Marlene Harpsøe
svarer
Pernille Rosenkrantz-Theil

Marlene Harpsøe (DD) spørger social- og boligministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, om ministeren vil redegøre konkret for, hvordan den nye forbedrede vejledning om de eksisterende regler i lov om aktiv socialpolitik, som der lægges op til skal udarbejdes i forbindelse med gennemførelsen af lovforslaget

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 64, Spørgsmål 22
Vil ministeren redegøre konkret for, hvordan den nye forbedrede vejledning om de eksisterende regler i lov om aktiv socialpolitik, som der lægges op til skal udarbejdes i forbindelse med gennemførelsen af lovforslaget, vil forbedre mulighederne for, at hjemløse modtager hjælp til etableringsudgifter, når de får en bolig
Svar fra onsdag den 19. april 2023
Vil ministeren redegøre konkret for, hvordan den nye forbedrede vejledning om de eksisterende regler i lov om aktiv socialpolitik, som der lægges op til skal udarbejdes i forbindelse med gennemførelsen af lovforslaget, vil forbedre mulighederne for, at hjemløse modtager hjælp til etableringsudgifter, når de får en bolig?

Svar:

Skrivelsen til kommunerne om hjælp til borgere i hjemløshed er udarbejdet af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og forefindes på Retsinformation (https://www.retsinformation.dk/eli/retsinfo/2023/9255).

Der er tale om en skrivelse, som gør opmærksom på og tydeliggør de eksisterende regler om hjælp til indbo og indskud til bolig, således at flere borgere i hjemløshed kan få hjælp til etableringsudgifter, når de får en bolig.

Skrivelsen indeholder blandt andet en tydeliggørelse af:



at der er mulighed for at bevillige hjælp til en udgift, der har været forudsigelig for borgeren, hvis der er tale om en udgift, som er af helt afgørende betydning for den pågældendes livsførelse. at borgeren i hjemløshed kan have behov for hjælpen med det samme, når borgeren har fået tildelt en bolig, hvorfor den pågældende ikke bør henvises til at spare op til indskud, møbler og andet indbo eller lignende etableringsudgifter i denne situation. at kommunen ved udmålingen af borgerens rådighedsbeløb skal lægge til grund, at en borger i hjemløshed bl.a. har faste, løbende udgifter til mad og lignende. at det bør lægges til grund, at en borger, der lever på gaden, kan have en større fast udgift til kost end en person, der bor i eget hjem med køleskab. at det må antages, at en borger i hjemløshed kan have andre udgifter som følge af at måtte overnatte på herberger, hos venner, hos bekendte m.v. f.eks. betaling for kost og logi, bidrag til mad, betaling for bad og lign.









1 Det fremgår i øvrigt i initiativbeskrivelsen af Det Nationale Partnerskab mod Hjemløshed, der er besluttet med SSA-aftalen fra 2021, at Partnerskabet skal følge praksis for hjælp til enkeltydelser efter aktivloven for borgere i hjemløshed i overgangen til egen bolig.

Skrivelsen om hjælp til indbo og indskud til bolig til borgere i hjemløshed efter lov om aktiv socialpolitik (aktivloven) samt lov om individuel boligstøtte (boligstøtteloven) kan blandt andet indgå i den samlede vejledning af kommunerne på området gennem en Task Force ved Socialstyrelsen på hjemløseområdet, som blev besluttet med SSA-aftalen fra 2021.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024