Debatredaktørerne guider: Her er det, du skal se på Folkemødet

Fra ytringsfrihed og feministisk økonomi til ny magtudredning og sømandsviser. Altingets debatredaktion giver sit bud på, hvad du skal tage forbi til Folkemødet på Bornholm.

Der er tusindvis af arrangementer på Folkemødet. Altingets debatredaktion giver dig bud på, hvad du kan tage forbi i Allinge.
Der er tusindvis af arrangementer på Folkemødet. Altingets debatredaktion giver dig bud på, hvad du kan tage forbi i Allinge.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Søren Elkrog Friis

Folkemødet slår i år rekord med hele 3400 planlagte arrangementer og debatter. Altingets debatredaktion giver dig her en række forslag til, hvad du skal lægge vejen forbi på den politiske festival.

Katja Gregers Brock

1. Tør offentligt ansatte bruge deres ytringsfrihed? 
Fredag 15-15:40 / Arrangør: Aarhus Kommune - Sundhed og Omsorg, Djøf, Dansk Journalistforbund - Medier & Kommunikation, Komponent 
Embedsværkets rolle har været genstand for debat på Altingets debatsider i foråret. I dette panel skal blandt andet Djøfs Sara Vergo og Journalistforbundets Tine Johansen drøfte, hvordan politikere, medier og arbejdsgivere sikrer, at offentligt ansattes trygt kan ytre sig.

Folkemødet 2024

Se alle Altingets arrangementer på Folkemødet i programmet her.

2. Altinget Ajour med Sine Plambech 
Fredag 10:00-10:30 / Arrangør: Altinget  
Sine Plambech er førende forsker i migration i Danmark og har formidlet sin antropologiske forskning på nye måder gennem dokumentarfilm og litteratur. Med sin aktuelle fagbog Global Sex har hun sat sexarbejde på dagsordenen, og på Altinget sparkede hun for nyligt til den ældrepolitiske debat med en kritisk kommentar til den politiske aftale om at hente flere ‘varme hænder’ fra Indien og Filippinerne.  

3. Virker det kriminalitetsforebyggende arbejde?  
Torsdag 14:00 - 14:45 / Arrangør: Kriminalforsorgen  
Der er stort pres på de danske fængsler. Så hvordan bliver der tid til at støtte indsatte til et liv uden kriminalitet? Dette panel repræsenterer nogle af de folk, der ved mest om, hvad der sker i de danske fængsler og hvordan man sikrer, at færre vender retur til kriminalitet, efter de har afsonet. Mød blandt andet juraprofessor Trine Baumbach,  kriminalforsorgens direktør, Ina Eliasen og kommunaldirektør Nina Eg Hansen.

Læs også

Kristian Andersen

1. Emma Holten om feministisk økonomi
Torsdag 17-18 / Arrangør: Bevica Fonden 
Emma Holten er aktuel med debatbogen ‘Underskud’, som efter udgivelsen har skabt vældig meget debat. På Folkemødet taler hun med handicapforsker Emil Falster, der også er bogaktuel med 'Ableisme', om feministisk økonomi og værdien af omsorg i det danske samfund. Falster er i øvrigt ny fast kommentarskribent på Altinget Social.  

2. Finalen i DM i debat
Lørdag 14-17 / Arrangør: Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og Politiken 
32 unge debattører dyster om titlen som danmarksmester i debat. Både semifinale og finale afholdes vanen tro på Folkemødet. Politikens Lotte Folke Korsholm styrer løjerne. 

3. #dkpol live 
Lørdag 18:30 – 19:30 / Arrangør: Altinget 
Chefredaktør Jakob Nielsen og politisk redaktør Esben Schjørring optager en folkemødeudgave af Altingets ugentlige podcast #dkpol. Som trofast lytter er jeg selvfølgelig at finde blandt publikum lørdag aften.  
Har du appetit på mere podcast, så kig også forbi Altingets scene ved Grønbechs Hotel, hvor Altinget Ajour sender live hver dag fra 10-17.  Her inviterer podcastvært Ida Thagesen spændende gæster til samtaler om de største politiske dagsordener lige nu.

Læs også

Caroline Boas

1. Kan Danmark fortsætte sin tætte alliance med Israel?
Torsdag 11:30 – 12:15 / Arrangør: Mellemfolkeligt Samvirke
Med Danmarks indtræden i FN’s Sikkerhedsråd i 2025-26, sættes det spørgsmålstegn ved, om den danske regering holder fast i støtten til Israel, selvom Israels krigsførelse i Gaza har ført til brud på folkeretten og et hidtil uset højt antal dræbte civile. Mogens Lykketoft skyder debatten i gang med hans syn på sagen, og derefter kommer flere medlemmer af Folketinget på banen.

2. El, brint og grønne brændstoffer - hvad gør vi med ferierejsen til eksotiske lande, e-handel i Europa og 27 nye kampfly fra Lochheed Martin?
Torsdag 13:30 – 14:15 / Arrangør: TEA - Triangle Energy Alliance
Elbilerne vinder frem blandt danskerne, men samtidig bestiller vi flyveture til varmere himmelstrøg og får leveret pakker dagligt direkte til døren. I hvilken rækkefølge skal udfordringen bedst og hurtigst løses, når det kommer til den grønne omstilling? Det tager et stærkt panel fra energibranchen op til diskussion i Danchells Telt.

3. Ligestilling i ubalance. Hvordan lukker vi formuegabet?
Lørdag 09:00 – 09:45 / Arrangør: Forsikring og Pension
Skyd Folkemødets sidste dag i gang med et økonomisk wake-up call, og deltag i debatten om, hvordan vi får lukket formuegabet og engageret flere kvinder i økonomi, investering og pension. Et all female panel står klar til at tage diskussionen op, og Mette Walsted Vestergaard styrer ordslagets gang. 

Læs også
 
Lasse Sjøbeck Jørgensen

1. Magtudredningen 2.0: Et vidensgrundlag for styrket demokrati
Fredag 18:00 – 19.00 / Arrangør: Aarhus Universitet 
Det er mere end 20 år siden, at den seneste magtudredning blev lavet i Danmark. Siden da har flere danske forskere udfordret den seneste udrednings konklusioner. Derfor er det på tide med en ny. Til denne debat præsenteres de foreløbige planer for magtudredningen 2.0. 

2. Kampen om arealerne – er det kapitalen, der vinder?
Fredag 10:00 – 10:45 / Arrangør: Danva 
Hvordan finder vi plads til både fødevarer, skov, nybyggeri, drikkevandsbeskyttelse og grønne energianlæg i Danmark, hvor pladsen er knap? Det debatterer blandt andre Jan Hylleberg fra GreenPowerDenmark, Thor Gunnar Kofoed fra Landbrug og Fødevarer og Susan Münster fra Danske Vandværker. 

3. Ungdomsliv, arbejdsudbud og reformiver. Hvor meget kan vi presse den unge citron?
Fredag 11:45 – 12:45 / Arrangør: Aarhus Universitet 
De unge skal hurtigere ud på arbejdsmarkedet, for det bliver stadigt mere og mere brug for arbejdskraft. Derfor reformeres både uddannelsessystemet og SU-systemet, så de unge hurtigere træffer valg om uddannelse og starter voksenlivet tidligere. Men hvor meget kan og bør vi egentlig presse de unge? Det diskuterer blandt andre uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), forperson for Danske Studerendes Fællesråd Esben Salomonsen og professor Carl-Johan Dalgaard.

Læs også

Simon Engell Kjøller

1. Rettigheder og magt – når borgere møder politiet 
Fredag 13:00 – 13:45 / Arrangør: Dignity og Rigspolitiet 
Der her været flere sager i medierne om politiets brug af magt. Hvordan kan tilliden opretholdes og politiets mandat respekteres? Det debatterer rigspolitichef Thorkild Fogde, kriminolog og politiforsker David Sausdal, og direktør for menneskerettighedsorganisationen Dignity, Rasmus Grue Christensen. 

2. Viden, holdninger og shitstorms – når forskere er i medierne
Torsdag 15:40 – 16:25 / Arrangør: Carlsbergfondet 
Forskere er i høj kurs i medierne og scorer højt på troværdighed i befolkningen. Omvendt er de som aldrig før genstand for modstand, modtryk og algoritmevenlige shitstorms, når de optræder i medierne. Må forskere have holdninger og politiske synspunkter, og hvilken betydning har tilliden til videnskaben, når forskere rammer mediemøllen? Det diskuterer DM-formand Camilla Gregersen, JP-chefredaktør Marchen Neel Gjertsen og professor Mikkel Gerken.

3. Sømandsviser med Søren Pind og Mogens Jensen 
Fredag 18:00 – 19:00 / Arrangør: Danske Rederier 
Vil man runde dagen af med et festligt indslag, så synger de to tidligere ministre Søren Pind og Mogens Jensen vanen tro sømandsviser fra skibsdækket på Danske Rederiers skib i Allinge havn. Der er garanti for højt humør, fadøl og politiske røverhistorier. 

Læs også
 
Jonas Wiinblad Overgaard

1. Er politik på speed – og hvad er konsekvenserne?
Torsdag 11:00 – 12:00/Arrangør: Holm Kommunikation 
Stressede politikere er ikke et sjældent fænomen, og eksemplerne på folketingsmedlemmer med stress-sygemeldinger vokser og vokser. Men hvad fortæller det om den politiske kultur på Slotsholmen. Det debatterer blandt andet de to tidligere ministre Karsten Lauritzen og Nick Hækkerup.  

2. Børne- og ungdomspsykiatrien – kan den reddes?
Fredag 15:30 – 16:15/Arrangør: Bedre Psykiatri, Dansk Psykolog Forening 
Der er ingen hemmelighed, at flere og flere børn og unge mistrives. Men hvordan skal vi hjælpe de yngste generationer? Det debatterer blandt andet generalsekretær i Bedre Psykiatri, Jane Alrø Sørensen, og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V). 

3. Skal vi afskaffe Folketinget?
Lørdag 10:00 – 11.00/Arrangør: Altinget 
Sundhedsstrukturkommissionen, trepartsaftaler, arbejdsgrupper og en grøn taskforce. Eksemplerne, på at politik udarbejdes i ekspertgrupper, er mange. Så hvad skal vi egentlig bruge Folketinget til? Det debatterer Karsten Hønge (SF) og professor Anne Binderkratz.

Læs også
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Anne Skorkjær Binderkrantz

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, medlem af forskningsledelsen for Magtudredningen
cand.scient.pol (Aarhus Uni. 2002), ph.d. (Aarhus Uni. 2005)

Jane Alrø Sørensen

Generalsekretær, Bedre Psykiatri
Lærer

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024