Stadig højt antal af foderstoffabrikker med Salmonella-problemer

Claus Iversen
Dokumentation
Proceskontrol
Ved den ordinære proceskontrol i 4. kvartal 2002 er der fundet Salmonella på 5 foderstoffabrikker, 1 fjernlager og 1 oliemølle, i alt på 5,6% af virksomhederne. Antallet af virksomheder med Salmonella er faldet i forhold til 3. kvartal 2002, hvor blev der blev fundet Salmonella på 7,4% af virksomhederne ved proceskontrollen. Men niveauet er fortsat højt i forhold til niveauet i 1. og 2. kvartal af 2002, hvor der på henholdsvis 2,2% og 3,6% af de undersøgte virksomheder blev fundet Salmonella. Det højere niveau i 4. kvartal kan skyldes fugtigt miljø på foderstoffabrikkerne som følge af årstiden.

Færdigvarekontrol
Der er ikke fundet Salmonella i foderblandinger til svin, kvæg, fjerkræ, fisk, pelsdyr og selskabsdyr eller i fodermidler til produktionsdyr i 4. kvartal 2002.

Der er kun fundet Salmonella i fodermidler til selskabsdyr. Der er udtaget 80 prøver af tyggeben til hunde (tørrede griseører m.v.). 8 prøver, 10 %, var positive, og det er en stigning i forhold til en tilsvarende prøvetagning i 1. kvartal 2001, hvor 4,5% af prøverne indeholdt Salmonella. De mange positive prøver skyldes fund af salmonella i partier af griseørestrimler fra samme leverandør. Importørerne er orienteret om fundene og har oplyst, at inficerede partier er trukket tilbage fra forretningerne. Plantedirektoratet har udsendt pressemeddelelse i november 2002 om fundene. Desuden har direktoratet sendt notits til fagblade indenfor landbrugsbranchen, hvor der er gjort rede for, at hunde via hundesnack kan overføre Salmonella til det omgivne miljø, bl.a. til stalde med produktionsdyr, hvis hunden færdes i stalden.

Tallene stammer fra Plantedirektoratets kontrol af Salmonella på foderstofvirksomheder for 4. kvartal 2002, der netop er offentliggjort.

Yderligere oplysninger:

Nina Repsdorph, Plantedirektoratet, tlf. 45 26 36 00, e-mail: nre@pdir


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024