Ida Auken
 svarer 
Jacob Jensen

Hvor er den kunstgødning, danske landmænd benytter i deres produktion, produceret, og er kunstgødningen generelt produceret med fossile brændsler eller vedvarende energi?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, Spørgsmål 371

Kan ministeren oplyse, hvor den kunstgødning, danske landmænd benytter i deres pro­duktion, er produceret, og om kunstgødningen generelt er produceret med fossile brænd­sler eller vedvarende energi? Der henvises til foretræde for MOF den 17. april 2024, j MOF alm. del – bilag 412.

Svar fra fredag den 17. maj 2024

Der har ikke siden 2004 været nogen dansk produktion af kunstgødning eller uorganiske gødninger.

Landbrugsstyrelsen har ikke data på, hvor den danske import af gødning specifikt produceres.

Kvælstofgødning fremstilles i industriel produktion hovedsageligt ved hjælp af naturgas som energikilde. De største eksportører af kvælstofgødning var i 2021 Rusland, Kina og Iran, mens EU – herunder bl.a. Holland og Tyskland – i 2019 stod for 9 pct. af den samlede produktion. Importen til Danmark sker typisk via andre EU-lande, primært fra Sverige.

Det bemærkes, at en eventuel fremtidig hel eller delvis erstatning af den nuværende import af fossilbaseret kvælstofgødning med danskproduceret C 2 -reduceret kvælstofgødning vil føre til øgede udledninger i det danske klimaregnskab, jf. territorialprincippet, såfremt den danske gødningsproduktion ikke er fuldstændig C 2 -neutral.

Fosfor udvindes ved minedrift, hvoraf 40 pct. af udvindingen foregår i Rusland og Belarus, men der findes også forekomster i Marokko, Finland og Israel. Kalium kommer fra brydning af kaliumkloridholdige salte, hvoraf forekomster findes i Tyskland, Frankrig, Canada, USA og Rusland.

Fosfor- og kaliumholdige gødninger importeres hovedsageligt via Holland, Tyskland og Israel. Maskiner, der anvendes ved udvinding af fosfor eller brydning af kaliumsalte, vil typisk direkte eller indirekte være drevet af fossile brændstoffer.









0:000:00