Theresa Berg Andersen
svarer
Pernille Rosenkrantz-Theil

Theresa Berg Andersen (SF) spørger social- og boligministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, om ministeren vil yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der medfører, at der - som flere organisationer efterlyser i høringssvarene - indføres en selvbestemmelsesordning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 64, Spørgsmål 9
Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der medfører, at der - som flere organisationer efterlyser i høringssvarene - indføres en selvbestemmelsesordning, så mennesker i hjemløshed selv kan vælge, hvem de ønsker at modtage bostøtte fra?

Svar fra onsdag den 19. april 2023
Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der medfører, at der som flere organisationer efterlyser i høringssvarene - indføres en selvbestemmelsesordning, så mennesker i hjemløshed selv kan vælge, hvem de ønsker at modtage bostøtte fra?

Svar:

Der er på baggrund af udvalgets ønske udarbejdet et ændringsforslag om indførelse af en selvbestemmelsesordning, så mennesker i hjemløshed selv kan vælge, hvem de ønsker at modtage bostøtte fra. Af vedlagte bilag 1, fremgår forslag til et ændringsforslag, hvorved borgeren får ret til at vælge, at den tidsbegrænsede bostøtte efter § 85 a skal leveres af boformen efter § 110, hvor borgeren har haft ophold. Denne model er foreslået ud fra det faglige hensyn, at den tidsafgrænsede støttemetode, der for nuværende er metoden Critical Time Intervention (CTI-metoden), er forankret i en case-manager funktion, dvs. en-til-en relation mellem en socialfaglig/socialpædagogisk medarbejder og den enkelte borger. Støtten efter CTI-metoden er tidsafgrænset og faseinddelt med et overordnet mål for hver fase. Det betyder, at det vil være lettere for kommunerne at indgå en leverandøraftale, da en kontrakt kan afgrænses til en fast periode og med klare mål. Derudover har flere herberger allerede erfaring med at levere støtte efter CTI-metoden.

Med det nuværende lovforslag er der foreslået selvbestemmelse i den forstand, at kommunerne skal afdække, hvorvidt borgeren har et ønske om, at herberget skal levere dele af eller hele bostøtten efter § 85 a i serviceloven, når borgeren kommer i egen bolig. Kommunen skal som en del af afgørelsen om bostøtte begrunde, hvis borgerens ønsker til leverandør af bostøtte ikke imødekommes.

Med det nuværende lovforslag vil der fortsat være mulighed for en lokal tilrettelæggelse af omlægningen, herunder muligheder for at indgå samarbejder med de lokale herberger, og dermed mulighed for selvbestemmelse, uden at der vil være tale om en decideret ret.

Som jeg sagde i forbindelse med førstebehandlingen af lovforslaget, er en forudsætning for en anden selvbestemmelsesordning, end den der lægges op til i det nuværende lovforslag, at den ikke kræver tilførsel af nye, varige midler.

1 Social-, Bolig- og Ældreministeriet har beregnet, om en ny model for selvbestemmelse vil medføre merudgifter, og dertil taget stilling til, om det er fagligt hensigtsmæssigt, at der indføres en ret til, at borgere selv kan bestemme, hvem der skal levere bostøtten.

Vurderingen er, at uanset valg af model, vil en indførelse af en selvbestemmelsesret ift. leverandør af de specialiserede støttemetoder medføre betydelige merudgifter. Idet der ikke i regi af aftalen om er afsat finansiering hertil, kan jeg ikke bakke op om at indføre en udvidet selvbestemmelsesret i regi af indeværende lovforslag. Jeg vil dog ikke være afvisende for at se på behov og muligheder herfor i fremtiden.

Min indstilling er derfor, at jeg ikke kan støtte det vedlagte ændringsforslag, men ønsker at fastholde modellen i det nuværende lovforslag.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024