”SvineRiget” droppet af DR

Dokumentarfilm om magten i dansk landbrug bliver ikke vist. DR kritiserer tilblivelsesmetoden, hvor produktionsselskabet Angel Productions A/S lader Danske Slagterier – ifølge DR – se og redigere i råbåndene. Slagterierne ønsker ikke at forholde sig til aflysningen.
Lars Igum Rasmussen

”Der er forskel på at vise kilden det færdige produkt, hvor de kan komme med indsigelser, og så sende råmaterialet, som kilden kan redigere i. En verden til forskel.”

Lars Grarup
Chef for DR 1
Danskerne får alligevel ikke et unikt indblik i magten omkring dansk landbrug. Som en del af serien ”Magtens Billeder” skulle ”SvineRiget” sætte fokus på slagterierne og dansk landbrugs magtposition. Men DR valgte i går, tirsdag, at aflyse udsendelsen, der skulle have været vist 26. maj.

Årsagen er dokumentarfilmens tilblivelsesmåde. Ifølge DR skulle kameraholdet - der har fulgt blandt andet Danske Slagterier i flere måneder - have vist råbåndene til slagterierne, der så kunne udvælge, hvilke scener der skulle udelades, inden selve redigeringen. Dermed mistes uafhængigheden og den kritiske distance til kilderne, lyder det fra Gyngemosen.

”Vi kan i DR ikke forlige os med tilblivelsesprocessen, da den ikke passer til vores etiske retningslinier, der skal sikre uafhængige og troværdige programmer. Derfor siger vi nej til at benytte os af vores visningsret. Producenten, Angel Production, har begået en fejl, men det skal ikke ligge landbruget til last,” siger chef for DR 1 Lars Grarup, der understreger, at han ikke udtaler sig om det færdige program, men kun tilblivelsen.

”Magtens Billeder” er et fælles projekt mellem DR og Det Danske Filminstitut. Serien har til formål at sætte fokus på magten i Danmark, og hvordan den udøves.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024