Aftale: Deponeringsregel skal moderniseres

ØKONOMIAFTALE: Aftalen om kommunernes økonomi åbner op for ændring af gældende deponeringsregler, så det gøres mere attraktivt for kommuner at engagere sig i offentlige-private samarbejder.
Klaus Ulrik Mortensen

Der skal gang i samarbejdet mellem offentlige og private aktører, hvis det danske velfærdssamfund skal bevare sit høje serviceniveau de kommende år.

Et synspunkt, som der synes at være bred enighed om på Christiansborg. Problemet har snarere været, hvordan det private erhvervsliv i højere grad kunne inddrages i opgaveløsningen.

Da Altinget | Kommunal gennem en stribe artikler i foråret satte fokus på emnet, foreslog blandt andre Venstres kommunalordfører Jacob Jensen samt professor på Copenhagen Business School Carsten Greve, at man løsnede op for deponeringsreglerne.

Professor: Drop deponeringskrav
Deponeringskravet i sin aktuelle forfatning betyder kort fortalt, at man for hver privat investeret krone skal deponere et tilsvarende beløb, som først frigives, når projektet er afsluttet. Hermed forsvinder den umiddelbare fordel ved at lade private aktører investere i offentlige infrastrukturanlæg.

Professoren foreslog derfor, at man helt strøg kravet til deponering, hvilket økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) dog afviste.

"Grunden til, at der er et deponeringskrav, er, at kommunerne spiller så stor en økonomisk rolle, at der bliver nødt til at være nogle styringsmuligheder. Derfor kan man ikke bare fjerne deponeringskravet," forklarede hun Altinget.dks læsere.

Find links til tidligere artikler i boksen til højre.

Lempelser på vej
Nu er der imidlertid noget, der tyder på, at der alligevel er lempelser på vej. I aftalen om kommunernes økonomi kan man læse, at regeringen, KL og Danske Regioner er blevet enige om at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal undersøge mulighederne for en modernisering af låne- og deponeringsreglerne. Det fremhæves, at dette skal gøres gældende for "investeringer, der gennem fremtidige driftsbesparelser sikrer en fornuftig rentabilitet".

Endvidere er det besluttet at videreføre puljen fra 2012 på 100 millioner kroner til fritagelse af låne- og deponeringskravet, så et tilsvarende beløb reserveres til samme formål i 2013.

Et tredje punkt vedrørende låntagning i aftalen går på, at man vil undersøge mulighederne for et flerårigt perspektiv i kommuner og regioners låntagning. Det skal ske ved en kortlægning af kommuner og regioners eksisterende lånemuligheder, hvorunder arbejdsgruppen skal tage i betragtning, om den nye budgetlov indebærer et forstærket behov for overordnet styring i den offentlige sektor.

Gøres sværere at klage over udbud
Aftalen nedfælder i øvrigt nogle mere generelle betragtninger om, at der skal skabes bedre vilkår for samarbejdet mellem offentlige og private aktører.

Blandt andet ved, at regeringen vil tage initiativ til at ændre rammerne for det nuværende klagesystem ved udbud med henblik på at mindske antallet af åbenlyst ubegrundede klager. Herunder vurderes mulighederne for at afkorte de nuværende klagefrister over udbud, hæve klagegebyret og skabe større symmetri i fordeling af sagsomkostninger mellem offentlig ordregiver og klager.

Læs hele aftalen her

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024