Debat

Tænketank: Ren gevinst ved overskudsvarme

REPLIK: Vi kan slå tre fluer med et smæk, hvis vi investerer intelligent i fjernvarmen. Det skriver analysechef i tænketanken Grøn Energi Jesper Koch som replik til S-borgmester Birgit Hansens indlæg om fjernvarme på frederikshavnsk.

"Potentialet
for overskudsvarme i hele Danmark er enormt. I en rapport fra 2013 anslås
potentialet i Danmark at kunne opvarme hele Aarhus eller 10 procent af
Danmarks samlede varmebehov," skriver Jesper Koch fra tænketanken Grøn Energi.
"Potentialet for overskudsvarme i hele Danmark er enormt. I en rapport fra 2013 anslås potentialet i Danmark at kunne opvarme hele Aarhus eller 10 procent af Danmarks samlede varmebehov," skriver Jesper Koch fra tænketanken Grøn Energi.
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jesper Koch
Analysechef i Grøn Energi

Det er et rigtig godt indlæg, som Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen skrev i forrige uge. Hun rejser en relevant debat omkring udnyttelse af overskudsvarme.

Krumspring og skatteadvokater
I Frederikshavn har de som et af de få steder i landet formået at udnytte overskudsvarmen fra industrien. Men det er ikke sket uden krumspring og med hjælp fra en skatteadvokat.

Potentialet for overskudsvarme i hele Danmark er enormt. I en rapport fra 2013 anslås potentialet i Danmark at kunne opvarme hele Aarhus eller 10 procent af Danmarks samlede varmebehov. Men det tal er blevet endnu større sidenhen. Ikke mindst på grund af Apples kommende datacenter i Viborg, der vil kunne opvarme hele kommunen – og mere til.

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Tre fluer med et smæk
Med overskudsvarme følger også varmepumper, der er en oplagt måde at integrere grøn strøm i fjernvarmen, hvilket der er et bredt politisk ønske om. Derudover vil der ved yderligere udnyttelse af overskudsvarme også være en betragtelig reducering af CO2-udledningen, som Frederikshavns borgmester også fortæller.

Her er altså mulighed for at slå tre fluer med ét smæk, hvis der bliver investeret i fjernvarmen på den rigtige måde. Grøn Energi offentliggjorde i september en analyse, der viser, at Grøn Energis forslag til en PSO-lettelse på varmepumper over seks år vil give et samlet provenu på 700 millioner kroner.

Med overskudsvarme følger også varmepumper, der er en oplagt måde at integrere grøn strøm i fjernvarmen, hvilket der er et bredt politisk ønske om.

Jesper Koch
Analysechef i Grøn Energi

Virksomhederne mangler incitament
Borgmester Birgit S. Hansen påpeger i øvrigt i sit indlæg, at der ikke er det store incitament for virksomhederne til at medvirke i overskudsvarmeprojekter, når reglerne på området er, som de er.

Det er en relevant diskussion at tage op. Og her kunne det være en overvejelse værd, om man i varmeforsyningsloven skal åbne for at gøre det mere attraktivt for virksomhederne at udnytte deres overskudsvarme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024