Trine Pertou Mach
 svarer 
Lars Løkke Rasmussen

Hvilke konsekvenser får det for den danske eksport til F-35-programmet, at lempelsen af våbeneksportreglerne har vist sig ikke at være lovlig?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Udenrigsudvalget, Spørgsmål 192

Hvilke konsekvenser får det for den danske eksport til F-35-programmet, at den lempelse af våbeneksportreglerne, som regeringen besluttede i marts 2023, har vist sig ikke at være lovlig? Vil ministeren desuden oplyse, om erkendelsen af denne ulovlighed indebærer, at den danske eksportpraksis i forhold til F-35-programmet eller dele af denne praksis på samme måde er ulovlig? Der henvises til Informations artikel ”Regeringens lempelse af våbeneksport droppet: Jura trumfer våbenindustriens interesser”, information.dk, den 22. april 2024.

Svar fra torsdag den 25. april 2024

Det forhold, at lempelsen ikke gennemføres, vurderes ikke at have betydning for dansk deltagelse i F-35-samarbejdet.

Når det gælder eksport, hvor danske delkomponenter indgår i F-35 foregår eksportkontrollen i Danmark ofte med USA som modtager med udgangspunkt i en udenrigs- og sikkerhedspolitisk rammevurdering. Dette sker, da det på ansøgningstidspunktet ofte ikke er kendt, om og i givet fald hvilke F-35-partner- og brugerlande det færdige produkt med de pågældende delkomponenter eventuelt skal videresælges til. Eventuel senere eksport af det færdige produkt vil herefter foregå i henhold til amerikansk eksportkontrol.

Hvis det i ansøgningen om eksport er oplyst, at der skal ske videreudførsel til en slutbruger i et såkaldt tredjeland, dvs. lande uden for EU, EFTA og NATO (undtagen Tyrkiet), skal Udenrigsministeriet høres.

Web: UM.dk 1/2 Det er vigtigt at understrege, at F-35-programmet er en helt særlig konstruktion, hvor Danmark også selv indgår som partner- og brugerland. Programmet er afgørende for Danmarks sikkerhed og foregår i samarbejde med vores vigtigste allierede, herunder USA. Derfor har vi selv en særlig sikkerhedspolitisk interesse i at deltage i samarbejdet.

Det er vurderingen, at Danmarks tilgang – også når det gælder større bi- og multilaterale projekter, herunder F-35 – er i overensstemmelse med Danmarks EUretlige og internationale forpligtelser.

Jeg kan derudover henvise til Justitsministeriets besvarelse af 16. april 2024 af spørgsmål nr. 154 (Alm. del) fra Folketingets Udenrigsudvalg.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024