Alligevel intet fald i isolationsfængsling af mindreårige

NYE TAL: Kriminalforsorgen præsenterede for nyligt en opgørelse, der viste at færre mindreårige bliver anbragt i såkaldte strafceller. Den konklusion holder bare ikke, viser nye tal.

Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde

De første tre kvartaler af 2014 bød på 18 tilfælde, hvor børn og unge under 18 år blev anbragt i en såkaldt strafcelle i et dansk fængsel. 

Det tal skulle ned, slog daværende justitsminister Mette Frederiksen (S) fast i et samråd i Folketinget november sidste år. Hun udsendte efterfølgende en instruks til Kriminalforsorgens institutioner om at begrænse brugen af strafceller over for de yngste indsatte.

Kriminalforsorgen fulgte i marts op på udviklingen i isolationsfængsling af mindreårige. Her konkluderede forsorgen, at ”instruksen om at begrænse brugen af strafcelle overfor unge er blevet fulgt, og at der derfor på nuværende tidspunkt ikke er behov for yderligere tiltag.” 

Konklusionen bygger på, at der i perioden fra slutningen af november 2014 til slutningen af februar 2015 kun er rapporteren to tilfælde, hvor mindreårige er placeret i strafcelle. I de første tre kvartaler af 2014 er der til sammenligning registreret 18 tilfælde. 

At justitsministeren øjensynligt blot trækker på skulderen. Det er uhyggeligt.

Pernille Skipper (EL)
Retsordfører

Tvivlsomme konklusioner 
Oplysningerne blev overbragt Folketingets Retsudvalg i juli som bilag til en større kortlægning af mindreårige afsonere i fængsler og arresthuse.

Og budskabet blev efterfølgende bragt videre i medierne, hvor blandt andet Jyllands-Posten på baggrund af notatet beskrev, hvordan "antallet af unge mellem 15 og 17 år, som isoleres i en strafcelle i fængsel eller arresthus (...) er faldet markant."

Hos Enhedslisten undrede retsordfører Pernille Skipper sig imidlertid over Kriminalforsorgens konklusioner, der ifølge hende var baseret på et meget usikkert grundlag, fordi den kun forholdte sig til en periode på tre måneder.

Hun bad derfor justitsminister Søren Pind (V) om at følge op med en redegørelse for udviklingen i brugen af isolationsfængsling af mindreårige fra februar frem til august.

Af den nye opgørelse fremgår det, at brugen af strafceller ligger på stort set samme niveau i de ni måneder, der ligger efter Mette Frederiksen udsendte sin instruks til Kriminalforsorgen, som i de ni måneder der gik forud for instruksen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024