Minister angriber tunnelsyn i kvalitetsdebat

INTERVIEW: Den nye uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) går til angreb på kvalitetsdebatens sort/hvide meldinger. Hun vil rette projektøren på kvalitet i undervisningen og mere dynamisk udvikling af uddannelserne.
Foto: Camilla Schiøler
Mads Bang

Vi skal ikke ud og måle, at der mangler ti ingeniører et sted, og så skruer vi op for ingeniørstudiet. Vi skal have noget dynamik i den udveksling, der er mellem uddannelse og arbejdsmarked.

Sofie Carsten Nielsen (R)
Uddannelsesminister
Fakta

Udvalget for kvalitet og relevans

I oktober nedsatte regeringen en udvalg for kvalitet og relevans i de videregående uddannelser. Udvalget skal fokusere på tre emner: Kvalitet i uddannelserne, relevans for arbejdsmarkedet og sammenhæng.

Uddannelsesministeren holder i forbindelse med udvalget en møderække med undervisere fra de vidergående uddannelser om god undervisning. Udbyttet af møderne afleveres til udvalget og indgår i arbejdet.

Udvalget afleverer de første anbefalinger i løbet af marts og de endelige anbefalinger i oktober. Anbefalinger om ændringer af finansieringen af uddannelserne og taxameteret kommer i oktober.

Formand for udvalget er økonomen Jørgen Søndergaard.


Kilde: fivu.dk
Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) har mistet stemmen. Eller det meste af stemmen. For budskabet trænger klart igennem, når den nye minister skal forklare, at debatten om øget kvalitet og relevans på de videregående uddannelser ikke bare kan løses med adgangskrav og flere ingeniørstuderende.

Ministeren er ved at afslutte en række rundbordssamtaler med undervisere fra de forskellige videregående uddannelser. Emnet er kvalitet i undervisningen. Mens debatten om kvalitet og relevans i de videregående uddannelser i høj grad er kommet til at handle om de studerendes muligheder for job efter uddannelsen, så er sigtet med kvalitetsudvalget ifølge ministeren bredere.

"Jeg vil gerne holde debatten åben nu, og der kommer ikke til at være en panikreaktion herfra. Så længe aktørerne, rektorer, universiteter, studerende og erhvervsliv spiller ind," siger Sofie Carsten Nielsen, som kritiserer erhvervsvirksomhederne for at være for fastlåste i deres forslag.

"Jeg synes, at der også har været tendens til en automatreaktion, hvor erhvervslivet siger: Det er ikke godt nok, vi vil have dimensionering ,og vi vil bare have nogle flere ingeniører. Det er for let," siger Sofie Carsten Nielsen, som peger på, at enkelte røster har været fremme med konstruktive input i debatten.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024