Debat

Eva Flyvholm: Piratsagen i Guineabugten er kalkuleret politisk ansvarsfralæggelse

Den uløste sag med døde og tilfangetagne pirater på den danske fregat Esbern Snare i Guinea-bugten er konsekvensen af forhastet og kynisk krigspolitik. Det må være et minimumskrav, at der er styr på, hvordan man håndterer fanger i overensstemmelse med dansk lov og menneskerettighederne, skriver Eva Flyvholm.

<div>Det undrer Enhedslisten, at der ikke var sikret ordentlige rammer for fangehåndtering, når operationen havde opbakning fra et flertal i Folketinget, skriver Eva Flyvholm.</div><br><br>
Det undrer Enhedslisten, at der ikke var sikret ordentlige rammer for fangehåndtering, når operationen havde opbakning fra et flertal i Folketinget, skriver Eva Flyvholm.


Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Eva Flyvholm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det var ikke med Enhedslisten stemmer, at fregatten Esbern Snare i oktober i år blev sendt til piratbekæmpelse i Guinea-bugten. Vi har hele tiden været af den opfattelse, at pirateriet først og fremmest bør bekæmpes ved forebyggelse, herunder at sikre fornuftige muligheder for at fiskere kan opretholde et livsgrundlag som fiskere og dermed kan være mindre udsatte for kriminelles rekruttering til pirateri.

Vi mener heller ikke, at militære operationer med potentielt store menneskelige omkostninger bør iværksættes alene for at beskytte store maritime selskabers interesser, og slet ikke som her hvor det mest drejer sig om transport af olie og råstoffer, som hverken kommer kloden eller verdens fattigste til gode.

Kortsigtet symptombehandling
Militærtilstedeværelse er desværre kortsigtet symptombehandling. Men når nu et flertal i Folketinget alligevel har sendt fregatten afsted, burde det som minimum være sikret, at der var klarhed over, hvad man vil gøre ved fanger.

Når så bredt et flertal har stemt ja til operationen, undrer det os i den grad, hvorfor der ikke var sikret ordentlige rammer for fangehåndtering fra start.

Eva Flyvholm
Udenrigs- og forsvarsordfører (EL)

Problemet og de mange uklarheder har været åbenlyse fra start. Der er, så vidt vi ved, ingen lande, der har indgået overdragelsesaftaler med nærliggende lande, og det er efter min mening også både forventeligt og fornuftigt nok, da den danske stat ikke må udlevere fanger til risiko for tortur og dødsstraf. Men flere af de partier, der har sendt skibet afsted, er højlydt imod at retsforfølge i Danmark. Så hvad har man egentlig tænkt sig?

Jeg køber ikke argumentet om, at skibet udelukkende er sendt afsted for at afskrække pirater, og at man derfor ikke kunne forudsige den aktuelle situation. Selvfølgelig kan en situation som denne med døde pirater og fanger desværre opstå i så uforudsigelig en virkelighed. Det må man have været helt klar over i Forsvarsministeriet, som jo også har sikret, at fregatten er udstyret med små fængselsceller Det har vi også set før, for eksempel under den danske piratmission ud for Somalia i 2008-2016.

Uordentlige rammer for fangehåndtering
Når så bredt et flertal har stemt ja til operationen, undrer det os i den grad, hvorfor der ikke var sikret ordentlige rammer for fangehåndtering fra start. Særligt nu, hvor missionen er sat i værk uden en koalition eller FN-mandat. Hvordan vil man fra dansk side nu sikre, at fangerne ikke udleveres til tortur og inhuman behandling? Vil man, hvis der ikke kommer en sigtelse mod de fire, inklusiv en fange med amputeret ben, puffe gummibåden tilbage ud i vandet og vende ryggen til?

Sagen om fangerne på Esbern Snare er endnu et bittert eksempel på, hvordan udenrigspolitiske beslutninger om militære operationer hviler på hullede grundlag, og hvor grundighed og juridisk klarhed må vige til fordel for at komme afsted. Da vi skulle behandle sagen i Folketinget blev missionen endda sambehandlet med en beslutning om Danmarks militærengagement i Mali. Det er dybt useriøst at igangsætte endsige give mandat til militære operationer på det grundlag.

Det kan det politiske flertal ikke være bekendt – ikke overfor vores retsstatsprincipper og ikke overfor den besætning, som nu befinder sig i en meget svær situation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024