Århus-professor rådgiver G8 om innovation

NOTE: Innovationsforsker Christopher Lettl fra Handelshøjskolen i Århus taler i dag til G8- og G5-delegerede ved Heiligendamm-processen i Frankrig.
G8-toplederne mødtes sidste år i tyske Heiligendamm, hvor de bl.a. besluttede, at bedre innovation er en nøgle til økonomisk vækst.
G8-toplederne mødtes sidste år i tyske Heiligendamm, hvor de bl.a. besluttede, at bedre innovation er en nøgle til økonomisk vækst.Foto: G8
Uffe Laursen
Fakta

G8 består af USA, Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrig, Japan, Canada og Rusland.

G5 består af Kina, Indien, Sydafrika, Brasilien og Mexico.

Baggrunden for Heiligendamm-processen skal findes i Heiligendamm-topmødet 2007. Her besluttede lederne fra G8-landene at starte et nyt emnedrevet dialogpartnerskab. Det blev til Heiligendamm-processen. Beslutningen blev afspejlet i G8-deklarationen om "Growth and Responsibility in the World Economy" og i det fælles "Joint Statement" fra G5 og det tyske G8-formandsskab.

De fire kerneområder for Heiligendamm-processen er: investering, innovation, energi og udvikling (det sidste punkt især i Afrika).

Professor Christopher Lettl fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet er udpeget til at rådgive G8- og G5-delegerede om global innovation. Det sker, når han i dag præsenterer sine internationale innovationsanbefalinger ved Heiligendamm-processen i Paris.

Her skal han blandt andet fortælle om, hvor afhængig en fælles global udvikling er af, at stormagterne fokuserer på innovation.

"Det er en enorm mulighed for mig for at få indflydelse på allerhøjeste niveau. Det er både en ære og et stort ansvar, jeg har fået, og som forsker er det en mulighed, man kun får én gang i livet," fortæller Christopher Lettl.

Den såkaldte Heiligendamm-proces skal udforme konkrete tiltag, som det internationale topsamarbejde G8 i samarbejde med G5 vil føre ud i livet. Der er opstillet fire arbejdsområder, som processen over de næste to år skal søge at få ført ud i livet - blandt dem en international innovationspolitik.

Christopher Lettl er blevet indkaldt til mødet for at pege de toneangivende lande i den retning, som han mener er den rigtige for verdenssamfundet.

"Jeg skal fortælle de delegerede, hvilke udfordringer stormagterne står over for, når de vil gå fra lukkede, nationale innovationsprocesser til et åbent, globalt samarbejde om innovationen. Det inkluderer også hvilke politikker, der styrker samarbejdet, og forhåbentlig får mit oplæg dem til at indse, hvor vigtigt det er at finde en fælles global holdning til udviklingen af politikker på området," forklarer Christopher Lettl.

Altinget vil i næste uge bringe mere om Christopher Lettls anbefalinger til G8- og G5-landene.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024