Tilfredshed med kampen mod bureaukrati

Thor P's kamp mod administrativt bøvl bakkes op af landbruget og FødevareIndustrien, der mener, at det alt sammen er skridt i den rigtige retning. Fødevareudvalgets formand er mere forbeholden.
Claus Iversen

Vi er glade for, at regeringen har været lydhøre over for de mange gode råd, som den har fået fra bl.a. os i forbindelse med turnusgennemgangen. Vi genkender tiltag, der gør det enklere, hurtigere, mere fejlfrit og mindre arbejdskrævende for både erhverv og myndighed.

Jens Holst-Nielsen
Chefkonsulent i FødevareIndustrien
Regeringen vil gøre op med regeltyranni og unødvendigt bureaukrati for at gøre dagligdagen lettere for borgere og virksomheder. Derfor har regeringen iværksat den omfattende forenklingsindsats.

Regeringen offentliggjorde tirsdag handlingsplanen ”Færre regler – flere muligheder”. Handlingsplanen indeholder 136 konkrete forenklingsresultater og 169 fremadrettede initiativer til regelforenkling og administrative lettelser.

"Jeg er glad for, at vi allerede nu kan vise konkrete resultater på en lang række områder. Det viser, at det er muligt at rydde op i reglerne og gøre op med unødvendigt bøvl og bureaukrati, når viljen er tilstede", siger Thor Pedersen (V) om tiltagene.

Under Fødevareministeriet er der otte konkrete punkter, hvor regeringen enten allerede har eller vil gøre livet lettere for fødevareindustrien og især landmændene.

Dokumentation
Regeringens regelsanering på fødevareområdet:

Ansøgning om ammekopræmier på internettet

  • Landmænd som holder ammekøer kan søge om en ammekopræmie. Ammekopræmier gives og finansieres af EU for at støtte produktionen af oksekød. Før skulle landmændene indsende detaljerede papiransøgninger med angivelse af hvilke dyr, der blev søgt præmie til. Efterfølgende skulle Direktoratet for FødevareErhverv indtaste disse oplysninger. Det var bøvlet både for landmændene og det offentlige. Derfor blev der som led i handlingsplanen for en enklere offentlig sektor taget initiativ til at forenkle ansøgningen om ammekopræmier. Resultatet er, at landmændene nu blot skal indgive en simpel elektronisk erklæring om, at de ønsker at søge om ammekopræmier, så sørger Direktoratet for FødevareErhverv for resten. Landmændene slipper for en masse papirarbejde og kan følge status for deres ansøgning på internettet. Direktoratet for FødevareErhverv slipper for manuel sagsbehandling af 10.000 ansøgninger om året.

    Forenkling af kontrollen vedrørende eksportdokumenter

  • Kontrollen med omladning er overført fra Direktoratet for FødevareErhverv til ToldSkat, hvilket reducerer den samlede papirhåndtering hos især eksportører og Direktoratet for FødevareErhverv. Den nye sagsgang indebærer desuden, at eksportøren i mange tilfælde får fremrykket tidspunktet for endelig betaling af eksportstøtte og dermed frigivelse af stillede garantier.

    Fuld digitalisering af hektarstøtteansøgninger

  • Før indebar ansøgninger om hektarstøtte en masse papirarbejde for landmænd og myndigheder. Derfor blev der som led i regeringens handlingsplan for en enklere offentlig sektor taget initiativ til en fuld digitalisering af ansøgningsproceduren. Det betyder, at landmændene nu kan indsende økologiindberetninger, ansøgninger om hektarstøtte og anmeldelse af foderarealer med tilhørende markkort elektronisk.

    Elektronisk indberetning af gødningsregnskab

  • Tidligere skulle gødningsregnskaber indsendes på papir til Plantedirektoratet. For at mindske papirarbejdet er der givet mulighed for elektronisk indberetning af gødningsregnskaber. Samtidig bliver gamle og nye gødningsregnskaber lagt ud på internettet, sålandmændene ikkelængere behøver at ringe eller skrive til Plantedirektoratet for at få oplysninger om deres gødningsregnskaber.

    Hurtig afslutning af Plantedirektoratets kontrolsager

  • Plantedirektoratet foretager kontrolbesøg hos landmændene for at sikre, at reglerne på området efterleves, som de skal. Før blev opfølgning på kontrolbesøg varetaget hjemme i Plantedirektoratet og resultatet efterfølgende meddelt til landmændene pr. brev. Det betød ventetid og usikkerhed for landmændene, indtil de modtog resultatet af kontrollen. For direktoratet betød det tidskrævende ekstra­administration. For at løse dette problem har plantedirektoratets kontrollører nu fået kompetence til at afslutte uproblematiske sager ”på stedet”. På den måde slipper man for et tidskrævende og bureaukratisk mellemled.

    Forenkling af regler om produktion af mælk og æg

  • Reglerne om hygiejne, indretning og drift for producenter og virksomheder, der behandler mælk og æg, stod før beskrevet i fem forskellige bekendtgørelser. Det var uoverskueligt for virksomhederne. Derfor er regelsættet blevet samlet i en bekendtgørelse, og reglerne er blevet færre og nemmere at læse. Resultatet er, at virksomhederne nu kun skal kende ét regelsæt på området.

    Løbende omlægning til økologi

  • Før kunne landmænd, der ønskede at lægge om til økologisk jordbrugsproduktion, kun søge om autorisation til dette én gang om året. Omlægningen til økologi kan først finde sted, når landmanden har fået denne autorisation. For at give mere fleksibilitet og gøre det lettere for landmændene at planlægge, er der nu givet mulighed for løbende ansøgning året rundt.

    Undtagelse fra kravet om hygiejneuddannelse i fritids- og idrætsforeninger

  • Kravet om hygiejneuddannelse er blevet afskaffet for en særlig gruppe af personer i fritids- og idrætsforeninger. Kravet om uddannelse indebar tidligere, at alle personer, der tilberedte fødevarer, skulle på et hygiejnekursus af minimum 8 lektioners varighed. Det betød, at man skulle på hygiejnekursus for at få lov til at varme pølser ved fx et fodboldstævne. Kravet om hygiejnekursus er nu ophævet for de personer, der tilbereder et begrænset varesortiment, hvor den sundhedsmæssige risiko ved tilberedning og servering er begrænset. Det gælder, når det foregår i fritids- eller idrætsforeninger, hvor det ikke er det primære formål at drive fødevarevirksomhed.

  • Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024