Marlene Harpsøe
svarer
Pernille Rosenkrantz-Theil

Marlene Harpsøe (DD) spørger social- og boligministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, om ministeren finder det realistisk, at de nødvendige billige boliger tilvejebringes inden april 2026

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 64, Spørgsmål 24
Vil ministeren redegøre for, om ministeren finder det realistisk, at de nødvendige billige boliger tilvejebringes inden april 2026, hvor det ifølge lovforslaget er meningen, at refusionsperioden for ophold på herberger skæres ned til 90 dage – samt om det, hvis det ikke vurderes realistisk, giver regeringen anledning til at stille ændringsforslag til lovforslaget?

Svar fra onsdag den 19. april 2023
Vil ministeren redegøre for, om ministeren finder det realistisk, at de nødvendige billige boliger tilvejebringes inden april 2026, hvor det ifølge lovforslaget er meningen, at refusionsperioden for ophold på herberger skæres ned til 90 dage – samt om det, hvis det ikke vurderes realistisk, giver regeringen anledning til at stille ændringsforslag til lovforslaget?

Svar:

Det fremgår af lovforslaget, at ændringerne i refusionsreglerne foreslås indfaset, således at der i 2023, 2024, 2025 og frem til den 31. marts 2026 gives statsrefusion for udgifterne til ophold på boformer efter § 110 i serviceloven i 120 dage pr. løbende år fra datoen for første indskrivning. Indfasning af refusionsgrænsen sker netop under hensynstagen til den omlægningsopgave, som sektoren og kommunerne står overfor. Fra 1. april 2026 og derefter gives refusion i 90 dage pr. løbende år fra datoen for første indskrivning.

Med de lovændringer, der foreslås, vil der komme et øget incitament til, at borgere i højere grad end i dag hjælpes fra ophold på herberger over i egen bolig med den nødvendige sociale støtte efter de specialiserede støttemetoder fra Housing First-tilgangen, idet det foreslås, at refusionen skal knyttes til bestemmelsen for borgere, der visiteres til de specialiserede støttemetoder efter ophold på et herberg.

Der er tale om en stor omlægning. Derfor vil der også, som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, skulle følges op på, om forudsætningerne for ændringen i refusionsordningen er til stede, og på baggrund heraf vil der i anden halvdel af 2025 være en politisk drøftelse af, om der er behov for at forlænge indfasningen af refusionsomlægningen.

Derfor er det allerede indeholdt i lovforslaget, at der skal tages stilling til, om forudsætningerne for indfasningen af refusion for kommunernes udgifter til borgere, der har ophold på herberger fra 120 dage til 90 dage, er til stede.

Jeg har i forbindelse med spørgsmål nr. 15 (L 64) ydet bistand til at udarbejde et ændringsforslag, så indfasningshastigheden for, hvornår refusionen går fra 120 dage til 90 dage, forlænges fra 2 år til en længere årrække på op til 5 år.

1 Som det også fremgår af min besvarelse heraf, kan jeg ikke støtte ændringsforslaget.

Jeg vil desuden også her henvise til svar på spørgsmål nr. 14 (L 64), hvor det fremgår, hvordan jeg arbejder på at justere rammerne for puljen til midlertidig huslejestøtte i Fonden for blandede byer, sådan at ordningen bliver mere fleksibel og kommunerne hermed får bedre mulighed for at fremskaffe boliger til borgere i hjemløshed.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024