Pæne karakterer til danske domstole

SAMMENLIGNING: Det danske retsvæsen er blandt de bedre i Europa, når det kommer til effektivitet og opfattet uafhængighed. På andre parametre er der dog plads til forbedring, viser analyse fra EU-Kommissionen.

Vera Jourova, justitskommissær.
Vera Jourova, justitskommissær.Foto: Pressebillede
Lasse Lange

Danske domstole er nogle af de hurtigste i Europa til at behandle ikke-strafferetlige sager. Samtidig er Danmark et af de lande i Europa, hvor befolkningen har størst tiltro til domstolenes uafhængighed.

Det viser en faktabaseret analyse fra Europa-Kommissionen, der har gennemgået nøgletal om retssystemerne i de 28 EU-lande.

Målet med øvelsen er at styrke tilliden mellem medlemsstaterne og sætte fokus på effektivitet og reformer i de nationale retssystemer til fordel for væksten i Europa, siger justitskommissær Vera Jourova i forbindelse med offentliggørelsen af analysen.

“En af grundpillerne i ethvert demokrati er et effektivt retssystem. Reformer af retssystemerne spiller en vigtig rolle for styrkelsen af Unionens fælles værdier og etableringen af det investeringsvenlige miljø, vi har brug for, hvis vi skal skabe bæredygtig vækst,” udtaler Vera Jourova.

Reformer af retssystemerne spiller en vigtig rolle for styrkelsen af Unionens fælles værdier og etableringen af det investeringsvenlige miljø.

Vera Jourova
Justitskommissær

Det er tredje år i træk, at Europa-Kommissionen forsøger at måle og veje EU-landenes retssystemer og sammenligne dem i et såkaldt Justice Scoreboard. Til udarbejdelsen af analysen er der blandt andet hentet data fra Europarådet og World Economic Forum.

Effektivitet og uafhængighed
Ifølge Kommissionens analyse er Danmark det femtemest effektive land, når man måler på, hvor mange dage det tager at afklare ikke-strafferetlige sager ved domstolene. Ser man på antallet af ikke-strafferetlige sager, der afventer behandling ved domstolene, opnår Danmark en placering som nummer otte.

De hurtigste lande til at afklare ikke-strafferetlige sager er Luxembourg, Litauen, Estland, Østrig og altså Danmark, mens jumbopladserne besættes af Malta, Cypern, Italien, Slovakiet og Grækenland.

En af de områder i analysen, hvor Danmark udmærker sig mest positivt, er opfattelsen af domstolenes uafhængighed. Danmark er således det land, hvor tilliden til domstolenes uafhængighed er næsthøjest, fremgår det af analysen.

Allermest tillid til deres domstoles uafhængighed har befolkningen i Finland. Efter Danmark på andenpladsen følger Irland, Storbritannien og Holland, mens bunden domineres af Slovakiet, Bulgarien, Kroatien, Spanien og Slovenien.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024