Stigning i antallet af fødevarealarmer viser at systemet virker
Tina Møller
Ingen forfatter
Ingen forfatter
Siden 1978 har EU haft et fælles meldesystem for problemer med fødevarer under EU-Kommissionen. Siden januar 2002 er også foder omfattet af systemet, der hedder Rapid Alert System For Food And Feed – eller bare Rapid Alert i daglig tale.
Hvis et medlemsland får kendskab eller mistanke til en fødevare, der kan udgøre en risiko for forbrugernes sundhed og sikkerhed, skal man informere EU-kommissionen, som derefter vurderer, om der skal udsendes en advarsel. Antallet af disse advarsler er firdoblet siden 1999, så EU-kommissionen i 2002 udsendte 1526 advarsler, viser en opgørelse fra EU-Kommissionen.
Fødevaredirektoratet vurderer, at stigningen skyldes, at landene bruger systemet mere, og at det derfor er et tegn på en øget fødevaresikkerhed i EU.
Det er langt fra alle Rapid Alert-meddelelser, der fører til forbrugeradvarsler. Langt de fleste meddelelser er såkaldte Informations. De handler som regel om fødevarer fra tredjelande dvs. lande, der ikke er medlem af EU, der er stoppet ved EUs ydre grænser, og derfor ikke bliver solgt på markedet.
Årsagerne til fødevarealarmerne er mange, men de absolutte topscorer for 2002 var: Kemiske forureninger (30%), medicinrester (21%), pesticidrester (10%) og bakterier (30%) – primært salmonella. De varer, som oftest er ramt af problemer er fisk og skaldyr (26%), kød og kødprodukter (23%)samt frugt og grøntsager (14%). Alle tallene for 2002 findes i en samlet rapport, Rapid Alert System For Food And Feed, report for 2002.
Når man kigger på fra hvilke lande, de fødevarer, der udsendes advarsler om, kommer fra, er der også lande, som klart skiller sig ud. Kina, Thailand og Tyrkiet har leveret varer til hver knap 150 fødevarealarmer. Til sammenligning har danske fødevarer 19 gange givet anledning til, at der blev udsendt en advarsel.
EU-kommissionen har oprettet en hjemmeside, hvor man uge for uge kan følge de advarsler, der sendes ud via systemet.
Kontaktpersoner:
Civilingeniør Michael Larsen, [email protected], tlf. 3395 6229.