Trine Torp
svarer
Jakob Ellemann-Jensen

Trine Torp (SF) spørger miljø- og fødevareministeren, Jakob Ellemann-Jensen, om ændringsforslag, der præciserer, at ministeren er forpligtet til at standse enhver stigning i udvaskning og tilførsler af nitrat og kvælstof til grundvand og overfladevand

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 147, Spørgsmål 23
Vil ministeren yde teknisk bistand til at udarbejde et ændringsforslag, der indsætter en bestemmelse i lovforslaget, hvori det præciseres, at ministeren er forpligtet til at standse enhver stigning i udvaskning og tilførsler af nitrat og kvælstof til grundvand og overfladevand?

Svar fra fredag den 1. marts 2019
Som ønsket vedlægger jeg udkast til et ændringsforslag, hvorefter der indsættes en bestemmelse i lovforslaget, hvori det præciseres, at ministeren er forpligtet til at standse enhver stigning i udvaskning og tilførsler af nitrat og kvælstof til grundvand og overfladevand.

Jeg skal for god ordens skyld oplyse, at regeringen ikke kan støtte dette ændringsforslag.

Jeg henviser herved til mit svar på spørgsmål nr. 21, hvoraf det bl.a. fremgår, at Danmark efter nitratdirektivet er forpligtet til at skærpe tiltag i nitrathandlingsprogrammet, så snart det står klart, at dette er nødvendigt, samt at ministerens hjemler i lovforslaget til at fastsætte eller ændre regler vedrørende kvælstofreducerende tiltag, der implementerer nitratdirektivet, fastholdes.

Derudover vil det ikke være muligt med dette lovforslag at sikre mod enhver stigning i udvaskning og tilførsler af nitrat og kvælstof til grundvand og overfladevand. For det første regulerer dette lovforslag alene landbrugets anvendelse af kvælstof, men der er også andre kilder, som bidrager til kvælstofudledningen. F.eks. er der bidrag fra spredt bebyggelse i det åbne land, dambrug, spildevand fra rensningsanlæg, regnbetingede overløb fra byer og kvælstofdeposition fra luften. For det andet vil der altid forekomme variationer i udvaskningen afhængig af vejret, som nogle år vil bevirke en øget udvaskning og i andre år en lavere. I tilfælde af øget udvaskning vil oplysningen herom først være tilgængelig længe efter, at den er sket. For eksempel er udledningstallene for 2017 først blevet offentliggjort i starten af 2019.

Derfor mener jeg, at indsatsen skal besluttes på baggrund af, hvad der er nødvendigt for at nå de mål, som følger af vores EU-forpligtelser og ved indsatser, der ikke kun nødvendigvis følger af dette lovforslag.

Som jeg tidligere har nævnt er der opstillet klare mål om en forbedring af vandmiljøet, og dem skal vi selvfølgelig nå.

Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024