Stråforkortere skal bekæmpes via frivillige aftaler

Det er regeringen holdning, at der bør være så få kemiske stoffer i maden som muligt, og ministeren ser gerne, at der så vidt som muligt undgår anvendelsen af stråforkortere. Men ministeren hilser det kun velkomment, i det omfang det er muligt at indgå frivillige aftaler i erhvervet herom.
Tina Møller
Dokumentation
Spørgsmål 260: ”Hvilke foranstaltninger vil ministeren iværksætte for at sikre, at landbrugets anvendel se af stråforkortere holder op?”

Svar: Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevaredirektoratet, som har oplyst følgende, som jeg skal henholde mig til:

”Stråforkortere er et pesticid, som bruges til at øge kornstråets styrke og modstandskraft overfor vejr og vind. I EU er det fuldt lovligt at anvende godkendte stråforkortere, hvis restindholdet af aktivstofferne holder sig under de fastsatte grænseværdier. Godkendte stråforkortningsmidler (aktivstoffer) til spiselige afgrøder er etephon, chlormequat og mepiquat.

Inden godkendelsen er pesticiderne grundigt videnskabeligt vurderet i EU og WHO regi. Konklusionen er, at anvendelse af stråforkortere under de fastsatte grænse værdier ikke er sundhedsskadeligt for mennesker. Økologisk dyrket korn og kornprodukter, som er mærket fri for stråforkortere, må ikke indeholde stråforkortere.

Konventionelt dyrkende landmænd kan indgå frivillige aftaler med møllerne om ikke at anvende stråforkortere. Idet anvendelse af pesticider hører under Miljøstyrelsens ressortområde, har Fødevaredirektoratet forelagt Miljøstyrelsen spørgsmålet.

Hertil har Miljøstyrelsen oplyst, at pesticidhandlingsplanerne bl.a. handler om en generel reduktion af pesticidforbruget, men ikke om reduktion af forbrug af enkelte pesticider, der er vurderet og godkendt. I EU er det fuldt lovligt at anvende tilladte stråforkortere, hvis man holder sig under de fastsatte grænseværdier.

”Det er regeringen holdning, at der bør være så få kemiske stoffer i maden som muligt, og jeg ser meget gerne, at vi så vidt muligt undgår anvendelsen af stråforkortere. Jeg hilser det meget velkomment, i det omfang det er muligt at indgå frivillige aftaler i erhvervet herom.



Spørgsmål 261: ” Ministeren bedes oplyse de konkrete navne på møller og firmaer hos hvilke stråforkortere er fundet.”

Svar: Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevaredirektoratet, som har oplyst følgende, som jeg skal henholde mig til:

”Prøverne fra 2001 viste, at 8 ud af de 40 konventionelle prøver var anprist som dyrket uden brug af stråforkortere; men alligevel blev der i 3 af de anpriste prøver påvist et indhold af chlormequat. Fødevarelovens § 19 om vildledning blev derfor ikke over holdt. 2 af prøverne var fra tysk korn og blev udtaget af Fødevareregion Esbjerg på Val semøllen i Esbjerg, og den sidste er udtaget af Fødevareregion Ringsted hos Brødfa brikken, Odinsvej 8, Ringsted, der nu ejes af Schulstad Brød.”

Mariann Fischer Boel /Jacob Hørslev Christiansen


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024