Regeringen åbner for talentpleje på universiteterne

DOKUMENTATION: Regeringen har indgået en aftale med Venstre og Konservative om talentindsatsen. Få et overblik over initiativerne her.
En ny politisk aftale åbner for, at studerende kan tage flere ECTS-point i løbet af et studieår. Det er blandt andet et ønske, som CBS har argumenteret for.
En ny politisk aftale åbner for, at studerende kan tage flere ECTS-point i løbet af et studieår. Det er blandt andet et ønske, som CBS har argumenteret for. Foto: navisen.dk
Mads Bang
Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) er blevet enig med Venstre og Konservative om fire tiltag, som skal styrke indsatsen for de mest talentfulde studerende på de videregående uddannelser.

Den politiske aftale åbner for en række muligheder, som universiteterne, professionshøjskoler, erhvervsakademier og ungdomsuddannelser selv skal vurdere, om de vil tage i brug.

Aftalen består af primært tre initiativer, som skal åbne for, at uddannelsesinstitutionerne kan lave særlige forløb og tage ekstra fag. En af de største nyskabelser i aftalen er muligheden for at tildele talentfulde studerende såkaldte "honors", hvis de har udmærket sig i form af ekstra optjente ECTS-point.

Samtidig får institutionerne mulighed for at skrive ekstra indsats på eksamensbeviset i forbindelse med sprogstudier, entreprenørskab eller andre aktiviteter, der styrker relevans eller kvalitet af uddannelsen.

Dokumentation
Hovedpunkter i aftalen fra Ministeriet for Forskning, Innovation og Vidergående Uddannelser.

"De fire initiativer i lovforslaget indebærer:


Udmærkelse på eksamensbeviset
Uddannelsesinstitutionerne får mulighed for at honorere talentfulde studerende, der er højt motiverede og har ydet en ekstraordinær indsats på deres studium, ved at give dem en udmærkelse på eksamensbeviset. Det kan f.eks. være studerende, der har gennemført et særligt intensivt studieprogram med ekstra ECTS. Institutionerne får mulighed for selv at fastsætte de nærmere kriterier for udmærkelsen med udgangspunkt i institutionens strategi og inden for nogle overordnede nationalt fastsatte rammer.

Anerkendelse af ekstra-curriculære aktiviteter på eksamensbeviset
Uddannelsesinstitutionerne får mulighed for at anerkende ekstra-curriculære aktiviteter direkte på eksamensbeviset, da dette kan understøtte dokumentation af dobbeltkompetencer for studerende, der yder en ekstra indsats på deres studium. Det kan f.eks. være innovations- og entreprenørskabsaktiviteter, eller fremmedsprogsaktiviteter for studerende der ikke har sprog som studieområde, og hvor sprog markant styrker relevansen og kvaliteten af uddannelsen.

Ekstra ECTS-point
Særligt dygtige og højt motiverede studerende får mulighed for at påtage sig en ekstraordinær arbejdsbelastning, som udløser ekstra ECTS-points, for eksempel på talentspor som uddannelsesinstitutionerne målretter de talentfulde studerende. De ekstra ECTS skal gennemføres inden for den studietid, der er fastsat for den ordinære uddannelse.

De ekstra ECTS kan enten være i form af gennemførelse af et ekstra fag fra eksisterende uddannelser, eller der kan være tale om særlige tilrettelagte forløb med ekstra studiebelastning. Flere institutioner kan også i fællesskab tilrettelægge og udbyde et talentforløb. Det vil være op til institutionerne at finde de rigtige måder at tilbyde de studerende ekstra ECTS, og institutionerne skal selv prioritere finansieringen af aktiviteterne inden for institutionernes eksisterende bevillingsrammer.

Tidlig studiestart for elever i ungdomsuddannelser
Dygtige gymnasie- og erhvervsskoleelever skal efter udenlandsk forbillede under uddannelsen have mulighed for at tage fag på de videregående uddannelser, og de skal kunne få merit for deres indsats ved et eventuelt senere optag på den pågældende eller beslægtede videregående uddannelse, hvis de i øvrigt opfylder betingelserne herfor.

Formidling, rekruttering, udvælgelse, praktisk gennemførelse m.v. af initiativet skal ske i samarbejde mellem de involverede institutioner fra henholdsvis de videregående uddannelser og ungdomsuddannelserne. De videregående uddannelsesinstitutioner vil modtage taxametertilskud, når en studerende, der har gennemført et enkeltfag som led i en tidlig studiestart, efterfølgende optages på en bacheloruddannelse og får faget indmeriteret."


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024