansat til 7 stk. pr. container.

             

*1997: Svin: Indeholder 176.568 afhentninger af smågrisecontainere, ansat til 7 stk. pr. container.

             

*1997: Svin: indeholder 197.751 container og 21.133 tønder opgjort i kg med i alt 1.685.646 kg.

             

*1998: Svin: Indeholder 185.493 afhentninger af smågrisecontainere, ansat til 7 stk. pr. container.

*1998: Svin: indeholder 6.077 container og 17.411 tønder opgjort i kg med i alt 2.099.275 kg

*1999: Svin: indeholder 189.085 afhentninger af smågrisecontainere, ansat til 7 stk. pr. container

*1999: Svin: indeholder 6.575 containere og 18.146 tønder opgjort i kg med i alt 2.783.017 kg.

*2000: Svin: indeholder 188.276 afhentninger af smågrisecontainere, ansat til 7 stk. pr. container

             

*2000: Svin: indeholder 3.600 containere og 21.457 tønder opgjort i kg. med i alt 2.623.209 kg.

             

 

             

Opgørelser over tilførsler til Destruktionsanstalterne i 2001-2006

 

2001

2002

2003

2004

2005

2006

i Alt

Heste

4.775

5.088

       

9.863

Føl

798

802

       

1600

Okser

42.887

42.654

       

85.541

Ung kreaturer

26.865

27.625

       

54.490

Spæde kalve

120.492

120.704

       

241.196

Får/geder

8.731

10.815

       

19.546

Lam/kid

7.804

9.436

       

17.240

Søer/store orner

127.080

137.235

       

264.315

Svin*

817.885

838.428

       

1.656.313

Hunde

164

167

       

331

Andre dyr

5.947

6.999

       

12.946

i Alt

1.163.428

1.194.865

       

2.358.291

Animalske råvare i tons

681.014

707.350

       

1.388.364

*2001: Svin: Yderligere 175.278 afhentninger af smågrisecontainere, ansat til 7 stk. pr. container

             

*2001: Svin: Yderligere 10.390 containere og 14.823 tønder opgjort i kg. med i alt 2.617.951 kg.

             

*2002:Svin : Yderligere er der afhentet 177.606 containere med smågrise, ansat til 7 grise pr. container

             

*2002 svin : yderligere er der afhentet 24.600 containere med smågrise uden angivelse af antal

             

               
               

 

 

Bilag 2

Bilag - meddelelse fra Dana Feed A/S

"Vigtig information om mulig kvalitetsafvigelse på vores seneste leverancer af DAN-EX 2446

I henhold til Foderstofbekendtgørelsen er det tilladt som proteintilsætning at anvende forskellige råvarer i hydrolyseret form, herunder fjermel, som er fremstillet på en virksomhed, der er godkendt i henhold til EU-direktiv 90/667/EEC. Vi har i en begrænset periode anvendt små mængder af denne råvare som tilsætning til DAN-EX 2446. Desværre har det vist sig, at vores leverandør har leveret en vare, der ikke overholdt de gældende regler for hydrolyseringsgrad.

Således kan vi nu ikke være helt sikre på, at vores seneste leverancer af fodertypen DAN-EX 2446 lever op til de gældende krav. Af hensyn til Deres sikkerhed for kvalitet, ønsker vi derfor at tilbagekalde vores seneste leverancer siden november 2002 af netop produktet DAN-EX 2446.

For vore kunder betyder dette, at de må indstille brugen af den mængde DAN-EX 2446, de måtte have stående og snarest informere os om mængden. Vi vil herefter ombytte denne mængde hurtigst muligt og uden omkostninger for kunden.

Data om fjermel og hydrolyseret fjermel:

Fjermel er et biprodukt fra fjerkræindustrien. Mere end 25 milliarder høns slagtes hvert år. En høne på 2 kg har ca. 180 g fjer hvilket betyder, at der produceres ca. 4.5 milliarder tons fjer om året.

Friske fjer indeholder ca. 90% råprotein, der desværre er meget lidt fordøjeligt, men ved en speciel forarbejdning kan proteinet gøres tilgængeligt og udnyttes som en fornuftig råvare. Dette genbrug af fjer er en miljøvenlig proces.

Hydrolyseret fjermel fremkommer ved en trykkogning af fjer fra slagtefjerkræ. Resultatet er en denaturering hvor nogle sammensatte bestanddele adskilles og proteinet bliver tilbage i en tilgængelig form.

Hydrolyseret fjermel bruges som proteinkilde i nogle typer af fiskefoder, primært til regnbueørreder og maller, hvor det indgår i en 5-10% indblanding. Fjermelet gør således foderet mere økonomisk, da det erstatter noget af det dyre fiskemel. En anden fordel ved fjermel er, at det indeholder væsentlig mindre fosfor end fiskemel.

EU-lovgivningen, der forbyder brug af produkter fra landdyr som råvarer til fremstilling af fiskefoder, undtager specifikt hydrolyseret fjermel, når det i øvrigt opfylder visse strenge bestemmelser til forarbejdning og nedbrydning. Det er disse bestemmelser, det leverede fjermel til Dana Feed ikke har overholdt, idet analyser har vist rester af kun delvist nedbrudt fjermateriale."

 


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024