Kronik

Forsker: Danmark bør overvåge udenlandske kapitalfonde og deres skjulte indflydelse på ejendomsmarkedet

Gennem køb af udlejningsejendomme og komplekse skatteregler kan udenlandske kapitalfonde trække milliarder ud af Danmark, uden at myndigheder ved det. For at undgå svindel bør tilsynet skærpes og skattereglerne tilpasses, skriver Niels Hahn.

Skatteregnskaberne bliver komplicerede, når danske ejendomme er ejet af udenlandske kapitalfonde, for fondene kan helt eller delvist undgå at betale skat i Danmark, skriver Niels Hahn.
Skatteregnskaberne bliver komplicerede, når danske ejendomme er ejet af udenlandske kapitalfonde, for fondene kan helt eller delvist undgå at betale skat i Danmark, skriver Niels Hahn.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danske udlejningsejendomme overføres i stigende grad til udenlandske kapitalfonde, der er drevet af uhensigtsmæssige skatteregler og komplekse internationale ejerskabsstrukturer i skattely. 

Det er svært at sige, hvor stor en procentdel af danske ejendomme, der er ejet af udenlandske selskaber, da der ikke findes nogen centrale databaser for dette. Nogle rapporter estimerer, at udenlandske investorer over de seneste år har stået for omkring 50 procent af den samlede transaktionsvolume på det danske ejendomsmarked. 

Men der er stor usikkerhed omkring tallene, for der er ingen systematisk offentlig registrering, og det er svært at finde ud af, hvem aktørerne bag selskaber er.

Denne usikkerhed skyldes de komplekse internationale ejerskabsstrukturer, som kan inkludere danske mellemled og videresalg af ejerskab til skyggeselskaber i skattely. Derfra kan kapitalstrømme igen sløres via transaktioner i kryptovaluta, og det er kun fantasien, der sætter begrænsninger for, hvad penge fra danske ejendomme kan medfinansierer andre steder i verden. 

Konsekvenserne kan være alvorlige, med potentiale for milliardtab i skatteindtægter gennem avancerede skatteunddragelsesmetoder.  

Udenlandske selskaber trækker milliarder ud af Danmark

Via komplekse skatteregler kan de udenlandske selskaber trække milliarder af kroner ud af lande som Danmark, uden at de danske myndigheder er klar over det.

Det er forgået i andre sektorer, som i tilfældet med momskarruselsvindel i CO2-kvotesystemet, som først blev afsløret i 2009. I denne sag blev det danske CO2-kvoteregister misbrugt af et internationalt netværk af banker og selskaber, som ifølge Europol kostede EU over 38 milliarder kroner. 

En verden med svindel, magtmisbrug, korruption og skatteunddragelse, som får aktørerne i TV 2-dokumentarfilmen 'Den sorte svane' til at ligne spejderbørn på skovtur

Niels Hahn
Ph.d., udviklingsstudier og International politisk økonomi

Panama-dokumenterne, som blev lækket i 2016, gav også et indblik i en verden med svindel, magtmisbrug, korruption og skatteunddragelse, som får aktørerne i TV 2-dokumentarfilmen 'Den sorte svane' til at ligne spejderbørn på skovtur.     

Et nuværende eksempel fra aktiemarkedet er retssagen mod den britiske finansmand Sanjay Shah, som står anklaget for ulovligt at have benyttet sig af komplekse aktiehandler til at få refunderet udbytteskat, hvilket muligvis har resulteret i et tab for den danske stat på omkring 12,7 milliarder kroner.

For nogle år tilbage fik vi også et lille indblik i, hvordan en af verdens største kapitalfonde, Blackstone, agerer på det danske ejendomsmarked.

Efter meget medieomtale og kritik af kapitalfondens opkøb af udlejningsejendomme i Danmark blev der indført en lov i 2020, som skulle dæmme op for Blackstones aggressive adfærd. Blandt andet blev der lavet nye regler om, at huslejer ikke måtte stige de første fem år efter opkøb af en udlejningsejendom med justerede regler for renovering med lejeforhøjelser for øje.

På trods af hensigten med den nye lov kan den i praksis betragtes som værende til fordel for de udenlandske kapitalfonde. For det er hovedsageligt kapitalgrundlaget, som der blev stillet større krav til. På det område står de store kapitalfonde langt stærkere end de mindre danske aktører på markedet.

Kapitalfondene råder over en enorm kapital, som skal investeres, og for dem er det ikke noget problem at opkøbe udlejningsejendomme, holde dem i fem år, for så derefter at udføre arbejde, så huslejerne kan hæves markant. For mange små danske aktører kan dette være umuligt. 

Det er uvist, om kapitalfondene selv har påvirket lovgivningsprocessen via lobbyisme. Kapitalfonde bruger generelt enorme beløb på at påvirke politiske processer for at tilpasse love og regler i deres favør.

Fonde slår til ved generationsskift

Det er ofte, når der skal laves generationsskifte af privatejede udlejningsejendomme, at kapitalfondene står klar til at opkøbe. 

Det er blandt andet den kortsigtede "pengetanksregel", som forhindrer, at dansk ejerskab kan føres videre. Ved et generationsskifte skal der ikke blot betales gave- eller arve afgift, men også en avancebeskatning, som svinger omkring de 40 procent.

I runde tal kan et generationsskifte af en udlejningsejendom til en værdi på 50 millioner kroner koste omkring 25 millioner kroner i skat. Hvis ejendommen giver et årligt overskud på omkring 500.000 kroner, kan det være umuligt at lave generationsskiftet. 

Læs også

Skattereglen fremtvinger derved et salg, hvor en udenlandsk kapitalfond kan overtage ejerskabet. Det er muligt, at den danske stat i første omgang får en skatteindtægt af salget, men på lang sigt er der risiko for, at der mistes milliarder af kroner i skatteindtægter. 

Når danske ejendomme er ejet og drevet af mindre danske aktører, er skatteregnskaberne forholdsvis enkle. Der skabes værdi i Danmark, og der betales skat i Danmark. Men når danske ejendomme er ejet af udenlandske kapitalfonde, bliver skatteregnskaberne komplicerede, og via internationale ejerskabsstruktur kan de helt eller delvist undgå at betale skat i Danmark.

Det er uvist, om kapitalfondene selv har påvirket lovgivningsprocessen via lobbyisme

Niels Hahn
Ph.d., udviklingsstudier og International politisk økonomi

I værste fald kan der trække penge ud af Danmark på lignende måder, som det er set inden for andre sektorer. 

Ejendommene kan også på forskellige måder sælges videre til andre udenlandske købere i eksempelvis Indien, Brasilien, Kina, USA, eller Rusland. Strukturerne i kapitalfondene ændrer sig også konstant i et virvar af underselskaber, skuffeselskaber, og lignende. Ofte gemmer de sig i skattely som på Caymanøerne, Bermuda, De Britiske Jomfruøer, og Panama, hvor det er svært for danske myndigheder at finde dem.

På langt sigt mister vi ikke bare det danske ejerskab, men også delvist kontrollen over dele af boligøkonomien og den finansielle stabilitet. Her skal det huskes, at den globale økonomiske krise i 2008 delvist startede i den finansielle boligsektor i USA.

Skatteloven skal op til revision

Nuværende udenlandsk ejerskab af danske ejendomme bør registreres og overvåges bedre, så det bliver tydeligere, hvem der ejer hvad, og hvilke skat der betales. Der bør føres skærpet tilsyn med deres regnskabsmetoder, så det sikres, at der ikke forgår svindel og skatteunddragelse. 

Det er kun fantasien, der sætter begrænsninger for, hvad penge fra danske ejendomme kan medfinansierer andre steder i verden

Niels Hahn
Ph.d., udviklingsstudier og International politisk økonomi

Skattereglerne bør tilpasses, så de ikke skubber mindre danske aktører ud af ejendomsmarkedet til fordel for de udenlandske kapitalfonde.

Mere specifikt kan pengetanksreglen for udlejningsejendomme fjernes til fordel for succession, hvor avancebeskatning finder sted ved salg – og ikke ved generationsskifte. 

Når udlejningsejendomme realisationsbeskattes, hvor der betales skat ved salg af ejendommen, vil der være mindre incitament for, at danske ejere sælger til udenlandske selskaber.

Omvendt kan lagerbeskatning, hvor der årligt betales skat af ejendomsværdistigning, medvirke til frasalg, da skattebyrden kan blive for høj.

Derudover bør der iværksættes en grundig undersøgelse, som kan afklare, om kapitalfondene på nuværende tidspunkt trækker milliarder af kroner ud af Danmark på lignende måde, som det er set inden for andre sektorer.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024