Debat

HOFOR: Årvågne ansatte er afgørende for et stærkt beredskab

HOFOR oplever mange forsøg på cyberangreb hver eneste dag, men hackerne er aldrig trængt igennem. En afgørende del af et stærkt beredskab er ansatte, som ved, hvad der er sikker, og hvad der er usikker adfærd, skriver Ole Skytte. 

Det er endnu ikke lykkedes hackerne at trænge igennem vores forsvar, og det kan vi både takke vores skarpe IT-afdeling, samarbejdspartnere og medarbejdere for, skriver områdechef i Hofor.
Det er endnu ikke lykkedes hackerne at trænge igennem vores forsvar, og det kan vi både takke vores skarpe IT-afdeling, samarbejdspartnere og medarbejdere for, skriver områdechef i Hofor.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Ole Skytte
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I HOFOR er vi godt forberedt på kriser, og vi har et stort fokus på sikkerhed i hverdagen både for medarbejdere og på kritisk infrastruktur som vandværker, pumpestationer og vandboringer. 

Men det er ikke nok at være godt forberedt, vi skal også kunne reagere hurtigt og tilpasse os.

Især set i lyset af de senere års internationale udvikling med blandt andet krigen i Ukraine, hvor trusselsniveauet kan ændre sig fra dag til dag, eller en konkret krise som et vellykket cyberangreb kan ramme os og dermed vores cirka en million kunder. 

Temadebat

Er vandforsyningen klar til krise?

Beredskabsstyrelsen har udsendt en række anbefalinger til, hvordan vi bedst forbereder os, hvis kriser og krig rammer Danmark. Blandt andet at vi skal rationere hjemmet med tre liter vand per person per dag.

Men hvor truede er de danske vandværker og vandforsyningen egentlig ifølge branchen og aktørerne i den? Er de enige i den øget beredskabsindsats, eller hvor mener de, at man bør sætte ind for at ruste sig bedst mod tidens trusler? 

Det sætter Altinget Energi og Forsyning fokus på. Du kan læse mere om temadebatten her. 

Om Altingets temadebatter

Altingets temadebatter sætter spot på et aktuelt nicheemne.

Alle indlæg er udelukkende alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Har du lyst til at bidrage til debatten? Så er du velkommen til at skrive til Caroline Boas.

Vi oplever rigtig mange forsøg på cyberangreb hver eneste dag.

Det er endnu ikke lykkedes hackerne at trænge igennem vores forsvar, og det kan vi både takke vores skarpe IT-afdeling, samarbejdspartnere og medarbejdere for.  

En afgørende del af et stærkt beredskab er årvågne ansatte, som ved, hvad der er sikker, og hvad der er usikker adfærd, når de arbejder på deres computere og bruger deres telefoner.

Det er en bevidsthed, vi har oparbejdet de seneste år med blandt andet månedlige kurser i IT-sikkerhed for alle medarbejdere og en generel øget bevidsthed om det personlige ansvar. 

Og skulle det ske, at hackere trænger ind i vores systemer, så har vi blandt andet mulighed for at gå i det, vi kalder ø-drift, hvor vi for eksempel kobler et ramt vandværk af nettet.

Imens kan vandværket alligevel fungere fuldt ud med det, vi kalder operativ teknologi, mens vi håndterer og afværger angrebet. 

Læs også

Krisestyring på flere niveauer

Som Danmarks største forsyningsselskab leverer vi vand til over en million danskere i otte kommuner i hovedstadsområdet.

Det er et stort ansvar at sikre, at de har vand i deres haner hver dag året rundt.

Derfor har vi også gjort meget for at sikre vores fysiske bygninger – det vi kalder kritisk infrastruktur – som vandværker og pumpestationer. 

Spørgsmålet er så, om det er nok.

Vi er sikre på, at vi ud fra det eksisterende og kendte trusselsniveau vil kunne opretholde vandforsyningen, men vi ved ikke, hvad der sker i fremtiden, og hvad folk med onde hensigter kan finde på i en tid, hvor teknologien udvikler sig hurtigere end nogensinde.

Det er en bevidsthed, vi har oparbejdet de seneste år med blandt andet månedlige kurser i IT-sikkerhed for alle medarbejdere og en generel øget bevidsthed om det personlige ansvar.

Ole Skytte
Områdechef, Hofor

Og netop den uforudsigelighed har gjort det tydeligt for os, at vi skal kunne rykke hurtigt og effektivt, hvis en krise opstår. 

Derfor har vi som en del af vores beredskabsplan krisestyringsgrupper på to niveauer, så vi både på medarbejderniveau og lederniveau kan samles hurtigt og reagere på den nye situation og skabe konkrete planer for, hvordan vi genopretter eller fastholder forsyningen.

Det kan for eksempel være at indsætte en vagttjeneste, som sikrer et givent område. Vi har også mange andre tiltag, som vi af sikkerhedsmæssige årsager ikke kan afsløre.

Vi kan til gengæld godt fortælle, at vi næste år implementerer NIS2 og CER, der gør os endnu bedre i stand til at forebygge, modstå og reagere på kriser. 

Så kort fortalt føler vi os godt rustet til kriser, og vi følger løbende med i udviklingen nationalt og internationalt – både hvad angår nye mulige trusler og nye tiltag, der kan styrke sikkerheden yderligere. 

Læs også

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Skytte

Områdechef, HOFOR

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024