Cepos: Klimatopmøder uden synlige spor

KLUMME: Dansk energi- og klimapolitik har ikke været tilrettelagt efter, at klimaproblemet er globalt. Vi har opstillet ensidige og ubetingede målsætninger, uafhængigt af verden udenfor. I stedet for at lægge pres på omverdenen, har vi mindsket deres tilskyndelse, skriver Otto Brøns-Petersen, Cepos. 

Realiteten er, at den internationale aktivitet ikke har afsat mærkbare spor. Energi-intensiteten er faldende, så det kræver stadig mindre energi at producere en krones BNP," skriver Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos. 
Realiteten er, at den internationale aktivitet ikke har afsat mærkbare spor. Energi-intensiteten er faldende, så det kræver stadig mindre energi at producere en krones BNP," skriver Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos. Foto: CEPOS
Otto Brøns-Petersen
Foto:

Hvorfor er det så vanskeligt at indgå en effektiv klimaaftale? Problemet bunder i, at der er tale om et såkaldt ”fangernes dilemma”. 

Otto Brøns-Petersen
Analysechef, Cepos

I næste måned mødes verdens politiske ledere igen til klimatopmøde. Denne gang er det COP21 og foregår i Paris. Målet er stadig at begrænse udledningen af drivhusgasser, så temperaturen stiger med højst to grader i forhold til det førindustrielle niveau.

Men reelt er der skruet ned for ambitionsniveauet i forhold til COP15 i København i 2009. Det kan der være god grund til – i hvert fald når man ser på de historiske resultater.

Prøv at kaste et blik på figuren med tre globale nøgletal siden 1971. Den dækker de omtrent tyve år før de første internationale topmøder (primært Rio 1992) og de efterfølgende tyve år. Figuren viser for det første koncentrationen af CO2 i atmosfæren. Den viser for det andet energi-intensiteten i produktionen – altså hvor meget energi, der skal til for at producere en krone i BNP. Og endelig viser den andelen af energi fra vedvarende kilder. 

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024