Store gevinster i sigte på berigede fødevarer

NYHED: Både landbruget og fødevareindustrien står på spring for at udnytte mulighederne for berigelse og anprisning af fødevarer.
Mælk er et af de produkter, der nu kan blive beriget med f.eks. vitaminer og mineraler.
Mælk er et af de produkter, der nu kan blive beriget med f.eks. vitaminer og mineraler.
Niels Th. Dahl

Vi tror, der store muligheder i det. Området for kosttilskud er vanvittigt stort – og folk er mere og mere interesserede i at købe noget med sundhed i.

Susanne Kofoed
Fødevarekonsulent i Landbrugsraadet
Fakta

Nye EU-regler for ernærings- og sundhedsanprisninger

Efter flere års forhandlinger blev der den 12. oktober 2006 vedtaget fælles EU-regler for ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer. Forordningen gælder alle fødevarer, både for færdigpakkede og uindpakkede fødevarer. Ernærings- og sundhedsanprisninger er fortsat frivillige oplysninger i mærkning, reklame, m.v. ved markedsføring af fødevarer, men hvis man ønsker at benytte sådanne anprisninger,  skal de være i overensstemmelse med forordningen.

Forordningen træder i kraft den 19. januar 2007, men finder først anvendelse fra den 1. juli 2007. Forordningen indeholder imidlertid en række overgangsbestemmelser for fødevarer, der er mærket og markedsført inden anvendelsesdatoen. Ikrafttrædelsestidspunktet indebærer, at Kommissionen fra nu af kan begynde at fastsætte de gennemførelsesbestemmelser, som den skal ifølge forordningen.

Forordningen fastsætter en række generelle principper og betingelser, som er gældende for alle ernærings- og sundhedsanprisninger samt særlige betingelser for henholdsvis ernæringsanprisninger og sundhedsanprisninger.

Senest den 19. januar 2009 skal der fastsættes særlige ernæringsprofiler som betingelse for at kunne anvendelse ernærings- og sundhedsanprisninger. Dette princip bygger på, at man ikke må fremhæve en fødevares særlige gavnlige egenskaber, hvis fødevaren samtidig besidder ernæringsmæssige egenskaber, der har en negativ effekt på sundheden


Kilde: Fødevarestyrelsens hjemmeside

Der ligger nye, lukrative markeder for de danske fødevareproducenter lige om hjørnet.

I løbet af de næste par år vil EU's nye forordning om anprisning af fødevarer nemlig blive fuldt implementeret - og dermed åbner der sig lovende muligheder for salg af de såkaldte funktionelle fødevarer i Danmark.

"Vi tror, der er store muligheder i det. Området for kosttilskud er vanvittigt stort - og folk er mere og mere interesserede i at købe noget med sundhed i," siger fødevarekonsulent i Landbrugsraadet Susanne Kofoed.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024