Udsigt til varmt vejr og campylobacter

Tina Møller
Dokumentation
Vejrprofeterne lover varmt vejr fra slutningen af denne uge. Uheldigvis elsker madbakterien campylobacter også varme og sommer, og den har for alvor gode betingelser, når danskerne har gang i grillen og glemmer reglerne for god køkkenhygiejne. Derfor opfordrer Fødevaredirektoratet nu til, at man passer på saften fra det rå kød.

Campylobacter er den madbakterie, der gør flest danskere syge. Hvert år må omkring 50.000 danskere kæmpe med mavesmerter og diarre i op til en uge, fordi deres mad har været inficeret med campylobacter. I mange tilfælde skyldes det, at der kommer saft fra råt kød på den færdigstegte mad eller i salaten og på brødet, fordi man bruger det samme skærebræt eller den samme kniv. Et par dråber kan være nok til at fortrænge de gode minder om en vellykket grillaften.

Det er især i fjerkrækød, man finder campylobacter. Antallet af inficerede kyllingeflokke stiger om sommeren og kombineret med blandt andet grill-aktiviteterne får det antallet af syge mennesker til at stige drastisk i sommermånederne.

Fødevaredirektoratet gennemførte i slutningen af februar en kampagne, Pas på safterne, der primært informerede om risikoen ved den rå kødsaft. Antallet af danskere, der er blevet syge af campylobacter i år, ligger heldigvis under antallet af syge i samme periode sidste år.

Denne tendens skulle gerne fortsætter sommeren over, og derfor indrykker Fødevaredirektoratet i ugerne 23-25 radiospots og annoncer i dagbladene, der skal minde folk om, at de skal passe på saften fra det rå kød.

Der arbejdes desuden intensivt på at mindske antallet af smittede kyllingeflokke og mængden af campylobacter bakterier i kyllingekødet. Nu er det også muligt at købe helt campylobacterfri kyllinger, både ferske og frosne.

Kontaktpersoner
Cand. Brom. Lene Rasmussen tlf. 3395 6199 og dyrlæge Gudrun Sandø tlf. 3395 6254


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024