Uro i EU om at skære i landbrugsstøtten

EU-Kommissionen forsøger at få skubbet gang i WTO-forhandlinger om at åbne markederen i Vesten for produkter fra fattige lande. USA er positiv, men Frankrig protesterer.
Mette Dyrskjøt
Fakta
Doha-udviklingsrunden drejer sig om at liberalisere verdenshandelen til gavn for dansk økonomi, verdensøkonomien og udviklingslandene.

WTO-forhandlingerne sigter blandt andet på at mindske told- og andre handelsbarrierer på varehandel, for eksempel på landbrugsvarer; på at fremme den internationale handel med tjenesteydelser blandt andet inden for søfart; samt på at give udviklingslandene bedre vilkår i den globale økonomi.

Forhandlingerne er opdelt på en række områder. Det drejer sig f.eks. om varehandel og landbrug, tjenesteydelser, regler for international handel, miljø, investeringer, konkurrence, handelslettelse, teknisk bistand og undtagelser for udviklingslandene.

Doha-runden blev igangsat i november 2001 og er planlagt frem til januar 2005.


Kilde: Danmarks Eksportråd
EU-Kommissionen er parat til at fjerne al eksportsstøtte til landsbrugsvarer og skære i støtten på andre områder. Det skriver handelskommissær Pascal Lamy og landsbrugskommissær Franz Fischler i et brev til handelsministrene i WTO.

Meldingen kommer forud for en ny runde i WTO-forhandlingerne, den såkaldte Doha-udviklingsrunde, der ganske vist først begynder i juli. Men der er et forberedende OECD-møde den 13.-14. maj og et møde i WTOs repræsentantskab i Geneve den 17. maj. Sidste runde brød sammen i efteråret i Mexico.

"Dette dristige initiativ viser, at vores engagement i Doha-runden er mere end blot ord. Landbrug er nøglen til succes, så vi er klar til at vise fleksibilitet. Forudsat vi får en afbalanceret aftale (....) er vi klar til at lægge alle eksportstøtteordninger på bordet," siger landbrugskommissær Franz Fischler.

Han tilføjer, at det også forudsætter, at USA, Canada og Australien vil skære tilsvarende i deres støtteordninger.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024