Debat

Ny energi kræver nye tanker

DEBAT: Skov og Landbrug kan levere klimavenlig energi i form af CO2-neutralt træflis som erstatning for belastende naturgas. Men vane-tænkning står i vejen, mener Steen Riber, direktør i HedeDanmark.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Steen Riber
Divisionsdirektør, HedeDanmark A/S

Det er altid ærgerligt, når et forkert udgangspunkt fører til forkerte konklusioner. Det er imidlertid tilfældet, når regeringens udspil om at give frit brændselsvalg til ren varmeproduktion på små kraftvarmeværker beskyldes for at ville øge udledningen af CO2.

Derfor overrasker det også, når bl.a. repræsentanter fra Greenpeace og Det Økologiske Råd, som ellers normalt kæmper for et bedre klima og miljø, giver udtryk for dette synspunkt på Altinget.dk 12. april.

Når man øger brugen af dansk produceret træflis eller miljø- og klimavenlig energipil fra markerne, som erstatning for CO2-forurenende naturgas, så er det til gavn for klimaet.

Fakta
Potentialet for dansk produceret flis er ifølge HedeDanmark a/s:
  • Flis fra skov og landskab 21 PJ

  • Energipil 17 PJ

  • Have og park affald 1 PJ

Det nuværende forbrug af flis er på ca. 14 PJ.

Danmarks skovareal 570.000 ha.

Årlig tilvækst 5,5 mio. m3

Årlig hugst potentiale 4 mio. m3

Årlig hugst 2009 ca. 2,4 mio. m3

Ved øget hugst i Danmark vil en større andel af hugsten blive anvendt til energiformål.

Biomasseproduktionen fra skoven kan fordobles og vi har stadig en større tilvækst i skovene end vi fjerner. Vi kan også stadig levere det træ, som de danske savværker efterspørger.


Kilde: HedeDanmark

Fastholdes et isoleret ønske om, at små kraftvarmeværker skal producere både varme og el baseret alene på naturgas, gør man mere skade end gavn. De små kraftvarmeværker udgør minimale 0,25 pct. ud af den samlede produktion af el. Læg dertil, at de samme kraftvarmeværker i praksis kun i mindre omfang producerer el, men oftest bruger naturgassen til at producere ren varme til forbrugerne. Regeringens oplæg harmonerer i øvrigt også med en af konklusionerne i Varmeplan Danmark (1), hvorfra det fremgår, at mindre fjernvarmeværker bør konverteres fra naturgaskedler til biomasse.

Hvis man - for alvor - ønsker at gøre noget godt for klimaet, så skal den store mængde tilgængelig og CO2 neutral biomasse aktiveres. Derfor er det fornuftigt, at der sikres friere rammer for de små kraftvarmeværker, så de må anvende biomasse i energiproduktionen. Derved kan der skabes nødvendig lokal efterspørgsel på klimavenlig biomasse.

Når man øger brugen af dansk produceret træflis, eller miljø- og klimavenlig energipil fra markerne, som erstatning for CO2 forurenende naturgas, så er det til gavn for klimaet.

Steen Riber
Divisionsdirektør i HedeDanmark A/S

De store centrale kraftværker prioriterer - af tekniske grunde - importerede træpiller fra udlandet frem for dansk træflis og energipil. Det nytter altså ikke at argumentere for, at biomassen mere fornuftigt skal bruges på de store centrale kraftværker, så bliver den dansk producerede biomasse i hvert fald ikke anvendt.

Derfor er frit brændselsvalg på de små kraftvarmeværker en god ide og derudover bør rammevilkårerne for afsætning af dansk produceret biomasse yderligere forbedres i form af højere tilskud til elproduktionen på basis af biomasse. Større tilskud til produktion af el baseret på biomasse risikerer at medføre større import af træpiller. Derfor kan løsningen være at variere tilskuddet efter om der benyttes træflis, halm, energipil eller træpiller i produktionen. Ligesom der allerede gives dobbelt så stort tilskud pr. kwh. el produceret fra vindmøller i forhold til biomasse.

Sikkert er det, at danske virksomheder, der beskæftiger sig med biomasse, vil få bedre muligheder for vækst i Danmark, hvis rammevilkårerne forbedres. En vækst som kan øge eksporten af viden og kraftværker - og ikke mindst skabe arbejdspladser for både ingeniøren, metalarbejderen og skovarbejderen.

Note 1: Varmeplan Danmark er den første egentlige videnskabelige undersøgelse af fjernvarmens potentiale på vejen mod et fremtidigt dansk samfund opvarmet af 100 procent vedvarende energi. Udarbejdet af ekspertgruppe fra Rambøll og Aalborg Universitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024