Stop landbrugets forarmning af naturen!

SF foreslår et stop for udvidelser af svinebrug og en skærpet lovgivning. Men det er et "tilbageslag for miljøet", mener De Konservative, der kræver øget brug af miljøteknologi i landbruget. De Radikale vil have kortlagt alle naturfølsomme områder
Marie Andergren

Faktum er, at tålegrænserne for det meste allerede er overskredet inden udvidelsen, og derfor tænker de fleste amter 'nå ja' og giver tilladelse til udvidelsen alligevel. Man kører en alt for lempelig praksis i amterne, hvor man i realiteten godkender alt

Johs. Poulsen (R)
Landbrugsmiljøordfører
Strammere lovgivning og svinestop.

Sådan skal der - ifølge SF - sættes en stopper for landbrugets udledning af næringstoffer til naturen og vandmiljøet.

"I dag overskrides naturens tålegrænser alt for mange steder i Danmark. Der bør straks gennemføres et stop for udvidelser af svinebrug, og dette bør i år følges op af en skærpet lovgivning, der bygger på individuelle og tidsbegrænsede tilladelser til husdyrproduktion," siger SFs miljøordfører, Steen Gade, til Altinget.

Steen Gade har netop kaldt miljøminister Connie Hedegaard (K) i samråd med en opfordring til indgreb mod landbrugets udledning af næringsstoffer til naturen. Reaktionen kommer efter at Fyns Amt har besluttet sig for at følge EU-lovgivningens krav om beskyttelse af sårbare naturområder og dermed afvikle en minkfarm, der forurener et nærliggende naturområde mere, end EU tillader.

Dokumentation

Steen Gades samrådsspørgsmål:

  • Hvad agter regeringen at gøre for at forhindre yderligere forurening af natur og vandmiljøet med næringsstoffer fra landbrugets produktion af husdyr.

  • Hvad agter regeringen at gøre for at sikre at belastningen fra den eksisterende husdyrproduktion ikke overskrider naturens tålegrænser, herunder følsomme naturtyper og vandmiljøet, og tager hensyn til naboerne.

  • Hvem er ansvarlig for erstatning i tilfælde af at en eksisterende produktion af husdyr må bringes til ophør som følge af EU-krav og hensyn til natur, vandmiljø og naboer.


  • Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024