Strategien for dyrkning af GM-afgrøder er nu klar

Claus Iversen
Dokumentation
Fødevareminister Mariann Fischer Boel har i dag sendt den færdige strategi for sameksistens til Folketinget. Strategien er et bud på, hvordan GM-afgrøder skal dyrkes i Danmark.

Strategien er et af de sidste skridt, før fødevareministeren fremsætter et lovforslag om sameksistens i det nye folketingsår. Inden lovforslaget fremsættes skal nogle tekniske undergrupper dog afrapportere i august. Loven om sameksistens skal gennemføre de initiativer, som strategien lægger op til. Det drejer sig blandt andet om afstandskrav og dyrk-ningsintervaller mellem GM-afgrøder og non-GM-afgrøder, informations- og indberet-ningspligt for GM-dyrkeren samt uddannelse.

”Jeg er faktisk lidt stolt af, at vi som det første land i Europa kan præsentere en strategi for sameksistens. Næste skridt er at få udmøntet strategien i regler. Jeg vil i det nye folketingsår fremlægge et lovforslag for Folketinget. Men først skal der være god tid til at drøfte strategien med Folketingets partier. Samtidig vil vi arbejde på at få spørgsmålet om sameksistens sat på den europæiske dagsorden. Nu skal vi have nogle danske regler på plads, men på sigt ser jeg gerne fælles regler for sameksistens”, siger Mariann Fischer Boel.

Strategien har været drøftet løbende med en kontaktgruppe bestående af en række forbruger-, miljø- og erhvervsorganisationer. Derefter har strategien været i en bred høring.

”Jeg har lagt stor vægt på, at strategiarbejdet fandt sted i åbenhed og dialog. Og jeg vil gerne takke for det engagement og de bidrag, som vi har set både fra medlemmerne af kontaktgruppen og fra andre. Jeg har med tilfredshed noteret mig, at der er opbakning til det grundlæggende princip i strategien: at den, der dyrker GM-afgrøderne, har ansvaret for at holde afstand til de økologiske og andre non-GM-afgrøder.”, siger Mariann Fischer Boel.

Læs strategien her (pdf-dokument).


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024