Ny indsats skal sikre bedre mad til børn

Danske børn spiser for lidt og for fedt. Derfor afsætter regeringen 150 mio. kroner til initiativer i daginstitutioner og skoler, der skal få det gode måltid tilbage i hverdagen.
Jon Adelsten

-Vi har ikke tænkt os at tage ansvaret fra familierne. Men vi kan gå ind og hjælpe med at klare de mange opgaver, familierne har.
Ritt Bjerregaard

Nyrups nytårs løfter om bedre mad til skolebørnene, følges nu op med konkrete initiativer. Inspireret af Enhedslistens forslag på området, blandt andet i forbindelse med finanslovsforhandlingerne sidste år, fremlægger regeringen nu en samlet sundheds- og kost handlingsplan.
- Der er stadigvæk ganske mange steder, hvor børn ikke får et godt måltid mad. Det er ikke alle familier, der har tid til at strikke en rigtig madpakke sammen om morgenen. De skal hjælpes af kommunerne, skolerne og daginstitutionerne for at få det til at fungere, siger Poul Nyrup Rasmussen, der præsenterede planen flankeret af sundhedsminister Arne Rolighed (S) og fødevareminister Ritt Bjerregaard (S).

Gode råd og inspiration
Fem ministerier bidrager til planen, der er en blanding af gode råd til forældre, konkurrencer om bedste madpakker og inspirationsmateriale til kommuner og daginstitutioner. Desuden afsættes 150 mio. kroner til lokale forsøg med måltidsordninger i dagsinstitutioner og skoler.

Stadig familiernes ansvar
Fødevareminister Ritt Bjerregaard skal vejlede regeringen, myndigheder og organisationer om de ernæringspolitiske mål i planen. Hun vil gerne rette børn og unges interesse mod det sunde måltid, økologi og glæden ved at lave og spise mad sammen i familierne.
- Vi har ikke tænkt os at tage ansvaret fra familierne. Men vi kan gå ind og hjælpe med at klare de mange opgaver, familierne har, siger Ritt Bjerregaard.
Det skal blandt andet ske ved, at børn får et rigtigt måltid mad i skoler og daginstitutioner.

Mere madglæde
Sundhedsminister Arne Rolighed ser planen som et vigtigt led i at få den danske levealder op og antallet af danske kræfttilfælde ned.
- Hvis vi vil leve længere, skal vi leve sundere. Hvis vi får seks stykker frugt eller grønt om dagen, vil vi kunne reducere kræfttilfældene. Måden at starte på er, at gå ud i daginstitutioner og skoler og skabe glæde om maden, og det at lave et godt måltid, mener Arne rolighed.
Statsministeren går selv foran med et godt eksempel, og han forsikrede pressen om, at han skam selv får seks hver dag.
- Ja, det anbefales jo, siger Nyrup.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024