Kludetæppe skal sætte turbo på uddannelserne

BAGGRUND: Et sammensurium af løsninger skal på bordet, hvis uddannelsesminister Morten Østergaard (R) skal i mål med besparelser og gevinster på to milliarder kroner og samtidig sætte turbo på de studerende. SU'en kommer i centrum.
Mads Bang

En ting er helt sikker: Enhedslisten vil ikke true de studerende på pengepungen for at få dem hurtigere igennem.

Rosa Lund
Børne- og undervisningsordfører, Enhedslisten
Uddannelsesminister Morten Østergaard skal skaffe to milliarder kroner til statskassen ved at få de studerende hurtigere igennem uddannelsessystemet. Det kan vise sig besværligt at få regnestykket til at gå op, hvis regeringspartierne både skal blive enige med Enhedslisten og en bred forligskreds med en SU-sulten opposition.

Og det er et mudret billede, der tegner sig op til forhandlingerne, hvor både De Radikale og SF har været ude med meldinger for og imod justeringer af SU-systemet, begge bud blev dog hurtigt trukket tilbage eller afvist. Og netop SU'en bliver nedtonet af regeringsordførerne, når de taler om den kommende reform.

De Radikales gruppeformand og forskningsordfører, Sofie Carsten Nielsen, fortæller, at regeringen arbejder på en række forskellige forslag, og selv om det er et krav, at der står to milliarder på bundlinjen til slut, så er det ikke kun økonomiske overvejelser, som skal forme en reform af uddannelserne.

"Vi har samlet en masse forskellige ting, og vi ser på, om der er lavthængende frugter, der kan plukkes," siger Sofie Carsten Nielsen, som forklarer, at det skal analyseres, om der vil være en gavnlig effekt af halvårlige semesterstarter, kurser i sommerferien, suppleringskurser, som begynder samtidig med studiet, og et bedre meritsystem.
"Det er alt det, de studerende også selv peger på, vil gøre det lettere at gennemføre på normeret tid," siger Sofie Carsten Nielsen.

Dokumentation

HURTIGERE IGENNEM UDDANNELSERNE


Danske unge er væsentligt længere tid om at gennemføre deres uddannelse sammenlignet med unge i mange andre lande. Regeringen vil give unge en tilskyndelse til hurtigere at komme i gang med en uddannelse og til hurtigere at færdiggøre uddannelsen.
Det er regeringens opfattelse, at SU-systemet giver gode muligheder for, at alle med relevante kvalifikationer kan gennemføre en uddannelse uanset deres sociale baggrund. Derfor vil regeringen bevare SU-systemet i dets nuværende form, men undersøge mulige positive incitamenter indenfor SU-systemet, der kan få unge til både at begynde tidligere på deres uddannelse og gøre uddannelsen hurtigere færdig end i dag.
Det skal endvidere undersøges, om det er muligt og forsvarligt at tilrettelægge uddannelserne anderledes, så de kan gennemføres på kortere tid - f.eks. ved kortere ferie og overgang fra to til tre årlige semestre. Uanset hvordan uddannelserne tilrettelægges, skal niveauet på den enkelte uddannelse fastholdes eller højnes.
Og så skal både bedre vejledning og nye optagelsesformer bidrage til at mindske frafaldet.

 

Kilde: Regeringsgrundlaget "Et Danmark der står sammen" 2011


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024