Eliteforsker: Selvstændighed er et varemærke i dansk forskning

PORTRÆT: Professor i molekylær farmakologi Hans Bräuner-Osbourne fra KU vandt en af EliteForsk-priserne 2012. Læs her om hans vej til eliten, og om hvorfor han synes, vi skal beskytte selvstændigheden i det danske forskningsmiljø.
Julie Lundbek

Når man giver yngre studerende og forskere muligheder, så fylder de dem ud. I andre lande kan der være tale om en mere hierarkisk opdragelse i forskningverdenen. Jeg har en forventning om - og er afhængig af - at mine kandidater kan tænke selv. Det er altså noget, de danske studerende er rigtig gode til. Derimod ville de studerende i andre lande måske kigge måbende på mig og ikke kunne fylde tomrummet ud.

Hans Bräuner-Osbourne
Eliteforsker 2012
Fakta
Den 9. februar 2012 uddelte uddannelsesminister Morten Østergaard og HKH prins Joachim den prestigefyldte EliteForsk-pris til fem forskere.
EliteForsk-pris gives til yngre forskere (under 45 år) af international særklasse. 
Prisen er på 1,2 mio. kr., hvoraf 200.000 kr. er en personlig hæderspris, og 1.000.000 kr. går til forskningsaktiviteter. 

- Fakta fra
Styrelsen for Forskning og Innovation
Fakta
Der uddeles fem priser årligt, og prisen blev uddelt første gang i januar 2007
Universiteter, forskningsinstitutioner og private virksomheder med forskningsaktiviteter kan indstille kandidater til prisen. 
Alle indstillinger vurderes af Det Frie Forskningsråds bestyrelse, der udvælger og indstiller de fem personer til uddannelsesministeren.
- Fakta fra
Styrelsen for Forskning og Innovation

"No man is an Island" er det mantra, som har guidet den 44-årige Hans Bräuner-Osbourne igennem hans forskningskarriere. En karriere, som for mindre end en måned siden kulminerede med modtagelsen af EliteForsk-prisen.

Altinget | Forskning & Innovation har snakket med Hans Bräuner-Osbourne om vejen fra ung studerende til en stilling som professor og mentor - og nu altså tilhørende landets absolutte forskertop.

Læs også om dansk forsknings varemærker, og hvorfor han synes, de er vigtige at værne om.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024