Debat

Daregender: Københavns ligestillingspolitik mangler konkrete målsætninger

Københavns Kommune får snart sin egen kønsligestillingspolitik. Men den mangler konkrete målsætninger, der kan løse udfordringerne på ligestillingsområdet og drive byen fremad, skriver Andreas Beck Kronborg.

På Københavns Kommunens uddannelsesinstitutioner kan man eksempelvis fremme uddannelse og oplysning om kønsligestilling gennem indsatser, der bekæmper kønsstereotyper, skriver Andreas Beck Kronborg.
På Københavns Kommunens uddannelsesinstitutioner kan man eksempelvis fremme uddannelse og oplysning om kønsligestilling gennem indsatser, der bekæmper kønsstereotyper, skriver Andreas Beck Kronborg.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Andreas Beck Kronborg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

København er lige på trapperne til at få sin egen kønsligestillingspolitik. Det hylder vi i Daregender, fordi den slags politikker er midler til at drive en fortsat udvikling på flere områder.

Dels ser vi, at en kønsligestillingspolitik danner grundlag for social retfærdighed. I en mangfoldig og moderne by som København er det afgørende at skabe et samfund, hvor alle kan deltage fuldt ud og har adgang til at leve de liv, de gerne vil.

Dels er politikken grundlag for øget økonomisk vækst ved, at den er et middel til at sikre, at alle talenter og ressourcer i København har lige muligheder for at bidrage til kommunens udvikling. Fra forskning ved vi, at når eksempelvis kvinder og mænd har lige muligheder inden for arbejdsmarkedet, kan det føre til øget produktivitet og økonomisk velstand.

Læs også

Et tredje område er inden for sundhed og trivsel. Med politikken kan København sikre sig, at byen tilpasses forskellige køn, kønsidentiteter, seksualiteter og familie- og livsformer, og dermed kan politikken være et middel til at forandre og forbedre de normative strukturer, som eksempelvis determinerer sundheds- og trivselsfaktorer.

Det kan eksempelvis have betydning for LGBT+-personers adgang til sundhed, kommunens tilbud til barslende forældre og mænds sundhedsfremme og risikoadfærd.

Mangler konkrete målsætninger

Det er dog essentielt, at en sådan politik kommer med konkrete målsætninger, der kan løse udfordringerne på ligestillingsområdet og dermed drive forbedringer i byen fremad. Og det savner vi, at Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik indeholder.

Vi finder det passende, at en moderne storby som København sikrer sine borgeres trivsel og velfærd gennem en kønsligestillingspolitik. 

Andreas Beck Kronborg.

Derfor bidrager vi selvfølgelig gerne til kommunens videre arbejde med politikken ved at give et par bud på, hvad det kan være.

På kommunens arbejdspladser kan man have et mål om at sikre lige løn for alle køn, at fremme kvinders deltagelse i ledelsespositioner og sikre, at arbejdsmarkedet er frit for diskrimination på baggrund af køn. Alle ledere kan introduceres til antidiskriminations-tiltag, og man kan benytte blind rekruttering i ansættelsesprocesser for at opnå øget diversitet i medarbejdergrupper og ledelseslag.

På kommunens uddannelsesinstitutioner kan man fremme uddannelse og oplysning om kønsligestilling gennem blandt andet indsatser, der bekæmper kønsstereotyper og indsatser, der styrker piger og drenges selvværd og evner til at håndtere svære følelser samt udvide deres mulighedsrum for, hvordan de kan være en del af skolehverdagen.  

Skolen er et af de få fællesskaber, børn og unge ikke kan sige sig fri fra, og derfor er vi forpligtet på sikre, at det er et rart sted for dem at være. Med hensyn til at kunne følge deres trivsel foreslår vi, at køn inkorporeres som en variabel i de årlige trivselsmålinger.

Mange mulige konkretiseringer

I forlængelse af de to ovenstående er familieområdet ligeledes et oplagt sted at kigge nærmere på konkrete målsætninger.

Ansattes muligheder for at tage barselsorlov – uanset ens forældrerolle – bør tilpasses moderne familiemønstre og børnepasningstilbud, således at de afhjælper den traditionelle arbejdsbyrde i hjemmet, der ofte hviler på kvinder, samt øger fædres muligheder for – og imødekommer deres ønsker om – at være nærværende. Dermed kan ligestilling i hjemmet og på arbejdspladsen øges.

Læs også

Det ville også være oplagt at have målsætninger for voldsforebyggelse. Her kan man lade sig inspirere af den nyligt udgivne nattelivsundersøgelse "Diskrimination og grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv" med henblik på at have målsætninger på området.

Det er ikke en udtømmende gennemgang af mulige målsætninger, og vi deltager gerne i den videre debat og dialog om, hvordan konkretiseringerne i Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik kan tage sig ud.

Under alle omstændigheder er tiltaget for politikken værdsat, og vi finder det passende at en moderne storby som København sikrer sine borgeres trivsel og velfærd gennem en kønsligestillingspolitik. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Beck Kronborg

Sekretariatschef, DareGender
Cand.soc. i uddannelsesvidenskab

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024